U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, početkom listopada na zagrebačkom Europskom trgu održan je 8. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda. Tradicionalni sajam organiziran je uoči i povodom Svjetskog dana hrane. Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16 listopada.

Ovogodišnji Sajam zimnice i autohtonih proizvoda okupio je 53 proizvođača iz 15 hrvatskih županija koji su predstavili lokalne, tradicionalne i autohtone poljoprivredno-prehrambene proizvode vrhunske kvalitete. Predstavljeno je i deset proizvoda čiji su nazivi registrirani kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili izvornosti na razini EU.

Sačuvati od zaborava pripremu domaće zimnice

Proizvođače i posjetitelje sajma prigodnim riječima pozdravio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek. Naglasio je da poticanjem domaćih proizvođača i proizvodnje lokalnih proizvoda s garancijom provjerene kvalitete, a koju jamči zaštićena oznaka izvornosti i zaštićena  oznaka podrijetla želi se potaknuti potrošače na razmišljanje o tome što se jede, odakle dolazi hrana i u kojim se uvjetima proizvodi. Podsjetio je da Hrvatska na EU razini ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, što je svrstava na visoko 7 mjesto na razini Europske unije.

Na ovom sajmu želimo sačuvati od zaborava i na neki način promovirati pripremu domaće zimnice. Ovo je jedan od najtraženijih sajmova u Zagrebu upravo zato što građani mogu nabaviti hrvatske proizvode, opskrbiti se zimnicom te degustirati proizvode koje pripremaju poljoprivredni proizvođači, rekao je Tušek. Naglasio je da Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano brine o poljoprivedenim proizvođačima, a posebno ih potiče da krenu u diverzifikaciju, u preradu svojih proizvoda.

U sklopu 8. Sajma zimnice i autohtonih proizvoda Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede organizirala je 4. ocjenjivanje prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla. Ocijenjeno je 150 uzoraka u 9 kategorija. Po pojedinim kategorijama dodijeljeno je 9 šampionskih odličja i titula šampiona 4.ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla. U 9 kategorija je dodijeljeno i 138 diploma, od toga 46 zlatnih, 33 srebrne, 33 brončane i 26 priznanja.

Šampioni

U kategoriji sirupi je miješani sirup od cvijeta i bobica bazge OPG-a Štefanec. Ekološki matični sok sibirske borovnice, Demetra Alfa d.o.o. šampion je u kategoriji sokova. U kategoriji džemovi/marmelade/pekmezi najboljim je ocijenjen pekmez od šljiva, OPG-a Kranjčević. Namaz od butternut tikve OPG-a Prpić šampion je među umacima i namazima. U kategoriji kiselo povrće je priznanje kao najbolja dobila kisela paprika punjena zeljem OPG-a Drempetić. Šampion u kategoriji rakije je damaskino rakija od šljiva obrta MAMM. Najbolji liker je od sibirske borovnice Demetra Alfa d.o.o., a isti proizvođač imao je najbolji ocijenjen ocat, također od sibirske borovnice.

Ukupni šampion 4. ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijeta je namaz od butternut tikve OPG-a Prpić. Ove godine najnoviji inovativni proizvod je mili mali črni česn OPG-a MILI MALI.

Naš OPG broji svega četiri člana, ali uz volju, znanje i iskustvo postižemo lijepe rezultate u poljoprivredi. Bitno je u svemu, pa tako i u poljoprivredi pronaći odnos ugodnog sa korisnim, te u svemu pronaći zadovoljstvo. Mi sa osmjehom na licu prkosimo svim izazovima i to se primijeti na našim proizvodima. A naposljetku, najveća nagrada i zadovoljstvo nam je osmjeh i riječ pohvale naših potrošača. Godina 2022. je definitivno posebna godina mojeg života. Osvojili smo titulu dvostrukih šampiona i izvan sebe smo od sreće, ponosa i uzbuđenja. Trenutno nismo ništa drugo u stanju nego se smijati i ne skrivati svoj ponos što je naš namaz od butternut tikve osvojio je sve što se na ocjenjivanju moglo osvojiti! To je kruna mog rada, uzbuđeno je izjavila Diana Prpić.

Šampionski namaz od butternut tikve Diane Prpić

Zadovoljni izlagači

Andrija Drempetić je izrazio zadovoljstvo što je kvalitetu kisele paprike punjene zeljem prepoznalo stručno povjerenstvo i proglasilo je šampionom. Naglasio je da je to dobar poticaj za daljnji rad OPG-a.

Kisela paprika punjena zemljem radi se standardno, ručno, ali je kvalitetno napravljeno. Pazili smo da ne bude preslano, prekiselo niti prekuhano. To je naš ekološki proizvod već 25 godina i dobro se prodaje u nekoliko trgovina zdrave hrane, istaknuo je Drempetić. OPG Drempetić Andrija iz Donje Stubice također je dobio zlato za mješanu salatu, kiselu papriku i kisele patišone te srebro za kisele krastavce.

Izložbeni štand OPG Drempetić posjetio je i državni tajnik Zdravko Tušek

Osim varaždinskog bučinog ulja. OPG Andreja Petrović predstavio je proizvode od pira i heljde.

Proizvodnjom bučinog ulja bavimo se dvanaest godina. Od samog početka proizvodnje radimo na kvaliteti i unaprjeđenju. Nemamo problema s prodajom bučinog ulja, čak nemamo dovoljno sirovine s obzirom koliko je to ulje traženo. Osim bučinog ulja radimo i namaze, bučine koštice s raznim okusima, brašno. Danas imamo i tortu od  bučinih sjemenki i maka „ Špancir torta“ koja je drukčija, posebna te pokazuje da se  od bučinih sjemenki mogu raditi i ukusne slastice, rekla je Andreja Petrović.

OPG Andreja Petrović

Ove godine nagradu za najljepše uređen štand dobio je OPG Kristina Perković iz Samobora. OPG je predstavio sedam proizvoda od butternut tikve kao što su umaci od ove tikve s hrenom, s blitvom i sa češnjakom, slani štapići s kuhanom bučom.

OPG postoji pet godina, a uzgojem buče se bavimo deset godina. Butterin buču još zovu i kraljica buča. Od nje se mogu raditi različiti proizvodi te je pogodna za kuhanje i pečenje. Najbolje nam se prodaju bučini štapići i ajvar od buče, rekao je Tomislav Perković.

Izrazio je zadovoljstvo što je OPG dobio nagradu za najljepši štand. To dokazuje da je uložen istinski trud u uređenje svog prostora.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje