Veličina sjemena diktira dubinu sjetve i dobro pripremljenu strukturu tla. Sitnije sjeme koje se nalazi u gornjih 1-2 cm treba zaštititi od ptica, pa je nakon sjetve neophodno valjanje.

Nekvalitetno pripremljen gornji sloj sa slabo unešenim biljnim ostacima onemogućava kvalitetno nicanje. Valjanje ima izvrstan učinak kod uljane repice, trava, lucerne i djetelina (kulture sa sitnim sjemenom). Osigurava kapilarni uzgon vode u sjetveni sloj – „efekt spužve“ i poravnava tlo. Time se olakšava košnja i smanjuje unos tla i kamenja u sijeno i sjenažu. Tanjurače mogu narušiti strukturu tla, ako se obrađuje tlo iznad 50-60 % PVK (poljski vodni kapacitet). Sjetvospremači mogu biti sastavni dio kombiniranih oruđa s ravnjačima i valjcima. Poželjno je da se sjetveni sloj slegne 1-2 dana prije sjetve.

Uređaji za kvalitetnu pripremu tla

Sjetvospremač može biti opremljen s tri vrste radnih organa „pera“, koji se mogu mijenjati prema zahtjevi ma tla. Pera su elastična što smanjuje mogućnost lomova i oštećenja. Mogu biti uska, pojačana i široka. Ježasti valjak dobro razbija grude kod visoke tangencijalne brzine. Prednji radni organi ih transportiraju ravno u ježeve. Dodatni valjak sa spiralnim letvama stvara završni sloj sjetvene posteljice. Ovaj sjetvospremač prvenstveno je namijenjen površinskom ravnanju i usitnjavanju tla. Pruža mogućnost priključivanja na sve tipove priključaka kao kombinirano oruđe. Na prednji dio možemo ugraditi dasku, a tada postaje oruđe za zatvaranje brazde. Daska se fleksibilno može regulirati po visini. Dodatnu opremu čini rahljač osi koji podiže tlo iza prohoda traktora. Optimalna učinkovitost postiže se pri brzinama 10-12 km/h. Potrebna snaga traktora je ovisna o broju radnih tijela, odnosno širini zahvata (110-245 cm) od 30-50 kW.

"StandardniStandardni sjetvospremač – kao nošeno i vučeno oruđe priključuje se u tri točke

Kombinirano oruđe s elementima sjetvospremača namjenjeno je za velike površine i hidraulički se sklapa, a radi do dubine 10-12 cm. Glavni radni organi su teški valjci i S – opruge (32- 70 komada). Snaga traktora za vuču je također vezana uz broj radnih tijela 90 – 240 kW.Težina priključka je 2,1-5,5 t. Na zadnji dio se može prikopčati sijaćica i tako obaviti 2 -3 agrotehničke operacije jednim prohodom. Kotači se dižu hidraulički kada je stroj u radnom položaju. Cijena ovog moćnog uređaja kreće se oko 7.000 eura.

""
Kombinirano oruđe koje u sebi ima elemente sjetvospremača. Obavlja dopunsku obradu tla i predsjetvenu pripremu u jednom prohodu čime smanjuje gaženje

Terracult je isplativo višenamjensko oruđe koje nalazi široku primjenu kroz cijelu godinu. Može se koristiti za plitku obradu strništa prije postrne sjetve. Služi i za predsjetvenu pripremu tla, ali i za dubinsko rahljenje. Motičice s krilima montiraju se za pliće zahvate. One uže povoljne su za duboku obradu tla. Spiralni nosači radnih tijela u obliku slova C imaju veliku mogućnost samočišćenja. Tu je i zaštita od kamenja koji ih čuva od lomova. Dobro miješa tlo sa stajnjakom, pa se dobro razgrađuje, a tlo se istovremeno dobro poravnava. Uređaj ima i učinak čizla, odnosno podrivanja.

""
Terracult, moderna varijanta grubera pogodna za teška i ekstremno teška glinasto – ilovasta tla

Kompactor uređaj sklapa se pomoću hidraulike. Ima daske za poravnavanje posložene u dva reda. Radna tijela (motičice) su postavljene u paru, a njihove vrste i oblici se mogu prilagođavati tlu na kojem se radi zahvat. Na kraju uređaja dolazi croskill valjak promjera 400 mm .Težina uređaja je 4600 kg, a radni zahvat 5 m. Tlo se može pripremiti u jednom prohodu na proljeće, ako je prošlo kvalitetno izmrzavanje. Za bolje rahljenje i čuvanje vlage u oraničnom sloju treba zatvoriti brazdu blanjanjem i brananjem.

""
Kompactor u radnom položaju s podignutim kotačima. Najčešće se koriste delta motičice za rahljenje tla

Valjci su sastavni dijelovi svakog kombiniranog uređaja, a mogu biti glatki, nazubljeni, rebrasti, odnosno postavljeni u 1-2 reda. Nalaze se na kraju kompozicije. Najveća uloga valjaka je u poravnavanju gornjeg sloja i smanjivanju evaporacije. Za jare i postrne usjeve su nezamjenjivi. Sve veći ekstremni uvjeti uzrokuju gubitak vode u kratkom razdoblju visokih temperatura. Obično su popraćeni i nedostatkom oborina za vrijeme klijanja i nicanja. Ne zaboravimo da prorjeđeni sklop biljaka donosi pad prinosa i lošije skladišna svojstva robe.

""
Valjak glatkog plašta za potiskivanje sjemena nakon sjetve i podizanje vlage u sjetveni sloj. Ujedno konzervira i zatvara akumuliranu vlagu tijekom zimskog razdoblja

Prethodni članakNewsletter 4/2016
Sljedeći članakMinistar prof. dr. sc. Davor Romić sastao se s proizvođačkim organizacijama i udrugama proizvođača mlijeka
Zoran Maričević, dipl.ing.agr.
Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994.g. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu, a od 2000.g. i kao Naslovni znanstveni asistent na Veleučilištu u Karlovcu. Rođen je 1967. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu i srednju školu. Diplomirao 1994. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Ratarstvo. Od 1995.g. radi kao profesor stručnih predmeta u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu. Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata, uključen kao branitelj na prvim crtama obrane grada Karlovca. Kao pripravnik radio je na Farmi Šumbar poduzeća PPK Karlovačka mesna industrija na poslovima Tehnologa biljne proizvodnje. Tamo je iz prve ruke kroz praksu stekao znanje i iskustvo. Od kraja 1995. do danas, zaposlen je u srednjoj Prirodoslovnoj školi u Karlovcu kao profesor stručnih predmeta u poljoprivredi, u više smjerova koje škola ima. Od 2000. godine radi i na Veleučilištu u Karlovcu kao Naslovni znanstveni asistent. Predaje na smjeru Lovstvo i zaštita prirode na Katedri „Proizvodnja hrane i hranidba divljači“. Piše stručne članke u više stručnih časopisa, a napisao je i knjigu „U gorske oaze“ kao stručno edukativnu literaturu za studente. Zbog popularizacije i edukacije najmlađih članova našeg društva napisao je i slikovnicu „Marko uči o životinjama“.