Ljekovitost nekih gljiva uzrokovala je da se ti plodovi prirode ne uzgajaju više samo zbog dobrog okusa. Pored prehrambene vrijednosti, pojedine gljive sadrže polisaharide, steroide, triterpene, nukleotide i druge sastojke koji gljive čine ljekovitima.

Tradicionalna kineska i japanska medicina odavno koristi gljive u prehrani i liječenju raznih bolesti. Zato su istraživanja o ljekovitosti gljiva najviše rađena u Japanu i Kini, dok zapadna civilizacija tek krajem dvadesetog stoljeća počinje otkrivati ljekovita svojstva gljiva. Lijekovi od gljiva prave se na bazi plodnih tijela, spora i samoga micelija. Istraživanja su potvrdila pojedina vjerovanja tradicionalne medicine da se neke vrste gljiva u odnosu na pojedine bolesti zaista moraju tretirati kao “ljekovita hrana”.  Znanost je dokazala da više od 500 “nižih i viših” vrsta gljiva sadrži izuzetna ljekovita svojstva. Jedna od najpoznatijih je mikroskopska gljiva penicilin (Penicillium notatum) koju je otkrio znanstvenik Aleksandar Fleming 1928. godine i od koje se dobiva antibiotik koji je spasio veliki broj života.

Pojedine gljive sadrže antibiotike, ali i imunostimulanse, tvari djelotvorne protiv tumora i virusa, tvari koje snižavaju kolesterol, sprječavaju začepljenje krvnih žila, reguliraju krvni tlak, poboljšavaju krvotok, uravnotežuju razinu šećera u krvi, reguliraju probavu, poboljšavaju rad dišnih organa, djeluju antireumatski i antialergijski, stimuliraju ili smiruju centralni nervni sustav na neškodljiv način, poboljšavaju spolne funkcije, jačaju fizičku snagu i izdržljivost te usporavaju starenje.

Poljska pečurka

ljekovitost gljiva
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poljska pečurka (Agaricus campestris) raste skupno ili pojedinačno od ranog ljeta do kasne jeseni po livadama, travnjacima, pašnjacima, poljima i vrtovima, smetlištima ili  kukuruzištima. Poljska pečurka djeluje antitumorno i antivirusno, tako da se u ishrani može koristiti kao pomoćno sredstvo u borbi protiv karcinoma dojke i raznih viroza. Sadrži  vitamin D i snižava razinu šećera u krvi. Ako niste dobar poznavatelj samoniklih gljiva, izvrsna zamjena za ovu vrstu je plemenita pečurka – šampinjon (Agaricus bisporus) koju možete lako nabaviti u svim dobro opskrbljenim trgovina. Šampinjon smanjuje visoki krvni tlak, snižava razinu kolesterola u krvi i opskrbljuje organizam neophodnim mineralima. Istraživanja su pokazala da ova gljiva ima moguće učinke na rak dojke kao i na povećanje otpornosti protiv raznih karcinoma.

Bukova krivonoška – bukovača

ljekovitost gljiva

Bukova krivonoška ili bukovača (Pleurotus ostreatus) raste potkraj ljeta do kasne jeseni u buketima na odumrlim stablima i panjevima listopadnog drveća, osobito bukvama, topolama i vrbama.Bukovača zasigurno spada u najljekovitije gljive. Ima antitumorne i antivirusne učinke (protiv virusa hepatitisa C) i jača opći imunitet. Utvrđeno je i da bukovače snižavaju razinu kolesterola i triglicerida. Sadrži vitamine A, C, D i E. Kineska tradicionalna medicina bukovače koristi za ublažavanje bolova u mišićima i liječenje križobolje te loše cirkulacije.Bukovača se uzgaja i možete je nabaviti u svim dobro opskrbljenim trgovinama.

Ljekovitost gljiva judino uho

ljekovitost gljiva
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Judino uho (Auricularia auricula-judae) se može vidjeti tijekom cijele godine na puno vrsta listopadnog drveća, osobito na bazgi, bukvi i javoru. Ljeti ju je teško primijetiti jer se sasuši na supstratu. Judino uho snižava kolesterol, trigleceride, razinu šećera u krvi, krvni tlak, sprječava zgrušavanje krvi, ima antitumorna djelovanja, imunostimulator je, djeluje smirujuće na probavni trakt kod čireva i služi za liječenje hemoroida. Zanimljivo je da se sastojci iz Judinog uha koriste kao protuotrov kod trovanja gljivama. Na Dalekom istoku je omiljena jestiva gljiva kojoj se pripisuju afrodizijačka svojstva.

VAŽNO: Samonikle gljive ne skupljajte ako niste dobar poznavatelj gljiva. Nakladnik i autor ne snose nikakvu odgovornost za prepoznavanje od strane čitatelja ovog članka!