Pojam precizna poljoprivreda koji se koristi u zadnje vrijeme podrazumijeva cijeli niz metoda i uređaja kojim se u poljoprivrednoj proizvodnji racionaliziraju troškovi, radno vrijeme kako bi se dobila stvarna slika, općenito o događajima i procesima koji su bitni za uspješnu i profitabilnu proizvodnju. Sve nas na kraju zanima koliko ćemo zaraditi i kako ćemo uz što manje gubitaka vremena, novca i repromaterijala postići cilj. Općenito se kaže da korištenjem bilo kojeg uređaja ili pomagala znači uštedu od 5 do 10% (u radnom vremenu, gorivu, utrošku repromaterijala, itd.). Zamislite da postižete veću cijenu npr. pšenice, kukuruza ili bilo kojeg poljoprivrednog proizvoda za 5 do 10%? Postoji i mišljenje da se takvi uređaji i pomagala koriste na velikim površinama i u velikim sistemima, ali oni su primjenjivi u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje i na malim površinama, dapače, efekat je isti ili još veći kod malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača jer je lakše pratiti sve parametre i na vrijeme donijeti pravilnu odluku. Ovdje ćemo govoriti o uređajima primjenjivim u ratarskoj proizvodnji.

Jednostavni „guidance“ uređaji na Hrvatskom tržištu

Opisat ćemo jednostavne uređaje za navođenje u radu na njivi, guidance uređaje koji se jednostavno montiraju u kabinu traktora, te kojima nije potrebna nikakva dodatna oprema osim vanjske antene.

Compass

""Monitor u boji veličine 18 cm, osjetljiv na dodir. Prikazuje polje ispred rukovatelja u različitim pogledima, kompaktna izrada s ugrađenim diodama za pokazivanje trenutnog položaja. Posjeduje i virtualni terminal koja daje mogućnost da monitor uz ISOBUS pripremu traktora prati rad sijaćica, prskalica i raspodjeljivača gnojiva. Mapiranjem polja snimaju se granice polja, prepreke unutar polja. Idealan za one koji žele imati najjednostavniji uređaj za praćenje tragova. Moguće je dodatno ugraditi na njega i sustav On Trac2+ kojim dobivamo potpomognuto upravljanje.

InCommand 800

""Monitor u boji veličine dijagonale 21 cm, osjetljiv na dodir. Ima ugrađene diode za pokazivanje trenutnog položaja, vođenje po različitim linijama praćenja, navigacija strojeva u radu uz besplatan signal, a uz pomoć sustava OnTrac3 dobivamo potpomognuto upravljanje, omogućava da se uz primjenu ISOBUS priključaka prati rad sijaćica, prskalica i raspodjeljivača gnojiva, snimanje granica polja, prepreka unutar polja kao i prikaz karte trenutnog položaja, automatska sekcijska kontrola, automatsko otvaranje/ zatvaranje ovisno o položaju stroja na terenu. Uz ugrađeni wi-fi podaci se mogu prebaciti na „cloud” i kasnije se mogu pratiti na Ipad uređaju. AG-LEADER – zastupnik u RH Findri d.o.o., Zagrebačka 76a, 10360 Sesvete; telefon: 01/20 12 851; web: www.findri.hr

Trimble CFX-750 LITE

""Navigator s integriranim GPS prijamnikom, AG25 GNSS antena, zglobni nosač za navigator, napojni i antenski kabel, upute za rukovanje. Postoji mogućnost dodatne nadogradnje uređaja: aktivacija funkcije automatskog upravljanja za sisteme Trimble Autopilot, Trimble EZ-Pilot, Trimble EZ-Steer, kontrola sekcije (prskalice, sijaćice) i protoka imputa s Trimble Field IQ sistemom, povećanje točnosti, OmniSTAR nadogradnja (korekcijski signal na bazi pretplate – 4 cm točnosti), dodavanje do dvije kamere za praćenje rada radnog stroja preko ekrana CFX-750 LITE navigatora, itd.

 

Trimble EZ-Guide 250

""Navigator s integriranim GPS prijamnikom, AG15 GPS antena, zglobni nosač za navigator, napojni i antenski kabl, upute za rukovanje. Jednofrekventni GPS prijamnik, uz navođenje svjetlosnim signalima i prikazom na ekranu u boji od 11 cm, integrirano računalo, USB port za prijenos podataka na računalo uz pomoć USB memorije, mogućnost prijema EGNOS DGPS korekcije, točnost uklapanja prohoda ± 15-20 cm, mogućnost nadogradnje sistemom za automatsko održavanje pravca Trimble EZ-Steer, manualno i automatsko navođenje poljoprivredne mehanizacije pri gnojidbi, prskanju, pripremi sjetve i sl. Mjerenje površine parcele, obrađene površine, brzine kretanja, kartiranje granica i objekata na parceli. Arhiviranje i kontrola izvedenih operacija – kreiranje zbirnih izvještaja s grafičkim prikazom (prijenos podataka na PC). Trimble – zastupnik u RH Jerković d.o.o., J. Kozarca 51, 31224 Koška; telefon: 031/681 712, web: www.jerkovic.hr

BASIC-Terminal

""Osnovni terminal koji pruža sve osnovne funkcije koje su potrebne za rad stroja povezanog ISOBUS-om. Ima nisku cijenu i mogućnost mnogih dodatnih proširenja (univerzalni terminal), neovisno o proizvođaču stroja i priključka. Terminal ima 5.7“ ekran u boji, prikazuje sve optimalne informacije. Ima širok raspon dodatne opreme kao što su kamere, navođenje svjetlećom trakom, itd.

 

 

 

COMFORT-Terminal

""Comfort-Terminal je ISOBUS kompatibilan i zadovoljava najviše zahtjeve na preciznost rada. Ima mogućnosti mnogih dodatnih proširenja neovisno o proizvođaču stroja i priključka. Terminal ima 10.4“ ekran u boji, prikazuje sve optimalne informacije. Ima širok raspon dodatne opreme kao što su kamere, navođenje svjetlećom trakom itd. Müller-Elektronik – zastupnik u RH Agronom d.o.o., Zagrebačka 171, 34000 Požega; telefon 034 319 050; web: www.agronom.hr