Blagodati informatičke tehnologije i globalne povezanosti internetom nisu više isključivo rezervirane za računala i ljude. I krave mogu biti povezane internetom. Kako se to može iskoristiti u poljoprivredi?

Ne samo da se računalo može povezati na internet i umrežiti, već i životinja može biti povezana na mrežu. Kod tako povezanih i umreženih krava kad su u estrusu, njihov gazda će to odmah znati.

Termin „kravlji internet“ spomenut je prije dvije godine u Pekingu gdje je održan Forum informacijske strategije na kojem je predstavljena značajna inovacija China Telecoma i tvrtke Huawei. O čemu se zapravo radi?

Kao treća zemlja po proizvodnji mlijeka na svijetu, Kina ima više od 14 milijuna mliječnih krava. Međutim, kineski stočari stalno su zabrinuti za proizvodnju. Kineska krava proizvede samo 2500 kg mlijeka godišnje u prosjeku, odnosno samo četvrtinu proizvodnje u odnosu na razvijene države. To značajno utječe na prihode proizvođača mlijeka. Povećanje proizvodnje mlijeka ovisi o preciznom praćenju i predviđanju estrusnog ciklusa krave.

Unatoč svom iskustvu, farmeri mogu propustiti najbolja vremena estrusa. Kao rezultat toga značajni novci bit će izgubljeni za svaku propuštenu priliku za začeće kod krava. Na mliječnoj farmi glavni izvor prihoda nije samo proizvodnja mlijeka, već je i proizvodnja teladi također vrlo važan izvor prihoda. S ovom tehnologijom svaka krava nosi mobilne povezane senzore. Oni prikupljaju biometrijske podatke o tjelesnoj temperaturi krava, pulsu i dnevnim pokretima, kako bi se omogućilo optimalno vrijeme ispaše i bolje upravljanje proizvodnjom mlijeka. S jedne strane, time se nadzire zdravlje i osigurava sigurnost stoke, a također se otkriva pravovremena pojava estrusa.

 „Mali pastir“

Projekt najvećeg kineskog telekomunikacijskog operatera China Telecoma, koji godišnje generira milijune juana zapravo je oblak sustav za praćenje estrusa mliječnih krava “Mali pastir” koji su razvili China Telecom i tvrtka Aotoso. Sustav koristi NB-IoT komunikacije (NB – eng. narrowband -uskopojasni, Iot – eng. Internet of Things -Internet stvari, op.ur.) Uskopojasni Internet stvari standard je radijske tehnologije za mrežu male snage za mobilne uređaje i usluge. U pilot projekt su se uključile mnoge farme muznih krava u Kini.

Glavni cilj projekta je bila visoka stopa otkrivanja estrusa. Sustav “Mali pastir” značajno je povećao stopu začeća. Skratio je razmak između dva ciklusa graviditeta; odnosno smanjio je broj dana suhostaja krava i uštedio troškove hranjenja tijekom razdoblja suhostaja; te povećao proizvodnju mlijeka nakon ispaše na pašnjacima. Sustav je primjenjiv ne samo za mliječne krave, već i za tovne farme, stočarske zadruge i druge namjene. Budući da “Mali pastir” može dati vrijedne podatke, on ima referentnu vrijednost za sljedivost hrane i svježinu u opskrbnom lancu.

Rezultati su impresivni – nakon implementacije projekta „Mali pastir“ proizvođači mlijeka na sjeverozapadu Kine povećali su svoj godišnji prihod za 50%.

Elektronička identifikacija životinja

I u Europi postoje napredne tehnologije poput Nedap CowControl™ – sveobuhvatnog rješenja za praćenje ponašanja i lokaciju pojedinačne krave i cijelog stada. Ova aplikacija nizozemske tvrtke NEDAP pomaže maksimizirati učinak stada i učinkovitost farme tako što povećava rezultate reprodukcije, utječe na održavanje zdravlja krava, učinkovitost rada i upravljanje farmom.

 class=
Nedap CowControl za učinkovito upravljanje na mliječnim farmama

Prosječni broj grla na farmama muznih krava kontinuirano se povećava. To znači da učinkovito upravljanje postaje još važnije za mliječne farme.

Elektronička individualna identifikacija životinja (RFID)omogućava da se uoči i sazna više od onoga što je moguće ljudskim okom.

Tehnologija Nedap pruža farmerima uvid na temelju elektroničke individualne identifikacije životinja (RFID). Djelotvorni uvidi pomažu poljoprivrednicima identificirati mogućnosti poboljšanja kvalitete i kontroliranog rasta, dok balansiraju između posla, profita i dobrobiti životinja. Oprema za mliječne farme koju Nedap nudi omogućuje upravljanje individualnom njegom životinja, kao i praćenje proizvodnje i zdravlja kroz hranjenje, mužnju, sortiranje/usmjeravanje, detekciju topline, te praćenje zdravlja i lociranje krava.

Prethodni članakOtkupna cijena mlijeka dovodi proizvodnju mlijeka u pitanje!
Sljedeći članakFestival vina MoslaVina Kutina 2022.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.