Berba i žetva su najvažniji i najsloženiji zahvati u poljoprivrednoj proizvodnji i na manjim gospodarstvima i na velikim poljoprivrednim gospodarstvima gdje je učinkovitost poljoprivredne tehnike od visokog značaja.

U odnosu na ostale agrotehničke zahvate u poljoprivrednoj proizvodnji, berba i žetva zahtijevaju najveći ulog rada i novca. Danas, u moderno doba, prilikom berbe i žetve se koriste najmoderniji, najskuplji i najsofisticiraniji moderni uređaji. Oni omogućuju brzu, sigurnu i isplativu berbu i žetvu s neznatnim gubitcima. Zato se koriste kombajni koji omogućuju veliku učinkovitost. Ubiranje plodova ili biljne mase predstavlja kraj rasta i razvoja usjeva. Ovisno o usjevu, obavlja se na različite načine, u različitim tehnikama i u određeno vrijeme. Cilj je brzo ubiranju uroda uz što manje gubitke i oštećenje zrna, maksimalnim iskorištenjem kapaciteta stroja za žetvu i berbu uz minimalne troškove rada.

U posljednjim godinama uočava se značajan razvoj tehnologije žetve i berbe zrnatih kultura uz korištenje suvremenih sustava za navigaciju i kartiranje prinosa. Kombajni za berbu graha dolaze u dvije izvede i to kao vučeni i samohodni kombajn.

Vučeni kombajn za berbu graha

Jedan od poznatijih kombajna za berbu graha proizvodi nizozemski proizvođač Sweere. Trenutno akutalni model pod nazivom Sweere Double Master II, vučeni kombajn za berbu graha je model koji ima radnu širinu od 180 cm uz obujam spremnika od 3 t. Kad se ogledava razina opreme tada proizvođač nudi za standardnu opremu iduće karakteristike. To su uređaj za priključivanje na traktor (Slika: Priključak za vratilo traktora), pick-up uređaj (Slika: Pick up kombajna). Zatim uvlačni mehanizam, uređaj za vršidbu sa specijalnim sitima za grah, uređaj za čišćenje s ventilatorom, spremnik za prihvat i istovar zrna, vozno postolje s dva kotača na prednjem dijelu (ispod pick-up uređaja) i dva stražnja vozna kotača te kardanska osovina s homokinetičkim zglobom.

Kako bi takav vučeni stroj u potpunosti ostvario svoju učinkovitost nužno ga je agregatirati traktorom snage motora od 75 kW. To je vrlo pozitivna značajka s obzirom na troškove nabavke poljoprivredne tehnike. Duljina uređaja za vršidbu je 270 cm, dok je promjer uređaja za vršidbu 60 cm. Uz spremnik od 3 t dolazi i vibrirajuća sita veličine površine od 2,36 m2 te je masa samog priključka 3,7 t. Sweere Double Master II je kombajn koji može osim graha obavljati i berbu kikirikija te ga se kao takvoga može i dodatno koristiti. Nizozemski proizvođač navodi kako kombajn ima pametan sustav „plutanja“ koji zapravo prati konture tla kako bi osigurao stalnu visinu berbe.

Navedeni sustav povećava oporavak i smanjuje unos prljavštine i kamenja tijekom berbe. Aktualni zastupnik za prodaju na području Republike Hrvatske je tvrtka Messis sa svojim sjedištem u Zagrebu. Trenutna cijena bez PDV-a iznosi 78.640,00 €. Osim navedenog proizvođača još se na tržištu sličnih tehničkih značajki može nabaviti vučeni kombajn turskog proizvođača Solmax Steel (Slika: Solmax vučeni kombajn). Navedeni priključak dostupan je u Virovitici od zastupnika Dijelovi-prof usluge j.d.o.o. Navedena cijena je glavni nedostatak ovog priključka te se kao takva preporuča grupna nabavka priključka iz zajedničkih sredstava odnosno iz određenih fondova.

Priključak za vratilo traktora
Pick up kombajna
Solmax vučeni kombajn

Samohodni kombajn za berbu graha

Kod samohodnih kombajna općenito je veliki nedostatak cijena i masa stroja uslijed čega dolazi do velikog zbijanja proizvodnih površina. Od poznatijih samohodnih kombajna na ovim područjima nameću se PMC 1089 samohodni kombajni proizvođača koji se nalazi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Novi PMC 1089 kombajn za grašak i grah, ima Tier 3B Scania linijski dizelski motor hlađen tekućinom; poboljšanu glava za branje; mogućnost kotača ili gusjenica; spremnik većeg kapaciteta i revidirani sustav vršidbe. Sve je dizajnirano da pruži izvanredne performanse i pouzdanost i povećanu propusnost. PMC je davne 1977.g. proizveo prvi samohodni kombajn za grašak na svijetu (FMC 679) koji vrši ubiranje i vršidbu u jednom prolazu.

1975.g. PMC predstavlja svoj sistem za vršidbu s 5 mlatilica (glavna mlatilica i 4 satelita) koji je konstantno unapređivan i danas predstavlja najbolje riješenje za vršidbu mladog graška. 1989.g. predstavljen je model 979, samohodni kombajn za grašak visokog kapaciteta, sa 6 pogonskih kotača. Ovaj kombajn je evoluirao 1999.g. u model 979-AT (Advanced Technologies), a 2006.godine u model 979-CT (Controlled Trashing). Od 2014. godine PMC je za europsku premijeru novog modela PMC 1089 odabrao Srbiju te je dostupan za nabavku u tvrtki Frikom.

Kako bi se smanjilo zbijanje zemljišta proizveden je i model s gusjenicom (Slika: Samohodni kombajn s gusjenicom). Od tehničkih karakteristika vrlo bitno je za istaknuti obujam spremnika od 3,4 m3, motor snage od 325 kW, brzina kretanja na prometnicama do 25 km/h odnosno prilikom rada na proizvodnoj površini 9 km/h. PMC surađuje s procesorima, proizvođačima i rukovateljima strojevima kako bi mogao proizvesti kombajne koji maksimiziraju performanse i pružili visoki kvalitetan proizvod. 1089 uključuje novi dizajn značajke za poboljšane performanse i smanjeno održavanje. PMC samohodni kombajni imaju upravljanje s četiri kotača za lakše manevriranje, spremnik velikog obujma promjenjive visine pražnjenja, jedinstveni sustav vršidbe s pet udarača. Claas Vista kabina pruža izvrsnu sveobuhvatnost, vidljivost i udobnost operatera.

PMC 1089 samohodni kombajn
Samohodni kombajn s gusjenicom
Claas vista kabina

Sustav CCTV kamera s četiri kamere za praćenje berbe, HVSt za nadzor i kontrolu u kabini ključnih funkcija žetve. Jedinstveni sustav vršidbe s pet udarača omogućuje visoke stope proizvodnje. Kod vršidbe sustav brzo i nježno uklanja grašak iz mahuna. Budući da postoji veliko, čisto područje sita na bubnju za vršidbu, grašak može brzo proći kroz njih. To minimalizira štetu na grašku u ovoj ključnoj fazi procesa. Ispitivanja pokazuju da je u usjevima s niskim TR sustav najbolji dostupan i jednako dobro radi u svim drugim uvjetima. Zasloni se održavaju čistima rotirajućim četkama postavljenim duž duljine bubnja za vršidbu.

Grah i nešto otpadnog materijala izlazi iz bubnja za vršidbu. Zatim prolazi kroz četiri daljnja procesa čišćenja gdje se nalazi uklonjeni otpadni materijal. Nakon završnog procesa čišćenja grah se sprema u spremnik na stroju. Otpadni materijal iz procesa čišćenja ispušta se na polje, dok se sve neovršene mahune vraćaju u sustav vršidbe. Rezultat – maksimalan prinos dobrog cijelog graha. Visina prevrtanja spremnika za grah je velikog kapaciteta. Varira od 2,9 do 3,4 m3 čineći 1089 lakim za korištenje sa širokim rasponom prikolica ili kontejnera s visokim stranicama (Slika: Pražnjenje spremnika).

Pražnjenje spremnika

Troškovi nabavke i što činiti?

Prilikom nabavke poljoprivredne tehnike treba voditi brigu i biti svjestan da nabavka ovako specifičnih strojeva iziskuje visoke fiksne troškove. To je uglavnom visoka nabavna cijena stroja. Uslijed komasacije poljoprivrednih površina i dalje isti strojevi su preskupi za nabavku. Rješenje se nameće samo od sebe, dovoljno je samo se „okrenuti“ prema razvijenim članicama Europske unije. Može se primijetiti kako se njihovi poljoprivredni proizvođači udružuju.

Ključ uspjeha pri nabavci poljoprivredne tehnike koja se koristi sezonski na gospodarstvima je zajedničko korištenje strojeva. Nažalost, kod nas u Republici Hrvatskoj se malo pridodaje značaja za zajedničko korištenje strojeva. Problem „leži“ u sumnjivom rukovanju uslijed čega se poljoprivrednici odlučuju na kredit i samostalnu proizvodnju. To je danas sve manje moguće.