HBOR je u ovoj godini nastavio s prilagodbama kreditnih programa kako bi gospodarstvenicima izašao u susret olakšavanjem uvjeta po pojedinim kreditnim programima, i to u vidu produljenja počeka i roka otplate te smanjenja kamatnih stopa.
Uvedena je i mogućnost ugovaranja kredita u kunama te su ujednačeni rokovi otplate kredita za nabavu opreme i strojeva s rokovima otplate za ostale namjene.

Financiranje poljoprivrednog sektora

Navedene izmjene odnose se i na kreditne programe namijenjene financiranju poljoprivrednog
sektora, među ostalim, to je i Poljoprivreda i ujednačeni razvoj po kojemu je poček s dvije produljen na tri godine, a rok otplate je produljen na 14 godina. Kreditiranje poljoprivrede HBOR provodi kroz većinu svojih programa tako da je tijekom 2011. godine za potrebe ove strateške gospodarske grane odobreno više od 340 milijuna kuna kredita. Ovdje je važno istaknuti kako je HBOR još od 2008. godine kada je bio aktivan SAPARD, provodio kreditiranje projekata koji su se natjecali za korištenja sredstava pretpristupnih fondova EU bilo kroz poseban kreditni program SAPARD ili kroz tada postojeće druge kreditne programe. Po završetku provedbe SAPARD programa, a s ciljem nastavka pružanja podrške poduzetnicima u korištenju sredstava pretpristupnih fondova HBOR je uveo nove kreditne programe, i to IPARD Mjera 101, IPARD Mjera 103 i IPARD Mjera 302, po kojima je do sada odobreno 56 kredita u iznosu od 306 milijuna kuna.

Poticajna kamatna stopa

Krediti za korisnike IPARD programa odobravaju se uz poticajnu kamatnu stopu koja iznosi 2%, odnosno 4%. HBOR po ostvarenju povrata iz IPARD programa, korisnicima omogućava prijevremenu otplatu kredita bez zaračunavanja naknade te također omogućuje financiranje neprihvatljivih izdataka kao i onog dijela investicije koji se ne može sufinancirati sredstvima IPARD
programa. Rok korištenja kredita je do 12 mjeseci, a na zahtjev korisnika kredita može se odobriti i duži, odnosno kraći rok sukladno dinamici ulaganja. Za sve informacije zainteresirani se mogu javiti na broj telefona 01/ 4591-751; fax: 01/ 4597-812 ili na poljoprivreda@hbor.hr.

Prethodni članakRoščići sa šunkom
Sljedeći članakSlana mesna pita
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.