Za poznatu tvrtku Claas i posebno njihove kombajne, traktore i zelenu liniju malo tko da nije čuo. No, nije dovoljno posjedovati samo brend, potrebno je konstanto razvijati tehnologije i zadržati poziciju na tržištu. Upravo to radi ova poznata njemačka tvrtka, koja je pozvala i redakciju Gospodarskog lista na poseban novinarski događaj godine.

Tri nove serije kompaktnih traktora

CLAAS je značajno proširio ponudu u segmentu kompaktnih traktora s dodatkom tri nove serije, a to su ELIOS 200, ELIOS 300 i AXOS 200. Traktori nude mnoštvo različitih tehničkih značajki koje se odnose na performanse, prijenos snage, udobnost i nosivost kako bi odgovarali različitim specifikacijama kupaca i područjima primjene. U rasponu snage od 75 do 103 KS, potpuno mehaničkog 4-stupanjskog ručnog mjenjača do 5-stupanjskog powershift mjenjača s REVERSHIFT-om i TWINSHIFT-om, od 30-inčnih stražnjih kotača do 34-inčnih velikih kotača, ukupne težine vozila od 5,1 do 6,0 t i od kabine s tunelom za prijenos do udobnog komandnog centra s ravnim podom kabine. Razvoj se posebno fokusirao na četiri značajke: svestranost, performanse, udobnost i pouzdanost.

ELIOS 200 – jednostavnost za veliku učinkovitost

Serija ELIOS 200 uključuje četiri modela s maksimalnom snagom u rasponu od 75 do 103 KS. Dok početni ELIOS 210 ima poznatu optiku i dostupan je kao verzija s platformom ili kabinom s ukupnom visinom od 1,89 m (2,40 m s kabinom), ELIOS 220, 230 i 240 su preuređeni i dostupni su samo s kabinom. Četverostupanjski mjenjač može se naručiti ili kao čisto mehanička verzija ili s TWINSHIFT powershiftingom i REVERSHIFT reverzerom. Stražnja poluga ima kapacitet dizanja od 3,2 t i bruto težinu vozila od 5,1 t – sa stražnjom osovinom koja stoji na kotačima od 30 inča. Ova kombinacija značajki čini ELIOS 200 idealnim za jednostavne poslove u dvorištu, za ponavljajuće logističke radove s ili bez prednjeg utovarivača i za lake do umjereno teške radove.

ELIOS 300 – udoban način da učinite više

Za razliku od ELIOS 200, serija ELIOS 300 počinje s maksimalnom snagom od 85 KS i sastoji se od tri modela. Međutim, glavna razlika u odnosu na ELIOS 200 je 5-stupanjski mjenjač s TWINSHIFT powershiftingom i hidrauličnim REVERSHIFT reverzerom kao standard. Za razliku od ELIOS-a 200, pod kabine je ravan. Dodatna udobnost koju pružaju ove značajke čini rad s ELIOS 300 još većim zadovoljstvom. Masa praznog vozila kreće se od 3600 kg, dok minimalna vanjska širina od 1,65 m i minimalna visina od 2,60 m omogućuju traktoru korištenje u plantažama i zgradama starijeg tipa. S maksimalnom širinom gusjenice od 2310 mm, ELIOS 300 se također može sigurno koristiti na neravnom terenu i kosom terenu. CLAAS može isporučiti razne dimenzije guma kako bi se što više zaštitilo tlo i smanjili tragovi prilikom vožnje preko travnjaka.

AXOS 200 – svestran traktor

AXOS 200 nudi više svestranosti. Dva modela s maksimalnom snagom od 92 i 103 KS upotpunjuju ovaj segment traktora od CLAAS-a sve do ARION-a 400. Uz veći kapacitet dizanja i veću nosivost od serije ELIOS, AXOS 200 nudi velike stražnje kotače do 34 inča. To ga čini čvrstim, sposobnim, ali kompaktnim svestranim strojem koji se dobro ponaša čak i na zahtjevnom terenu u ratarstvu i povrtlarstvu ili čak šumarstvu. S visinom od 2,62 m može proći i kroz niske ulaze i nevjerojatno je okretan zahvaljujući minimalnom radijusu okretanja od 3,79 m. Svi novi traktori u spomenutim serijama svoju snagu crpe iz najmodernijih FPT četverocilindričnih turbo motora s common-rail ubrizgavanjem i Stage V standardom emisija.

Modeli Axos 200, Elios 300, 240, 230 i 220 rade s motorom od 3,6 l i s tlakom ubrizgavanja od 1800 bara, turbopunjačem, intercoolerom (hladnjak stlačenog zraka) i viskoznim ventilatorom, pokrivajući raspon performansi od 83 do 98 KS nazivne snage pri 2300 o/min i 85 do 103 KS maksimalne snage pri 2000 okretaja u minuti. Maksimalni okretni moment kreće se od 334 do 406 Nm, ovisno o modelu. Ispod poklopca motora Elios 210 nalazi se model od 3,4 l s tlakom ubrizgavanja od 1600 bara, međuhladnjakom i viskoznim ventilatorom koji daje 75 KS i do 309 Nm. Svi ELIOS i AXOS standardno se isporučuju s hidrauličkim sustavom otvorenog središta s učinkom od 87 l/min i s dodatnom trećom pumpom dostupnom za sve tri serije modela za povećanje učinka na 114 l/min.

Elios 200, Elios 300 i Axos 200

Kabina i unutrašnjost

ELIOS 300 i AXOS 200 dolaze s ravnim podom kabine, kao i klima uređajem i vozačevim sjedalom sa zračnim ovjesom na zahtjev. Tanki stupovi za izvrstan pogled unaokolo isporučuju se kao standard, dok zakrivljeno stražnje vjetrobransko staklo daje posebno jasan pogled straga. I prednje i stražnje vjetrobransko staklo se mogu otvoriti. Za veću sigurnost, CLAAS može opcijski isporučiti dodatni retrovizor za unutrašnjost kabine. Glavne kontrole nalaze se na ergonomskoj bočnoj konzoli, grupirane prema funkciji i sve su nadohvat ruke. Sve relevantne informacije kao što su potrošnja dizela po satu, temperatura ulja u mjenjaču ili razina punjenja filtra čestica dizela mogu se vidjeti na 4,2-inčnom zaslonu u boji na konzoli upravljača.

Terminal CEMIS 1200

Univerzalni terminal CEMIS 1200 s novim GPS PILOT-om sada je standardni uređaj za sve samohodne strojeve CLAAS ne samo za automatsko upravljanje, već i za upravljanje voznim parkom i aplikacije pametne poljoprivrede. Nasljednik terminala S10 ima 12-inčni zaslon u boji osjetljiv na dodir i opremljen je širokim izborom signala korekcije i ISOBUS funkcija. Kao i on-line dokumentaciju, može upravljati ISOBUS kontrolom priključka (uz CEBIS terminal), širokim rasponom aplikacija Task Controller, automatskom kontrolom sekcija i aplikacijom varijabilne količine na traktorima. Nove funkcije i značajke bit će dostupne na terminalu koji je razvio CLAAS E-Systems u Dissenu od kalendarske 2024. godine.

CLAAS DISCO 9700 RC AUTO SWATHER: Specijalist za velike količine krme i nježno kondicioniranje

Kao predvodnik nove serije DISCO 9700, DISCO 9700 RC AUTO SWATHER dizajniran je posebno za žetvu velikih do vrlo velikih količina krme do 60 t/ha u kombinaciji s nježnim kondicioniranjem i grupiranjem otkosa. Drugim riječima, velika kosilica je predodređena za nježnu žetvu biomase, lucerne, trave i krme. Valjkaste omekšivače pokreće dvostruki pogonski valjak s posebno dizajniranim mjenjačem sa škarama – za maksimalnu propusnost i izdržljivost čak i pod dugotrajnom intenzivnom uporabom. Mjenjač i pogonski sklopovi dizajnirani su za korištenje s traktorima do 500 KS i uključuju nove trostruke teleskopske pogonske osovine P-Line razvijene u suradnji s Walterscheidom koje sadrže posebno ojačane čelične profile velikog promjera i novu spojku. Ova kombinacija čini DISCO 9700 RC AUTO SWATHER najsnažnijom tračnom kosilicom s trenutno na tržištu.

Novi XERION 12.590 i 12.650

XERION više od 25 godina uspostavlja nova područja primjene i širi se na nova tržišna područja. Dva nova snažnija modela dizajnirana su za najteže radove na vučni pogon i predviđena za tržišta Australije, SAD-a, zapadnu Europu itd. Uspješan osnovni koncept s vijčanim, vrlo elastičnim središnjim okvirom i dvjema upravljačkim osovinama preuzet je iz modela XERION 4200, 4500 i 5000 i prilagođen kako bi odražavao povećanu snagu, veću težinu i veću širinu gusjenice. Nove trokutaste gusjenične jedinice TERRA TRAC ili dvostruke gume do 800/70 R42 nježno i učinkovito prenose snagu na tlo, dok vozač uživa u izvrsnom pregledu u svim smjerovima u velikoj kabini s ovjesom u četiri točke. S maksimalnom izlaznom snagom do 653 KS i do 3100 Nm okretnog momenta, serija XERION 12 trenutno je najsnažniji traktor s pogonom na sva četiri kotača s tehnologijom kontinuiranog varijabilnog prijenosa na tržištu i ima poznati CEMOS sustav pomoći operateru i optimizaciju procesa iz standardnih CLAAS traktora s CMATIC kontinuiranim varijabilnim prijenosom.

CLAAS upotpunjuje obitelj kombajna novom serijom modela EVION

Posebnu pozornost na kraju predstavljanja izazvao je novi kombajn EVION. Dolaskom EVION-a dovršeno je restrukturiranje cjelokupne serije kombajna CLAAS koje je započelo s novim LEXION-om 2019. Kao nasljednici modela AVERO i manjih modela TUCANO, ova tri kombajna s pet hoda zaokružuju donji kraj asortimana ispod TRION-a. – EVION je vrlo važan proizvod za CLAAS, rekao je izvršni direktor CLAAS-a Jan-Hendrik Mohr. – S ova tri nova kombajna u mogućnosti smo ponuditi moderne, ali cjenovno pristupačne strojeve za manja poljoprivredna gospodarstva koja žele vlastitu opremu za žetvu žitarica. I sami smo obiteljska tvrtka i želimo nastaviti nuditi prave strojeve za manja poljoprivredna gospodarstva. Ovaj model će zasigurno zauzeti i mjesto na hrvatskim poljima.

Jednostavna vršidba s velikim bubnjem i maksimalnom pouzdanošću rada

Osim što se fokusirao na korištenje visokokvalitetnih, provjerenih komponenti, pružajući beskompromisnu kvalitetu vršidbe i osiguravajući radnu pouzdanost, čak i pod teškim uvjetima žetve, razvojni tim je osigurao da je EVION jednostavan za korištenje. Stoga je opremljen tangencijalnom vršilicom s jednim bubnjem s velikim bubnjem za vršidbu od 600 mm i sinkroniziranim rotorom u kombinaciji s pet slamotresa duljine 4,40 metara i širinom kućišta hranilice od 1420 mm. To rezultira impresivnom površinom konkavne vršidbe od 0,95 m2 i površinom odvajanja od 6,25 m2 koju osiguravaju slamotresi. Nadopunjen standardnim predkonkavnim klapnama ispod bubnja za vršidbu, ovaj raspored omogućuje visoku propusnost dok također pruža izvrsnu kvalitetu zrna.

Brzina bubnja za vršidbu se može bezstupanjsko podešavati preko CEMIS 700 terminala. Raspon brzine od 480 do 1.150 okretaja u minuti (420 – 1.080 okretaja u minuti s kompletom redukcije) može se koristiti u EVION CLASSIC, dok EVION MAXI sa svojim dvostupanjskim remenskim pogonima podržava raspon brzina od 220 do 630 i 415 do 1.150 okretaja u minuti. Podešavanje konkavnog zazora izvodi se hidraulički iz kabine i ima integriranu zaštitu od preopterećenja koju osigurava membranski akumulator kako bi se spriječilo začepljenje u jedinici za vršidbu. Za vršidbu kukuruza, pokrivne ploče se mogu postaviti između osam okretnica. Kako bi se osiguralo učinkovitije sekundarno odvajanje i veća propusnost, središnji usponi slamotresa redizajnirani su kako bi još učinkovitije olabavili podlogu i omogućili brži prijenos do sljedećih polica slamotresa.

Drugi važan čimbenik – uz zaštitu od preopterećenja konkavne vršidbe – u osiguravanju pouzdanosti rada je senzorski nadzor protoka usjeva na slamotresima. Čim se tamo počnu razvijati bilo kakve blokade kao rezultat teških uvjeta žetve, operater prima rano upozorenje u obliku zvučnog alarma i vizualnog upozorenja na zaslonu terminala CEMIS 700. Dodatno, opcijski CEMOS AUTO CROP FLOW automatski deaktivira prednji priključak i jedinicu za ubacivanje u slučaju bilo kakvog neposrednog rizika od začepljenja na bubnju za vršidbu ili ozbiljnog klizanja trake tako da se usjev više ne unosi. Time se izbjegavaju nepotrebni zastoji. 3D sustav čišćenja, koji može kompenzirati bočni nagib do 20 posto prilikom žetve na padinama, standardan je za liniju opreme BUSINESS i opcija za CLASSIC.

Veliki spremnici za žito i snažni elevatori

Spremnik za zrno integriran iza kabine ima 5.600 l u EVION-u 410, 6.500 l u EVION-u 430 i 8.000 l u vrhunskom EVION-u 450. Senzori upozoravaju operatera kad razina punjenja dosegne 70 posto, a zatim 100 posto. Uz ovu funkcionalnost, veliki pregledni prozor spremnika za žito pruža operateru izravan, sveobuhvatan pregled razine punjenja i kvalitete zrna. Kad je u pitanju istovar, sva tri EVION modela imaju koristi od 330 mm promjera cijevi za istovar spremnika za žito i rezultirajuće brzine istovara od 90 litara po sekundi – što znači da se istovar može dovršiti za 1 do 1,5 minuta. Kut zakretanja od 105 stupnjeva izljeva za istovar spremnika za žito osigurava da operater uvijek ima savršen pogled na proces istovara.

Okretni izljev cijevi za istovar spremnika za žito, kakav se već koristi u TRION-u i LEXION-u, dostupan je kao opcija za pružanje visokoprecizne kontrole mlaza žitarica usmjerenog na transportno vozilo. Još jedan snažan argument u korist modela EVION nalazi se u elevatoru za zrno čiji povećani prijenosni kapacitet od 34 l/s znači da ima sve što je potrebno za žetvu kukuruza u zrnu na mjestima s visokim prinosima s prednjim priključcima za branje do 6 redova u širinu. EVION je dostupan s opcijskom sjeckalicom slame sa 72 noža kao alternativa standardnoj verziji s 52 noža.

Učinkovit motor smanjuje potrošnju

Zajedničko svim trima modelima EVION je 6,7-litreni Cummins B6.7 motor koji zadovoljava Stage V emisijski standard. Ovo je ista common-rail jedinica sa šest cilindara koja se koristi u TRION-u i poznata je po svojoj sposobnosti da pruži veliki okretni moment pri niskim okretajima. Puna nazivna snaga od 204 (EVION 410), 231 (EVION 430) i 258 KS (EVION 450) dostupna je pri samo 1900 o/min, dok je brzina praznog hoda niskih 800 o/min (1200 o/min s aktivnim hidrauličkim funkcijama). Upravljanje motorom DYNAMIC POWER osigurava da motor isporučuje samo onoliko snage koliko je stvarno potrebno u bilo kojem trenutku. Ovaj sustav može smanjiti potrošnju goriva do 10 posto. Pri ulasku u kabinu, do koje se dolazi preko zakretnih pristupnih stepenica, odmah vas zadivljuje prostranost i moderan upravljački naslon za ruke s ergonomskom CMOTION višenamjenskom polugom, jasno postavljenom tipkovnicom i CEMIS 700 terminalom sa zaslonom osjetljivim na dodir.

7-inčni CEMIS 700, koji se može podesiti u položaj koji najviše odgovara svakom rukovatelju, ima zaslon visokog kontrasta koji omogućuje jednostavno praćenje funkcija stroja, čak i pri jakoj sunčevoj svjetlosti. Sposobnost pozivanja spremljenih postavki za sve uobičajene usjeve za vršidbu omogućuje brzo postavljanje stroja i omogućuje jednostavnu promjenu vrste žitarica koja štedi vrijeme. Svi modeli EVION standardno su opremljeni automatskom klimom i kamerom, dok su oslonci za noge na stupu upravljača dostupni kao opcija – kao i rashladna kutija od 30 litara ispod sjedala. Iako su modeli EVION već standardno opremljeni opsežnim paketom LED rasvjete, popis opcija nudi ukupno do 17 LED radnih svjetala tvornički – i proširuje se na unutarnju rasvjetu za spremnik za žito i rasvjetu za održavanje ispod bočnih ploča.

Zajedničko svim trima modelima EVION je 6,7-litreni Cummins B6.7 motor koji zadovoljava Stage V emisijski standard. Ovo je ista common-rail jedinica sa šest cilindara koja se koristi u TRION-u i poznata je po svojoj sposobnosti da pruži veliki okretni moment pri niskim okretajima. Puna nazivna snaga od 204 (EVION 410), 231 (EVION 430) i 258 KS (EVION 450) dostupna je pri samo 1900 o/min, dok je brzina praznog hoda niskih 800 o/min (1200 o/min s aktivnim hidrauličkim funkcijama). Upravljanje motorom DYNAMIC POWER osigurava da motor isporučuje samo onoliko snage koliko je stvarno potrebno u bilo kojem trenutku. Ovaj sustav može smanjiti potrošnju goriva do 10 posto.

Pri ulasku u kabinu, do koje se dolazi preko zakretnih pristupnih stepenica, odmah vas zadivljuje prostranost i moderan upravljački naslon za ruke s ergonomskom CMOTION višenamjenskom polugom, jasno postavljenom tipkovnicom i CEMIS 700 terminalom sa zaslonom osjetljivim na dodir. 7-inčni CEMIS 700, koji se može podesiti u položaj koji najviše odgovara svakom rukovatelju, ima zaslon visokog kontrasta koji omogućuje jednostavno praćenje funkcija stroja, čak i pri jakoj sunčevoj svjetlosti. Sposobnost pozivanja spremljenih postavki za sve uobičajene usjeve za vršidbu omogućuje brzo postavljanje stroja i omogućuje jednostavnu promjenu vrste žitarica koja štedi vrijeme. Svi modeli EVION standardno su opremljeni automatskom klimom i kamerom, dok su oslonci za noge na stupu upravljača dostupni kao opcija – kao i rashladna kutija od 30 litara ispod sjedala. Iako su modeli EVION već standardno opremljeni opsežnim paketom LED rasvjete, popis opcija nudi ukupno do 17 LED radnih svjetala tvornički – i proširuje se na unutarnju rasvjetu za spremnik za žito i rasvjetu za održavanje ispod bočnih ploča.

Prethodni članakObjavljen natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala
Sljedeći članakKako umjetna inteligencija mijenja način proizvodnje hrane?
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362