Iako je zima i biljke su u fazi mirovanja, trgovine nam nude one koje cvatu upravo sada, zimi, i tako uljepšavaju hladne i tmurne dane. Možda odlučite kupiti takvu biljku ili je dobijete na dar, i u tom slučaju dobro je znati kako ju pravilno njegovati.

Zumbul

 width=

Vrtni zumbul cvjeta od travnja do svibnja, no, ako je lukovica pripremljena, cvjeta tijekom jeseni i zime. Takve lukovice nazivamo “prepariranima” i najčešće dolaze iz Nizozemske. Ako imate lukovice zumbula, možete ih i sami preparirati. Ujesen ih posadite u lonac tako da je vrh iznad zemlje. Lonac s lukovicama smjestite na tamno i hladno mjesto dok se ne pojave izboji. Kad izboji narastu 7 cm visoko, lonac premjestite na svijetlo i toplo mjesto, gdje će se ubrzo pojaviti cvjetovi. Ovakvom metodom lukovica se jako iscrpljuje i može se ponovno preparirati tek nakon 2 – 3 godine provedene u vrtu. Pri kupnji zumbula odaberite biljku kod koje je otvoreno manje od polovice cvjetova, jer će dulje cvjetati. Zumbule držite na 18° C.

Kalanhoa

Kalanhoa potječe iz Afrike i spada u sukulente. Cvjeta od siječnja do lipnja sitnim mirisnim cvjetićima, crvene ili narančaste boje. Zimi se drži na svijetlom mjestu pri umjerenoj temperaturi. Zalijeva se vrlo malo, a prihranjuje svakih 14 dana. Nakon cvatnje možete je posaditi na sjenovito mjesto u vrtu. Želite li da ponovno procvate, od kolovoza je svakodnevno držite u mraku od 18 do 6 sati. Ako ne procvate, razmnožite je pomoću reznica. U proljeće uzmite vršne reznice i ukorijenite ih u vlažnom supstratu. Reznice su ukorijenjene nakon nekoliko tjedana i tada se presađuju.

Afrička ljubica

 width=
Ova lončanica cvate gotovo cijele godine, i česta je sobna biljka. Ako se držite pravila uzgoja, nagradit će vas obilnom cvatnjom. Prvo, nikako je ne držite na izravnom suncu. Zalijevajte je mlakom vodom, po mogućnosti kišnicom. Prilikom zalijevanja nemojte močiti listove. Osjetljiva je na suhi zrak, a zračna vlaga mora biti visoka i stalna. U podlošku lonca nikada se ne smije zadržavati voda, a višak vode nakon zalijevanja može se zadržati najviše pola sata, nakon čega vodu treba odliti. Kada biljka cvate, prihranjujte ju dvaput mjesečno. Nakon cvatnje prestanite zalijevati i prihranjivati. Stariji primjerci slabije cvatu i možete ih pomladiti dijeljenjem biljke ili listom.

Jaglac

Na tržištu se mogu naći razne vrste jaglaca, a odlikuju se bogatim cvatom i raznim bojama. Uvjeti za sve jaglace su isti. Smjestite ih na 5
do 10° C, zemlja mora biti stalno vlažna, a mjesto polusjenovito. Uzgajaju se isključivo u plastičnim loncima. Ako ste skloni alergijskim reakcijama, izbjegavajte dodir s jaglacima jer izlučuju alkaloid primin. Jaglaci su u prirodi trajnice, no, kao lončanice ponašaju se poput jednogodišnjeg cvijeća. Nakon cvatnje možete ih pokušati presaditi u vrt, na sjenovito mjesto, a ujesen ga ponovno unesite u kuću.

Prethodni članakBoje krzna
Sljedeći članakPodloge za trešnju
Darko Kantoci, dipl. ing.
Darko Kantoci, dipl. ing. agr. 1990. godine diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski). Već je dugi niz godina vanjski suradnik Gospodarskog i Mljekarskog lista. Darko Kantoci, dipl. ing. agronomije (Zagreb, 1964.) nakon srednje škole diplomirao je 1990. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski (VVV). Autor se tijekom studija i poslije bavio projektiranjem i uređenjem privatih okućnica i zelenih površina. Već niz godina aktivan je vanjski suradnik Gospodarskog lista i Mljekarskog lista, u kojima se pojavljuje kao autor stručnih i popularnih članaka.