""Sisačko-moslavačka županija

U Mahovu, Općina Martinska Ves, 08.8.2015. je održano 12. županijsko natjecanje Sisačko-moslavačke županije. Organizatori natjecanja su Udruga orača Sisačko-moslavačke županije i Županija Sisačko-moslavačka, uz Savjetodavnu službu i brojne sponzore. Sve natjecatelje i prisutne pozdravili su: Ljiljana Križanić, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Sisačko- moslavačke županije i Tugomir Majdak, predsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO). Na parceli domaćina OPG-a Antonija Mihalića, u vrlo teškim uvjetima (visoka temperatura, izrazito suho tlo) natjecalo se 7 orača. Vrijedi istaknuti nekoliko mladih natjecatelja koji su pokazali vrlo dobre vještine u oranju, iako su se prvi put pojavili na natjecanju u oranju. Ovogodišnji županijski prvaci su Ivica Vuksan iz Mahova (plug ravnjak) i Josip Mlinarić iz Ravnika, Općina Popovača (plug premetnjak). Voditelj natjecanja bio je Tugomir Majdak, a sudili su: Marijan Matokanović, Mijo Žugaj i Igor Petrović (Savjetodavna služba).

Zagrebačka županija

Krajem srpnja održano je 13. po redu natjecanju orača Zagrebačke županije u Maloj Buni na parceli Ivice Cerovskog, i to u dvije kategorije – plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, ukupno se natjecalo jedanaest orača. Natjecanje su organizirali Udruga orača Zagrebačke županije, Zagrebačka županija, Grad Velika Gorica, Savjetodavna služba , te LAG-ovi Zrinska Gora –Turopolje i Vallis Colapis. Pobjednici županijskog natjecanja su Mario Filipčić iz Ključa Brdovečkog u kategoriji pluga premetnjaka i Marko Cvetković iz Šibica u kategoriji pluga ravnjaka. Natjecanje je otvorio predsjednik Svjetske oračke organizacije Tugomir Majdak koji je tom prigodom istaknuo kako je natjecateljsko oranje dobra škola za proizvodno oranje koje bi svaki poljoprivrednik u svom poslovanju trebao primjenjivati. Natjecanje je vodio Dario Padro, a suci na natjecanju su bili: Darko Antonina, Dalibor Zima, Joško Bubalo i Marija Prnjak (Savjetodavna služba).

Osječko-baranjska županija

Na 12. natjecanju orača Osječko-baranjske županije koje je 24.7. održano u Magadenovcu na strništu tvrtke Melem ove je godine oralo deset orača. Organizatori natjecanja bili su Osječko-baranjska županija, Općina Magadenovac, Udruga orača Osječko-baranjske županije i Savjetodavna služba. Mihael Sklizović iz Rakitovice se natjecao u kategoriji plugova ravnjaka i osvojio najviše bodova prema ocjenama sudačke ekipe. U kategoriji plugova premetnjaka najbolji je bio Tomislav Kaluđer iz Habjanovaca. Natjecanje je otvorio zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Željko Kraljičak. Savjetodavna služba je organizacijski vodila natjecanje i suđenje; natjecanje je vodio Juraj Klarić, a sudačka ekipa je sudila u sastavu Ivica Prpić, Đuro Cerovčec i Tomislav Koturić.

Požeško-slavonska županija

Krajem srpnja, 2015. godine u Ovčarama (grad Kutjevo) održano je tradicionalno županijsko natjecanje u oranju. Udruga orača Požeško- slavonske županije i Savjetodavna služba po dvanaesti put su organizirali ovu manifestaciju, a zahvaljujući dugogodišnjem pokroviteljstvu županije natjecanje se održava kontinuirano. Otvorenju je nazočio dogradonačelnik grada Pleternice Domagoj Katić, a natjecanje je otvorio župan Požeško- slavonske županije Alojz Tomašević. Sudačka ekipa iz Osijeka, u sastavu Klarić Juraj, Dario Šimenić i Damir Babić, dobro je obavila težak sudački posao. Ove godine je održano i prvo natjecanje u oranju konjskim zapregama. Najbolji natjecatelj u kategoriji plugova ravnjaka je Miroslav Bartolvić, a u kategoriji plugova premetnjaka Blago Ivanika. Posebna atrakcija natjecanja bilo je natjecanje u oranju konjskim zapregama koje se održalo zahvaljujući konjogojskoj udruzi ‘’Vallis Aurea’’, a natjecale su se tri zaprege i najbolji je bio Zdravko Bičanić.

Koprivničko-križevačka županija

29. srpnja, na parceli Vrbine, u Kloštru Podravskom, održano je 13. županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Organizatori natjecanja bili su Udruga orača koprivničko-križevačke županije i Savjetodavna služba. Kao i svake godine suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija i općina – domaćin natjecanja u oranju, općina Kloštar Podravski. Natjecanje je otvorio Župan, Darko Koren, a zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom oranja izrazili su zamjenik Župana, Darko Sobota i Tugomir Majdak, predsjednik Svjetske oračke organizacije. Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 14 ekipa, 8 u kategoriji ravnjaka i 6 u kategoriji premetnjaka. Voditelj natjecanja, Siniša Hrgović koji je ujedno trener hrvatske oračke reprezentacije, brinuo je da na natjecateljskoj parceli sve bude u natjecateljskom duhu, uz poštivanje pravila natjecateljskog oranja, a suci (Ana Marija Čajkulić, Željko Ferenc i Željko Šebalj) ocijenili su ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi. Najuspješniji orač u kategoriji plugova premetnjaka je Zoran Radiček iz Šoprona, a u kategoriji plugova ravnjaka Saša Višak iz Kamenice.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakGospodarski list i Pomurski sejem daruju vam ulaznice za sajam AGRA
Sljedeći članakNewsletter 15/2015
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.