Konzorcij Sweeper-a, s početkom srpnja ove godine, održao je prvu prezentaciju berbe zrele žute paprike s prototipom robota ‘’Sweeper’’. Prezentaciji su nazočili međunarodni tisak, uzgajivači, i predstavnici sektora visoke tehnologije u hortikulturi. Održala se u komercijalnom stakleniku ‘’De Tuindershoek’’ u Ijsselmuidenu-u u Nizozemskoj. Oni su i partneri ovog međunarodnog projekta.

SWEEPER robot je prvi robot za berbu zrele žute paprike u komercijalnom stakleniku. Namijenjen je za rad u sustavu gdje su biljke pojedinačno posađene u redove. Tijekom same berbe robot ne može istovremeno obavljati i kalibraciju plodova, dakle s pretpostavkom da plodovi budu gotovo podjednake veličine.

Ruka robota opremljena je s 3D sustavom kamera, LED lampom, vibrirajućim nožem za rezanje i košarom. Preliminarni rezultati istraživanja su pokazali da robot može brati plod brzinom od 24 sekunde s točnošću od 62 posto, tj. da u roku od 24 sekunde robot uoči papriku te je tada s jednim nožićem odreže i potom odloži u košaru. Dakle ipak skoro 40 % zrelih paprika robot ne uočava jer bi u suprotnom uništio biljke.

robote za berbu paprike

Rezultati će se primjenjivati i na druge usjeve

Koliko je ovaj sustav pametan pokazuje već činjenica da robot reže peteljku paprike na točno određenom mjestu. Integrirana 3D kamera raspoznaje boju i oblik paprike. Problematični su pak listovi s kojima je pojedina paprika prekrivena i koji nisu dostupni ruci robota. S obzirom na dobivene rezultate, konzorcij Sweepersa očekuje da će u roku do 4 do 5 godina dobiti značajna poboljšanja te praktičnu primjenu. Dobiveni rezultati i saznanja bi će primjenjivi i za ‘’robotizirano’’ branje ostalih usjeva. Istraživanja u smislu poboljšanja će ići najviše u smjeru poboljšanja brzine branja te ubiranja zrelih plodova. Isto tako laboratoriji za oplemenjivanje bilja trebaju razviti kultivare koji su prikladniji za berbu s robotima. Za one koji nisu mogli sudjelovati na ovom događaju, sljedeća prezentacija bit će održana 12. rujna, u istraživačkoj stanici za proizvodnju povrća u St. Katelijne Waver u Belgiji.

Bespovratna sredstva za projekt iz sredstava EU

SWEEPER projekt nastao je suradnjom i koordinacijom između Wageningen University & Research i proizvođača paprike De Tuindershoek BV (oboje u Nizozemskoj), Sveučilišta Umea u Švedskoj, Sveučilišta Ben-Gurion u Izraelu i Istraživačke postaje za uzgoj povrća iz Belgije te Bogaerts Greenhouse Logistics iz Belgije. Ovaj projekt dobio je sredstva iz programa Europske unije za istraživanje i inovaciju Obzor 2020 u okviru sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakStručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa
Sljedeći članakNewsletter 18/2018
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.