U prošlogodišnjem broju Gospodarskog lista pisali smo kako uspješno uzgojiti origano (lat. Origanum vulgare) višegodišnju zeljastu biljku koja raste kao uspravan grm visine od 20 do 50 cm, a cvjeta od lipnja do rujna. Listovi origana imaju aromatičan i blago gorak okus koji dodaje specifičnu aromu kad se koristi u kuhanju i pripremanju prehrambenih proizvoda. Po kemijskom sastavu, origano sadrži esencijalna ulja te je nezaobilazan sastojak kao začin u umacima od rajčice i pizzama, a upotrebljava se svjež ili sušen.

Osim uporabe u kućanstvu i medicini, koristi se i kao ukrasna vrtna biljka, a ide u prilog i to što se jednostavno uzgaja i u posudama/pitarima. U Jadranskom dijelu Republike Hrvatske nalazimo origano sve od primorskog pojasa pa do ruralnih brdovitih predjela, zatim po udolinama, livadama, šikarama te pokraj samih puteva. U berbi, beru se listovi, vršci s cvjetovima i listovima, a stabljika se ostavlja s obzirom na to da nisu poznata njena ljekovita i aromatična svojstva koja bi bila iskoristiva.

 class=
Origanum vulgare

Kemijski sastav origana

Kemijskim analizama utvrđeno je da origano sadrži od 0,3 do 4,0 % eteričnih ulja, ugljikohidrate od 53,9 do 64,4 %, celulozu od 11 do 15 %, proteine od 11 do 11,7 %, lipide 6,4 do 10,2 % minerale i vitamine. Bogat je u kalcijem u iznosu od 1576 do 1700 mg/100 g, manganom 4667 mg/100 g i kalijem od 166 do 1700 mg/100 g te sadrži i značajnu koncentraciju vitamina A (6903 mg/100 g) i vitamina E (1690 mg/100 g). Kvantitativno dominantne komponente eteričnog ulja origana su timol (do 65,7%) i karvakol (do 42 %).

 class=
Divlji origano

Uporaba i ljekovita svojstva origana

Od origana se za konzumaciju i upotrebu koriste listovi i stabljike. Kao biljka najaromatičniji je u vrijeme pred otvaranje cvjetova. Origano bijelih cvjetova nema ljekovita svojstva. Ima i farmakološko i terapeutsko djelovanje, učinkovit je kod liječenja oboljenja dišnih puteva, aerofagije te lošijeg apetita.

Postoji više od 40 članova roda Origanum, a najpoznatiji su mažuran ili majoran (Origanum majorana) te dvije vrste mravinca (Origanum vulgare i Origanum compactum); majoran se stoljećima koristi kao lijek za probavne tegobe te kao biljka koja djeluje smirujuće, dok su vrste mravinca O. compactum i O. vulgare bile lijek za probavne tegobe i urinarni sustav.

Pripravak čaja koji se priprema od origana ima značajno protuupalno, antibakterijsko, antivirusno i antioksidativno djelovanje te olakšava želučane i crijevne tegobe, zatim poboljšava rad jetre i žučnog mjehura, a umiruje i živčani sustav.

Origano ima antivirusna svojstva te djeluje tako da trenutačno olakšava tegobe uzrokovane infekcijama gornjeg dišnog sustava. Zahvaljujući svom antivirusnom i antibakterijskom svojstvu, odličan je u borbi protiv gripa i prehlade. Imate li astmu, pomoći će vam inhaliranje čajem od origana. Pare ovog čaja pročišćavaju nosne kanale i čiste sinuse.

Priprema čaja od sušenog origana

Sastojci:

• 1 čajna kašičica usitnjenih listova origana;

• 200 ml vode.

Priprema i korištenje: prokuhati vodu i preliti listove origana. Posudu poklopiti i sačekati 10 min. Čaj procijediti i piti po šalicu prije jela.

 class=
Ulje divljeg origana ima izniman antivirusni učinak

U farmakološkoj industriji koristi se pretežito ulje koje se dobiva ekstrakcijom iz lišća biljke Origanum vulgare ssp. hirtum, uz pomoć maslinovog ulja kao nosača. Ulje origana je žućkaste boje, svojstvenog intenzivnog mirisa, a služi za unutarnju i vanjsku primjenu. Ulje mravinca pokazalo je superiornu antibakterijsku aktivnost u usporedbi s drugim aromatičnim biljem.

Ulje origana od davnina se smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava za sprječavanje širenja gljivica u tijelu uključujući Candida i Aspergillus vrste. Zahvaljujući antimikrobnom djelovanju ulje origana se uspješno primjenjuje i kod obične prehlade, gripe, tegoba sa sinusima, zaraza dišnog sustava. Blagotvorno djeluje protiv glavobolje, kašlja, probavnih tegoba, umora i menstrualnih tegoba kod žena. Mravinac je i jedan od najjačih prirodnih antioksidansa, npr. posjeduje 42 puta više antioksidativnih aktivnosti nego jabuka.

            Izvrstan začin koji obogaćuje jela

Nezaobilazan je sastojak u kućanstvima u umaku od rajčica pripremljenog na domaći način, kao i svih pizza, a upotrebljava se i svjež i sušen. Origano sadrži dva kemijska spoja, karvakrol i timol, koji pridonose osjećaju topline u ustima zbog djelovanja na stanice osjetljive na temperature, zvane ionski kanali. Često se koristi u mediteranskoj kuhinji pa je poznat po stvaranju karakterističnog, “mediteranskog” okusa u jelima.

U kuhinji se najbolje spaja s rajčicom i čili papričicama, dok će okus tikvica, brokule, cvjetače i patlidžana podići na višu razinu. Savršeno se slaže s češnjakom, lukom, timijanom, bosiljkom, peršinom i maslinovim uljem. Riba pečena u soli s dodatkom origana dobit će izniman i specifičan mediteranski okus. Svježi origano koristi se kao dodatak salatama, mesu na roštilju, peradi i divljači. Također, izvrstan je i kao dodatak jelima od krumpira, morskim plodovima, mahunarkama te svježem siru.

Koristi se svježi i sušeni, ali može se koristiti i zaleđeni. Zamrzava se tako da se svježe oprane i osušene stabljike i listići hermetički zatvore u najlonsku vrećicu (istisne se zrak). Čuva  ga se čak i do 12 mjeseci.

 class=
Svjež ili suh origano je izvrstan začin koji obogaćuje mnoga jela