Quad, ATV ili eng. all terrain vehicle – vozilo za sve terene, pojavilo se još davnih 1970-ih u Sjedinjenim Američkim Državama kao vozilo za rekreaciju. Vozači su ubrzo shvatili da su ATV-ovi (ili quadovi) korisni strojevi za kretanje kroz područja koja nisu dostupna kamionima, vozilima s pogonom na četiri kotača ili drugim motornim vozilima, te je ATV postao popularno poljoprivredno, šumarsko i lovačko vozilo.

Podaci govore da se sve više koriste i u nas, ne samo kao vozila za rekreativce već i u poljoprivredi – maslinarstvu, vinogradarstvu, voćarstvu, stočarstvu i slično. Važno je znati da se registriraju kao traktori (mogu ući kao porezni trošak), a mogu vući i do cca. 700 kg tereta, a razvijaju brzinu i do 80 km/h.

Vrlo raznoliko područje namjene

ATV-ovi se obično koriste za obilazak usjeva i stoke, za primjenu sredstava za zaštitu bilja, za pregledavanje i popravljanje sustava za navodnjavanje, nadziranje terena, nadziranje stoke, za transport, nošenje i vuču manjih tereta i slično; sve to po različitom terenu, bilo betonu, asfaltu, blatu, kamenju ili pijesku. Vozilo s četiri kotača može obaviti mnoge zadatke koji su ranije bili dodijeljeni malom traktoru. ATV nudi novi osjećaj slobode pojedincima s ograničenom fizičkom pokretljivošću zbog ozljede ili zdravstvenog stanja (npr. moždani udar, artritis, itd.), koji mogu koristiti ATV kako bi imali pristup svim područjima farme, što može povećati njihove sposobnosti za upravljanje radom na imanju.

Odabir ATV-a za poljoprivredni rad

Pri odabiru ATV-a povodit ćete se vašim potrebama, hoćete li njime češće nešto prevoziti, koliko mu je snažan motor, je li vam važan velik prednji i stražnji prtljažnik te nosivost istih, koji kapacitet spremnika goriva, koliko troši, ima li pogon na sve kotače, kvaliteta kočnica, kakvo je prianjanje tijekom vožnje, koliko je pouzdana konstrukcija, sam izgled i boja vozila te na kraju cijena i ekonomska isplativost. Za većinu poljoprivrednih operacija potreban je ATV sa sustavom amortizera s oprugom, automatskim kvačilom, stupnjem prijenosa za vožnju unatrag, pogonskom osovinom i diferencijalom s mehanizmom za zaključavanje.Primjer tehničkih karakteristika jednog ATV-a: ukupna dužina 2,070 mm, ukupna širina 1,230 mm, ukupna visina 1,253 mm, visina sjedala 860 mm, međuosovinski razmak 1,253 mm, minimalna udaljenost od tla 288 mm, minimalni radijus okretanja 3.5 m, kapacitet spremnika goriva 18 litara, kapacitet spremnika za ulje 2.6 litara.

ATV-i su opremljeni motorima radnog obujma do 700 cm2 ili više, s maks. brzinama do oko 60 km/h, a ako se uklone blokatori brzine, isti razviju brzinu i do 80 km/h. No, postoji razlog za ograničenje maksimalne brzine jer se ozbiljni ATV incidenti povećavaju s većim brzinama. Razlike između ATV-a s pogonom od 2 x 4 i 4 x 4 uključuju sposobnost okretanja i vožnje na različitim terenima. Vozilo s četiri kotača ima veću sposobnost za rad od tri kotača. Oni su stabilniji i manje skloni preokretima. Velika prednost četverokotača je njegova stabilnost. Strm ili neravan teren može brzo uzrokovati prevrtanje ATV-a. Velika brzina, neravan teren, jarci ili velike stijene povećavaju vjerojatnost prevrtanja ATVa tijekom rada. Premještanje ATV-a u sporije brzine smanjuje rizik prevrtanja, a važno je i da ne nosite više od jedne trećine težine ATV-a na stražnjem nosaču. Preporučuje se ravnomjerno podijeliti teret između prednjeg i stražnjeg nosača. Također, slijedite preporuke proizvođača prilikom povlačenja ili vuče opterećenih kolica, kosilica ili drugih priključaka.

Sigurnosne preporuke

Da biste smanjili rizik od ozljeda ili smrtnih slučajeva tijekom rada ATV-a, slijedite ove sigurnosne preporuke:
• ATV-ovi nisu igračke te ih djeca ne smiju voziti,
• nikad nemojte voziti dodatnog putnika jer jedinstvene karakteristike upravljanja ATV-om zahtijevaju od operatera promjenu težine i položaja na sjedalu kako bi upravljali vozilom. Dodatni vozači ometaju sposobnost operatera da upravlja ATV-om
• budući da su ATV-ovi mali i niski do tla, oni nisu tako vidljivi kao veća vozila, stoga treba koristiti svjetla, reflektore i vidljive zastavice da bi se povećala vidljivost
• izbjegavajte konzumiranje alkohola pri vožnji, jer u gotovo 10 posto svih ozljeda, te u 30 posto svih fatalnih ATV incidenata, uporaba alkohola doprinijela je takvim događajima

Opasnosti u radu s ATV-om obično zahtijevaju standardne predmete osobne zaštitne opreme. Priroda nekih poljoprivrednih radova, međutim, može smanjiti potrebu za nekim vrstama zaštitne opreme. Ovisno o vrsti poljoprivrednih radova, koristite i zaštitnu opremu. Kad vozite ATV, uvijek treba nositi kacigu koja je odgovarajuće veličine za operatera. Kod pojedinih poljoprivrednih radova kaciga može ometati bliski pregled ili uzrokovati osjećaj vrućine. Na brzinama većim od 10 km/h, kaciga sa štitnikom za cijelo lice može smanjiti rizik od ozljede glave. Za neke radove pri malim brzinama nije potrebna zaštita glave ili lica, ali se preporučuje zaštita za oči.

Za ostale postupke sporog opterećenja, kao što su rad u šumskim područjima ili ukrasnim rasadnicima, treba nositi štitnik za cijelo lice ili zaštitne naočale. Pri većim brzinama, uvijek treba nositi zaštitu za lice ili oči. Sivi ili zeleni tonovi ili zaštitne naočale najbolje su na jakom sunčevom svjetlu, ali nakon zalaska sunca potrebno je nositi samo prozirne štitnike ili zaštitne naočale. Kvalitetne čizme ili radne cipele iznad visine gležnja s dobrim petama obavezna su zaštitna obuća. Potplati i pete moraju biti izrađeni od materijala otpornih na klizanje. Rukavice i odjeću treba odrediti ovisno o onome što radite: košulje ili majice s dugim rukavima, hlače pune dužine i dobro obložene rukavice obično su potrebne. Izbjegavajte odjeću koja se lako može uhvatiti na grani ili drugoj prepreci.

Održavanje ATV-a

Redovito provjeravajte ATV kako biste bili sigurni da radi ispravno i kako biste smanjili rizik od ozljeda i potencijalni problem zbog kvara. ATV ima sljedeća ključna područja koja treba održavati:
• Gume – održavajte preporučeni tlak zraka u svim gumama jer neravnomjeran tlak može uzrokovati povlačenje ATV-a na jednu stranu. Matice i vijci moraju biti čvrsto pričvršćeni.
• Ručica za gas – provjerite pomiče li se gas glatko.
• Kočnice – provjerite kočnice svaki put prije vožnje.
• Svjetla – provjerite svjetla kako biste bili sigurni da rade i obrišite prljavštinu kako bi održali optimalnu vidljivost.
• Ulje i gorivo – pregledajte ATV radi curenja ulja i goriva i održite preporučenu razinu tekućine.
• Pogonski sklop i šasija – provjerite ima li istrošenosti, curenja i labavih dijelova. Po potrebi zamijenite, pritegnite i podmažite dijelove.

Prethodni članakPojava narančinog trnovitog štitastog moljca
Sljedeći članakUčinkoviti dodaci za silažu
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.