""Prestižna međunarodna nagrada „Traktor godine“ dodjeljuje se svake godine od strane nezavisnog ocjenjivačkog suda, sastavljenog od novinara iz područja agrotehnike i trgovine poljoprivrednom mehanizacijom. Ove godine, nakon što su procijenjeni najbolji traktori na tržištu, nagrada „Traktora godine 2014.“ dodijeljena je CLASS-ovom modelu AXION 800. Nagradu je primio generalni direktor prodaje ove tvrtke, Jan-Hendrik Mohr, koji je izjavio i da ova nagrada ima za njih posebno značenje, budući da tvrtka trenutno slavi 10 godina postojanja CLAAS traktora kao i 100. godišnjicu postojanja tvrtke.

„Stroj godine“

Nagrada za „Stroj godine“ dodjeljuje se pak svake druge godine kao nagrada za najbolju inovaciju u području poljoprivredne tehnologije. Nagrada u kategoriji velikih traktora dodijeljena je CLAAS-ovom modelu Axion 800 CMATIC. Objašnjavajući svoju odluku, ocjenjivački sud je istaknuo da bezstupanjski prijenos radi pomoću CMOTION poluge, koja je ujedno i jedan od najergonomičnijih kontrolnih sklopova na tržištu. Kontrolni terminal pod nazivom CEBIS omogućava vozaču brojne mogućnosti podešavanja. Posebnu pozornost i privukao je jednostavan sustav upravljanja motorom i prijenosom. Funkcija jednostavnog podešavanja okretnog momenta motora, ovisno o vrsti radova koji se obavljaju, omogućava smanjivanje potrošnje goriva i povećava ekonomsku učinkovitost. Novi AXION 800 predstavljen je u veljači na sajmu SIMA u Parizu, a prvi strojevi koji su opremljeni s HEXASHIFT prijenosom već dolaze u prodaju. Ponuda je proširena s novom verzijom AXION 800 CMATIC-a koji je opremljen bezstupanjskim prijenosom.

AXION 850 je najsnažniji model iz serije koja nudi raspon snage od 215 do 264 KS.

Smješten iznad Arion raspona, Axion 800 koristi mnoga načela dizajna traktora iz snažnije serije Axion 900, nudeći ponešto iste opreme. To uključuje korištenje dugog međuosovinskog razmaka s raspodjelom težine 50:50, integrirano prednje povezivanje, FPT motore i čvrstoću kabine. Pogonjeni 6.7-litrenim i šest-cilindarskim FPT motorom, novi modeli imaju i do 8 posto više momenta u odnosu na svoje prethodnike (ranija serija 800), uz mogućnost stalne snage do 500 okretaja/min, što znači veći okretni moment i više snage pri smanjenom broju okretaja.

Štednja goriva

Ova serija je opremljena sustavom hlađenja koji štedi gorivo, uređaj, zahvaljujući promjenjivoj brzini ventilatora, koji se elektronski kontrolira i hladi motor po potrebi. Axion 800 je također prvi Claasov stroj, i jedan od prvih traktora bilo kojeg proizvođača, opremljen Stage 4 motorom koji već zadovoljava buduće zahtjeve za pročišćavanje ispušnih plinova. To se postiže s dvije faze sustava, koji se sastoji od dizel oksidacijskog katalizatora, u kombinaciji sa selektivnom katalitičkom redukcijom i korištenjem AdBlue tehnologije. Poput Axiona 900, i serija 800 ima posebno oblikovanu šasiju koja omogućuje čvrstoću i bolju sposobnost upravljanja, zahvaljujući posebnom smještaju hladnjaka koji se nalazi iznad prednje osovine, s motorom montiranim na uskom oknu strukture. Integrirani prednji podizači također mogu biti dio opreme, uz dodatne okvire, koji omogućuju kapacitet podizanja od 3,5 ili 5,6 tona, dok kapacitet na stražnjem dijelu iznosi maksimalnih 10,2 tona.

Udobnost i preglednost

Da bi se uštedjela energija, kardansko vratilo može biti mehanički odvojeno od motora. Time se štedi motor od nepotrebnog rada, kad se kardan ne koristi. Proizvođač nudi tri opcije vratila, s brzinama od 540/1000, 540/540, Eco/1000 i 540 Eco/1000. Za optimalnu udobnost, traktori Axion iz serije 800 opremljeni su istom konstrukcijom kabine, kao i u seriji 900, zajedno s prigušivačem vibracija prednjeg utovarnog mehanizma i prednje osovine. Kabina omogućava bolju preglednost i vidjljivost, zahvaljujući vetrobranskom staklu iz jednog dijela i velikom, zaobljenom stražnjem prozoru za bolju vidljivost. Osvajanjem obje prestižne nagrade, CLAAS se potvrdio kao proizvođač koji slijedi pravi koncept u segmentu traktora, a bazira se na ekonomičnosti, učinkovitosti i udobnosti. Uspjeh koncepta potvrđen je i na najnovijem DLG Powermix testu u kojem je AXION 850 postigao najbolji rezultat od svih traktora u rasponu snage od 200 – 270 KS, ostvarivši rezultat od 248 g/kWh.

""
"" 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKrtičina torta
Sljedeći članakOtvaranje tržišta Bliskog istoka za goveda i ovce podrijetlom iz Republike Hrvatske
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.