""U Osijeku je održana konferencija za novinare i svjetska premijera vezana uz predstavljanje nove serije kombajna C6000, nasljednika jednog od najuspješnijeg i najprodavanijeg kombajna u Hrvatskoj, modela 6040. U Županji je održana manifestacija na kojoj su novinari iz cijele Europe u polju mogli vidjeti i uvjeriti se u kvalitetu nove serije.

 

""Prilika je to bila da se obiđe i tvornica talijanskog proizvođača Same Deutz Fahr Žetelice u Županji. Kompanija u hrvatskoj podružnici zapošljava 300 djelatnika, investirala je 30 milijuna eura od 2005. godine, od kada su preuzeli tvornicu, a proizvedu prosječno 450 kombajna za razna tržišta, najviše Njemačku i Francusku, ali i Kazahstan i Litvu, ona novoosvojena. Uz ovu ekskluzivu, obilježilo se i 10 godina uspješnog poslovanja tvornice u Hrvatskoj. 

 

Razne izvedbe
""Deutz Fahr je razvio četiri različite izvedbe serije C6000, od kojih C6205 predstavlja standardni model kombajna novog i prepoznatljivog dizajna s potpisom Giugiara, inovativnih tehničkih rješenja za potpunu udobnost, smanjenje emisije štetnih plinova, čestica i dr.
Provjerena, pobjednička filozofija Deutz Fahra i dalje se temelji na osnovi pet slamotresa, kakve imaju i veći kombajni, s obzirom da su dosadašnja iskustva pokazala da je navedeni koncept iznimno dobar, a nova serija predviđ ena za gospodarstva koja obrađ uju do 300 ha i koja žele biti potpuno neovisna, i žele imati pouzdan kombajn, izvrsne produktivnosti, te koji se može koristiti za žetvu raznih žitarica, uključivši i rižu.
Rezači su osnovni dijelovi od kojih kreće cijeli proces žetve, a nova serija kombajna je namjenjena za rad s varijabilnim (Variocrop) hederima radnih zahvata 4.20, 4.80, 5.40 i 6.30 metara, koji omogućuju široku adaptaciju kombajna prilagodljivu različitim usjevima. Transmisija omogućuje veliku frekvenciju zamaha rezanja – oko 1220 u minuti. Noževi, tj. rezni sustav, opremljeni su patentom Schumacher Easy cut II sustavom za izvanrednu učinkovitost i ishod žetve. 

Turboseparator
Vršidbeni sustav
zadržava značajke serije C9000 i C7000, osiguravajući tako vrhunsku kvalitetu žita i slame. Bubanj promjera 600 mm ima osam letvi, dok je vršidbena komora tangencijalna s pet sekcija slamotresa. Podbubanj dolazi u tri varijante – 11, 14 i 16 mm i širokim kutem od 121o, što omogućuje još bolju vršidbu.
C6205 TS model uključuje turboseparator koji može povećati radni kapacitet kombajna za 20%, cime se postiže maksimalna učinkovitost u težim radnim uvjetima i kod iznimno bogate žetve. Spremnik za zrno ima veliki kapacitet od 7000 L, što osigurava rad bez zastoja. Istovarna cijev ima protok od 75 L/sekundi.
Seriju C6000 pokreću Tier 4 Final, DEUTZ TCD L6 T4F 6.1 L ekološki prihvatljivi motori s najučinkovitijom potrošnjom goriva, nominalne snage 230 KS (169 kW) i maksimalne snage od 250 KS (184 kW). Common rail motor ima 24 ventila i opremljen je SCR sustavom. Zanimljiv je i dvostruki povratni sustav DGR kojim se poboljšavaju značajke same žetve, vršidbenog sustava i smanjuju gubici zrna.

Visoki standardi u novoj kabini
""EVO II COMMANDER
kabina daje visoke standarde udobnosti i tehnologije. Novi interijer ima zvučnu izolaciju i potpunu sigurnost vozača uz izvrsnu kontrolu i moderni sustav klimatizacije. Sve funkcije kombajna mogu se aktivirati pritiskom na gumb. Drugo sjedalo i 21 litarski prijenosni termo hladnjak dolaze kao opcija, a upotpunjuju ergonomski i ugodan rad unutar kabine. Kontrole za funkcije prijenosa i glavne opreme ugrađeni su u novom joysticku, što čini rad vrlo jednostavnim. CCM sustav omogućava provjeru kvalitete rada u bilo kojem trenutku, pružajući ključne informacije o aktivnosti i radu kombajna. Nema sumnje kako grupacija koja na godišnjoj razini ima godišnji promet od oko 1, 2 milijarde eura i zapošljava više od 4000 djelatnika, pobuđuje veliki međunarodni interes, a samo je pitanje vremena kada će i hrvatski poljoprivrednici nabaviti novi kombajn koji će u prodaji biti 2016. godine, i to iz domaće proizvodnje.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNASTAVAK PROVEDBE PRIVREMENIH IZVANREDNIH MJERA POTPORE ZA PROIZVOĐAČE VOĆA I POVRĆA
Sljedeći članakMinistarstvo poljoprivrede zbog požara i suše raspisuje novi natječaj za Mjeru 5
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362