Tko su najbolji hrvatski orači u 2019. godini saznali smo krajem rujna na 17. natjecanju u oranju. U organizaciji Sisačko-moslavačke županije, Ministarstva poljoprivrede, Općine Sunja i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), održano je 17. natjecanje u oranju Republike Hrvatske. Manifestacija se održala pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Ovo se natjecanje svake godine održava u drugoj županiji domaćinu, a ove je godine domaćin Sisačko – moslavačka županija.

Natjecanje u oranju traktorima okupilo je 32 natjecatelja iz 16 županija, dok je natjecanje u oranju konjima na tradicionalan način okupilo osmero natjecatelja iz 6 županija. Manifestaciju je otvorio predsjednik Organizacijskog odbora, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, a zatim se iz središnjeg parka u Sunji povorka natjecatelja uputila do natjecateljske parcele „Bečko zvono“. Natjecateljska parcela je u neposrednoj blizini središta Sunje, između Sunje i Bobovca, u blizini sela Žremen, najstarijeg sunjskog naselja.

Natjecanje u oranju nije samo poljoprivredna manifestacija „sportskog duha“ pa su, osim cjelodnevnog natjecanja orača, domaćini za posjetitelje pripremili i izložbu poljoprivredne mehanizacije, sajam poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, kulturno-umjetnički program te izvrsnu gastronomsku ponudu.

Županijska natjecanja

Državnom natjecanju u oranju prethode županijska natjecanja koja se organiziraju u 16 županija diljem Republike Hrvatske. Pobjednici na županijskim natjecanjima stječu pravo sudjelovanja na državnom natjecanju. Grad Zagreb i Zagrebačku županiju predstavljaju prošlogodišnji pobjednici, a ostale županije predstavljaju pobjednici u tekućoj godini na regionalnoj razini, najvještiji orači u dvije kategorije natjecanja – oranju plugom ravnjakom i plugom premetnjakom.

Prije natjecanja je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH, najboljim hrvatskim oračima poželio ravnu i čistu brazdu, a brojnim gostima i posjetiteljima ugodan boravak i lijepe uspomene iz herojske Sunje

-Ministarstvo poljoprivrede podupire najveću ruralnu priredbu u okviru koje se godišnje održava 16 županijskih natjecanja. Sve kulminira kroz finalno državno natjecanje gdje se u funkciju stavlja ukupno više od 40 ha poljoprivrednog zemljišta u okviru natjecanja traktorima u dvije kategorije, oranje konjima, sajam poljoprivredne mehanizacije i sajam OPG-ova. Veseli činjenica kako se ove godine natječe puno mladih orača-poljoprivrednika jer mladi poljoprivrednici su jedan od prioriteta resornog Ministarstva i planiramo postotak od 13% našim mjerama i povećati, izjavio je Majdak te dodao:

U Posavini, na zahtjevnim tlima ovog kraja svaki trenutak provedenog vremena na polju i svaka uložena kuna u poljoprivredu vrijede dvostruko. Ne sumnjam da ćete vi, najbolji hrvatski orači, danas savladati sve prednosti koje pruža ovdašnja zemlja “hrastovača” i da će danas biti pravi praznik hrvatske poljoprivrede.

Prvoplasirani orači

Pod budnim okom sudačke ekipe, uz ocjenjivanje ravnine, čistoće, slaganja i nalijeganja brazdi, njihove ujednačenosti i uz mjerenje dubine oranja, odstupanja od zadanog vremena za natjecanje te povrh svega provjeru iskusnih glavnih sudaca Siniše Hrgovića (trener orača RH), Đure Cerovčeca i Daria Padre te voditelja natjecanja Ivice Prpića (sudac na svjetskim oračkim natjecanjima) orači su s obzirom na ukupno osvojene bodove ostvarili rezultate prikazane u tablicama 3 i 4.

Prvoplasirani orači u kategoriji – oranje traktorskim plugovima ravnjacima

 class=

Prvoplasirani orači u kategoriji – oranje plugovima premetnjacima

 class=

Ekipno je najuspješnija bila Virovitičko-podravska županija, drugoplasirana Osječko-baranjska, a treće plasirana Karlovačka županija. Osim prvoplasiranih orača, nagrade brojnih sponzora pripale su najmlađem natjecatelju, Stjepanu Cvetkoviću iz Zagrebačke županije i najstarijem natjecatelju, Mladenu Crnčiću iz Koprivničko-križevačke županije, kao i jedinoj natjecateljici nježnijeg spola, oračici Mariji Bralić iz Požeško-slavonske županije.

8. natjecanje u oranju konjima Republike Hrvatske

Bogatstvo naše tradicije, ljubav prema konjima i želja za očuvanjem ruralnih vrijednosti i tradicije oranja konjima potaknula je organizaciju natjecanja u oranju konjima, pa je tako ove godine održano 8. po redu natjecanje u oranju konjima.

Najuspješniji natjecatelji u oranju konjima bili su natjecatelji iz Bjelovarsko-bilogorske županije, pa je pobjednik u oranju konjima Jure Capan, drugo mjesto pripalo je Slavenu Oćevar, a treće Ivanu Despetović. Pobjednici ovogodišnjeg 17. državnog natjecanja u oranju, Miroslav Bartolović iz Požeško-slavonske županije u kategoriji oranja plugom ravnjakom i Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije u kategoriji oranja plugom premetnjakom, stekli su pravo da predstavljaju Republiku Hrvatsku na 67. svjetskom oračkom natjecanju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji.

 class=

 class=
 class=
 class=
 class=
Prethodni članakUNESCO-u poslana nominacija za prvi u svijetu Petodržavni rezervat biosfere!
Sljedeći članakŠtete od divljači na usjevima diljem Hrvatske!
mr. sc. Tatjana Martinović, dipl. ing. agr.
Zaposlena u Savjetodavnoj službi na radnom mjestu više koordinatorice za ratarstvo s mjestom rada u Koprivnici. Rođena u Bjelovaru, a srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru gdje je i magistrirala 2011. godine. Rođena je 1966. godine u Bjelovaru. Srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila je u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru, obranivši temu diplomskog rada naslova: “Izbor sorte i gnojidba uljane repice za područje Đelekovca”. Poslijediplomski studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (područje Biotehničkih znanosti, znanstveno polje Agronomija, znanstvena grana Genetika) završava 2011. godine obranivši magistarski rad naslova: “Agronomska svojstva kultivara virdžinijskog duhana kod različite opskrbljenosti tla dušikom” izrađen pod vodstvom prof. dr. sc. Vinka Kozumplika. Od 1989. godine radi u "Podravki" d.d. prehrambenoj industriji u Koprivnici, na poslovima glavnog tehnologa-istraživača u cjelini Istraživanja i razvoj - Razvoj poljoprivrede, na pokušalištu “Danica”. Tijekom devet godina radi na ispitivanju adaptabilnosti kultivara povrća namijenjenog industrijskoj preradi, na agro-okolišne uvjete sjeverozapadne Hrvatske. Od 1998. godine zaposlena je u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu na poslovima savjetnika za ratarstvo, u Područnom odsjeku Koprivničko-križevačke županije (danas Savjetodavna služba). Certificirani je sudac za natjecateljsko oranje, te je sudjelovala u organizaciji 59. svjetskog natjecanja u oranju u Biogradu na Moru 2012. godine. Suradnica je u Gospodarskom listu i Mljekarskom listu, kao i u lokalnom tisku.