Tko su najbolji hrvatski orači u 2019. godini saznali smo krajem rujna na 17. natjecanju u oranju. U organizaciji Sisačko-moslavačke županije, Ministarstva poljoprivrede, Općine Sunja i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), održano je 17. natjecanje u oranju Republike Hrvatske. Manifestacija se održala pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Ovo se natjecanje svake godine održava u drugoj županiji domaćinu, a ove je godine domaćin Sisačko – moslavačka županija.

Natjecanje u oranju traktorima okupilo je 32 natjecatelja iz 16 županija, dok je natjecanje u oranju konjima na tradicionalan način okupilo osmero natjecatelja iz 6 županija. Manifestaciju je otvorio predsjednik Organizacijskog odbora, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, a zatim se iz središnjeg parka u Sunji povorka natjecatelja uputila do natjecateljske parcele „Bečko zvono“. Natjecateljska parcela je u neposrednoj blizini središta Sunje, između Sunje i Bobovca, u blizini sela Žremen, najstarijeg sunjskog naselja.

Natjecanje u oranju nije samo poljoprivredna manifestacija „sportskog duha“ pa su, osim cjelodnevnog natjecanja orača, domaćini za posjetitelje pripremili i izložbu poljoprivredne mehanizacije, sajam poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, kulturno-umjetnički program te izvrsnu gastronomsku ponudu.

Županijska natjecanja

Državnom natjecanju u oranju prethode županijska natjecanja koja se organiziraju u 16 županija diljem Republike Hrvatske. Pobjednici na županijskim natjecanjima stječu pravo sudjelovanja na državnom natjecanju. Grad Zagreb i Zagrebačku županiju predstavljaju prošlogodišnji pobjednici, a ostale županije predstavljaju pobjednici u tekućoj godini na regionalnoj razini, najvještiji orači u dvije kategorije natjecanja – oranju plugom ravnjakom i plugom premetnjakom.

Prije natjecanja je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH, najboljim hrvatskim oračima poželio ravnu i čistu brazdu, a brojnim gostima i posjetiteljima ugodan boravak i lijepe uspomene iz herojske Sunje

-Ministarstvo poljoprivrede podupire najveću ruralnu priredbu u okviru koje se godišnje održava 16 županijskih natjecanja. Sve kulminira kroz finalno državno natjecanje gdje se u funkciju stavlja ukupno više od 40 ha poljoprivrednog zemljišta u okviru natjecanja traktorima u dvije kategorije, oranje konjima, sajam poljoprivredne mehanizacije i sajam OPG-ova. Veseli činjenica kako se ove godine natječe puno mladih orača-poljoprivrednika jer mladi poljoprivrednici su jedan od prioriteta resornog Ministarstva i planiramo postotak od 13% našim mjerama i povećati, izjavio je Majdak te dodao:

U Posavini, na zahtjevnim tlima ovog kraja svaki trenutak provedenog vremena na polju i svaka uložena kuna u poljoprivredu vrijede dvostruko. Ne sumnjam da ćete vi, najbolji hrvatski orači, danas savladati sve prednosti koje pruža ovdašnja zemlja “hrastovača” i da će danas biti pravi praznik hrvatske poljoprivrede.

Prvoplasirani orači

Pod budnim okom sudačke ekipe, uz ocjenjivanje ravnine, čistoće, slaganja i nalijeganja brazdi, njihove ujednačenosti i uz mjerenje dubine oranja, odstupanja od zadanog vremena za natjecanje te povrh svega provjeru iskusnih glavnih sudaca Siniše Hrgovića (trener orača RH), Đure Cerovčeca i Daria Padre te voditelja natjecanja Ivice Prpića (sudac na svjetskim oračkim natjecanjima) orači su s obzirom na ukupno osvojene bodove ostvarili rezultate prikazane u tablicama 3 i 4.

Prvoplasirani orači u kategoriji – oranje traktorskim plugovima ravnjacima

 class=

Prvoplasirani orači u kategoriji – oranje plugovima premetnjacima

 class=

Ekipno je najuspješnija bila Virovitičko-podravska županija, drugoplasirana Osječko-baranjska, a treće plasirana Karlovačka županija. Osim prvoplasiranih orača, nagrade brojnih sponzora pripale su najmlađem natjecatelju, Stjepanu Cvetkoviću iz Zagrebačke županije i najstarijem natjecatelju, Mladenu Crnčiću iz Koprivničko-križevačke županije, kao i jedinoj natjecateljici nježnijeg spola, oračici Mariji Bralić iz Požeško-slavonske županije.

8. natjecanje u oranju konjima Republike Hrvatske

Bogatstvo naše tradicije, ljubav prema konjima i želja za očuvanjem ruralnih vrijednosti i tradicije oranja konjima potaknula je organizaciju natjecanja u oranju konjima, pa je tako ove godine održano 8. po redu natjecanje u oranju konjima.

Najuspješniji natjecatelji u oranju konjima bili su natjecatelji iz Bjelovarsko-bilogorske županije, pa je pobjednik u oranju konjima Jure Capan, drugo mjesto pripalo je Slavenu Oćevar, a treće Ivanu Despetović. Pobjednici ovogodišnjeg 17. državnog natjecanja u oranju, Miroslav Bartolović iz Požeško-slavonske županije u kategoriji oranja plugom ravnjakom i Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije u kategoriji oranja plugom premetnjakom, stekli su pravo da predstavljaju Republiku Hrvatsku na 67. svjetskom oračkom natjecanju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji.

 class=

 class=
 class=
 class=
 class=

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUNESCO-u poslana nominacija za prvi u svijetu Petodržavni rezervat biosfere!
Sljedeći članakŠtete od divljači na usjevima diljem Hrvatske!
Avatar
Zaposlena u Savjetodavnoj službi na radnom mjestu više koordinatorice za ratarstvo s mjestom rada u Koprivnici. Rođena u Bjelovaru, a srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru gdje je i magistrirala 2011. godine. Rođena je 1966. godine u Bjelovaru. Srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila je u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru, obranivši temu diplomskog rada naslova: “Izbor sorte i gnojidba uljane repice za područje Đelekovca”. Poslijediplomski studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (područje Biotehničkih znanosti, znanstveno polje Agronomija, znanstvena grana Genetika) završava 2011. godine obranivši magistarski rad naslova: “Agronomska svojstva kultivara virdžinijskog duhana kod različite opskrbljenosti tla dušikom” izrađen pod vodstvom prof. dr. sc. Vinka Kozumplika. Od 1989. godine radi u "Podravki" d.d. prehrambenoj industriji u Koprivnici, na poslovima glavnog tehnologa-istraživača u cjelini Istraživanja i razvoj - Razvoj poljoprivrede, na pokušalištu “Danica”. Tijekom devet godina radi na ispitivanju adaptabilnosti kultivara povrća namijenjenog industrijskoj preradi, na agro-okolišne uvjete sjeverozapadne Hrvatske. Od 1998. godine zaposlena je u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu na poslovima savjetnika za ratarstvo, u Područnom odsjeku Koprivničko-križevačke županije (danas Savjetodavna služba). Certificirani je sudac za natjecateljsko oranje, te je sudjelovala u organizaciji 59. svjetskog natjecanja u oranju u Biogradu na Moru 2012. godine. Suradnica je u Gospodarskom listu i Mljekarskom listu, kao i u lokalnom tisku.