""U Osijeku je održana konferencija za novinare i svjetska premijera vezana uz predstavljanje nove serije kombajna C6000, nasljednika jednog od najuspješnijeg i najprodavanijeg kombajna u Hrvatskoj, modela 6040. U Županji je održana manifestacija na kojoj su novinari iz cijele Europe u polju mogli vidjeti i uvjeriti se u kvalitetu nove serije.

 

""Prilika je to bila da se obiđe i tvornica talijanskog proizvođača Same Deutz Fahr Žetelice u Županji. Kompanija u hrvatskoj podružnici zapošljava 300 djelatnika, investirala je 30 milijuna eura od 2005. godine, od kada su preuzeli tvornicu, a proizvedu prosječno 450 kombajna za razna tržišta, najviše Njemačku i Francusku, ali i Kazahstan i Litvu, ona novoosvojena. Uz ovu ekskluzivu, obilježilo se i 10 godina uspješnog poslovanja tvornice u Hrvatskoj. 

 

Razne izvedbe
""Deutz Fahr je razvio četiri različite izvedbe serije C6000, od kojih C6205 predstavlja standardni model kombajna novog i prepoznatljivog dizajna s potpisom Giugiara, inovativnih tehničkih rješenja za potpunu udobnost, smanjenje emisije štetnih plinova, čestica i dr.
Provjerena, pobjednička filozofija Deutz Fahra i dalje se temelji na osnovi pet slamotresa, kakve imaju i veći kombajni, s obzirom da su dosadašnja iskustva pokazala da je navedeni koncept iznimno dobar, a nova serija predviđ ena za gospodarstva koja obrađ uju do 300 ha i koja žele biti potpuno neovisna, i žele imati pouzdan kombajn, izvrsne produktivnosti, te koji se može koristiti za žetvu raznih žitarica, uključivši i rižu.
Rezači su osnovni dijelovi od kojih kreće cijeli proces žetve, a nova serija kombajna je namjenjena za rad s varijabilnim (Variocrop) hederima radnih zahvata 4.20, 4.80, 5.40 i 6.30 metara, koji omogućuju široku adaptaciju kombajna prilagodljivu različitim usjevima. Transmisija omogućuje veliku frekvenciju zamaha rezanja – oko 1220 u minuti. Noževi, tj. rezni sustav, opremljeni su patentom Schumacher Easy cut II sustavom za izvanrednu učinkovitost i ishod žetve. 

Turboseparator
Vršidbeni sustav
zadržava značajke serije C9000 i C7000, osiguravajući tako vrhunsku kvalitetu žita i slame. Bubanj promjera 600 mm ima osam letvi, dok je vršidbena komora tangencijalna s pet sekcija slamotresa. Podbubanj dolazi u tri varijante – 11, 14 i 16 mm i širokim kutem od 121o, što omogućuje još bolju vršidbu.
C6205 TS model uključuje turboseparator koji može povećati radni kapacitet kombajna za 20%, cime se postiže maksimalna učinkovitost u težim radnim uvjetima i kod iznimno bogate žetve. Spremnik za zrno ima veliki kapacitet od 7000 L, što osigurava rad bez zastoja. Istovarna cijev ima protok od 75 L/sekundi.
Seriju C6000 pokreću Tier 4 Final, DEUTZ TCD L6 T4F 6.1 L ekološki prihvatljivi motori s najučinkovitijom potrošnjom goriva, nominalne snage 230 KS (169 kW) i maksimalne snage od 250 KS (184 kW). Common rail motor ima 24 ventila i opremljen je SCR sustavom. Zanimljiv je i dvostruki povratni sustav DGR kojim se poboljšavaju značajke same žetve, vršidbenog sustava i smanjuju gubici zrna.

Visoki standardi u novoj kabini
""EVO II COMMANDER
kabina daje visoke standarde udobnosti i tehnologije. Novi interijer ima zvučnu izolaciju i potpunu sigurnost vozača uz izvrsnu kontrolu i moderni sustav klimatizacije. Sve funkcije kombajna mogu se aktivirati pritiskom na gumb. Drugo sjedalo i 21 litarski prijenosni termo hladnjak dolaze kao opcija, a upotpunjuju ergonomski i ugodan rad unutar kabine. Kontrole za funkcije prijenosa i glavne opreme ugrađeni su u novom joysticku, što čini rad vrlo jednostavnim. CCM sustav omogućava provjeru kvalitete rada u bilo kojem trenutku, pružajući ključne informacije o aktivnosti i radu kombajna. Nema sumnje kako grupacija koja na godišnjoj razini ima godišnji promet od oko 1, 2 milijarde eura i zapošljava više od 4000 djelatnika, pobuđuje veliki međunarodni interes, a samo je pitanje vremena kada će i hrvatski poljoprivrednici nabaviti novi kombajn koji će u prodaji biti 2016. godine, i to iz domaće proizvodnje.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakNASTAVAK PROVEDBE PRIVREMENIH IZVANREDNIH MJERA POTPORE ZA PROIZVOĐAČE VOĆA I POVRĆA
Sljedeći članakMinistarstvo poljoprivrede zbog požara i suše raspisuje novi natječaj za Mjeru 5
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985.g. u Zagrebu, gdje završava i Agronomski fakultet. Urednik u Gospodarskom listu i autor nekoliko stručnih članaka i znanstvenih radova. Član HND-a i DANH-a (Društva agrarnih novinara Hrvatske). OBRAZOVANJE: • U Zagrebu završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje Agronomski fakultet. • 2010. završava preddiplomski studij Agroekologije, završnim radom „Prorjeđivanje cvjetova i plodova jabuke“ na Zavodu za voćarstvo i pod mentorstvom Gorana Fruka, dipl.ing.agr., čime stječe akademsku titulu prvostupnika inženjera agroekologije. • 2012. završava diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam, diplomskim radom „Primjena hiperspektralne spektroradiometrije u kvalitativnoj procjeni spektralnih značajki tla“ pod mentorstvom doc.dr.sc.Ivane Šestak na Zavodu za opću proizvodnju bilja, čime stječe akademsku titulu magistra inženjera ekološke poljoprivrede i agroturizma. RADNO ISKUSTVO: Od 2014. godine urednik u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić j.d.o.o. na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi, u Stil pekarna d.o.o., kao prodajni predstavnik. U Interpunkt d.o.o. tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji d.o.o. kao suorganizator i suvoditelj za Care International Organization i na radnome mjestu voditelja eventa za klijenta Zagrebačku banku. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof.dr.sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt), Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt) i poljoprivrednoj ljekarni u Sesvetskom Kraljevcu. PODRUČJA INTERESA: Precizna poljoprivreda, ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. ZNANSTVENE PUBLIKACIJE: Autor znanstvenog rada A2 skupine (CAB Abstracts, FSTA) Stupnišek, I.; Fruk, G.; Jemrić, T., (2011). Usporedba različitih tehnika prorijeđivanja cvjetova i plodova jabuke. Glasnik zaštite bilja, 34, 5; 12-16 (ISSN 0350-9664).