Konzorcij Sweeper-a, s početkom srpnja ove godine, održao je prvu prezentaciju berbe zrele žute paprike s prototipom robota ‘’Sweeper’’. Prezentaciji su nazočili međunarodni tisak, uzgajivači, i predstavnici sektora visoke tehnologije u hortikulturi. Održala se u komercijalnom stakleniku ‘’De Tuindershoek’’ u Ijsselmuidenu-u u Nizozemskoj. Oni su i partneri ovog međunarodnog projekta.

SWEEPER robot je prvi robot za berbu zrele žute paprike u komercijalnom stakleniku. Namijenjen je za rad u sustavu gdje su biljke pojedinačno posađene u redove. Tijekom same berbe robot ne može istovremeno obavljati i kalibraciju plodova, dakle s pretpostavkom da plodovi budu gotovo podjednake veličine.

Ruka robota opremljena je s 3D sustavom kamera, LED lampom, vibrirajućim nožem za rezanje i košarom. Preliminarni rezultati istraživanja su pokazali da robot može brati plod brzinom od 24 sekunde s točnošću od 62 posto, tj. da u roku od 24 sekunde robot uoči papriku te je tada s jednim nožićem odreže i potom odloži u košaru. Dakle ipak skoro 40 % zrelih paprika robot ne uočava jer bi u suprotnom uništio biljke.

robote za berbu paprike

Rezultati će se primjenjivati i na druge usjeve

Koliko je ovaj sustav pametan pokazuje već činjenica da robot reže peteljku paprike na točno određenom mjestu. Integrirana 3D kamera raspoznaje boju i oblik paprike. Problematični su pak listovi s kojima je pojedina paprika prekrivena i koji nisu dostupni ruci robota. S obzirom na dobivene rezultate, konzorcij Sweepersa očekuje da će u roku do 4 do 5 godina dobiti značajna poboljšanja te praktičnu primjenu. Dobiveni rezultati i saznanja bi će primjenjivi i za ‘’robotizirano’’ branje ostalih usjeva. Istraživanja u smislu poboljšanja će ići najviše u smjeru poboljšanja brzine branja te ubiranja zrelih plodova. Isto tako laboratoriji za oplemenjivanje bilja trebaju razviti kultivare koji su prikladniji za berbu s robotima. Za one koji nisu mogli sudjelovati na ovom događaju, sljedeća prezentacija bit će održana 12. rujna, u istraživačkoj stanici za proizvodnju povrća u St. Katelijne Waver u Belgiji.

Bespovratna sredstva za projekt iz sredstava EU

SWEEPER projekt nastao je suradnjom i koordinacijom između Wageningen University & Research i proizvođača paprike De Tuindershoek BV (oboje u Nizozemskoj), Sveučilišta Umea u Švedskoj, Sveučilišta Ben-Gurion u Izraelu i Istraživačke postaje za uzgoj povrća iz Belgije te Bogaerts Greenhouse Logistics iz Belgije. Ovaj projekt dobio je sredstva iz programa Europske unije za istraživanje i inovaciju Obzor 2020 u okviru sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava.

Prethodni članakStručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
Sljedeći članakNewsletter 18/2018
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.