Gospodarski list i četvrtu godinu zaredom u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu organizira međunarodno ocjenjivanje rakija, likera i ginova.

Stručna međunarodna komisija ponovno će ocjenjivati boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Ocjenjivat će se po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji bit će proglašen najbolji šampionski uzorak. Uz medijsku promociju proizvođača, cilj ove manifestacije je i kroz edukativna i stručna predavanja ukazati i na relativno nisku kulturu pijenja rakija i likera te nedovoljnog poznavanja rakija kod šire populacije, ali i ugostiteljskog sektora. Potrošnju rakija ugrožava i agresivni marketing i financijska snaga u industriji konkurentskih pića. Stoga je ovo prigoda da se dodatno popularizira i promovira kultura rakije, istaknu najbolji proizvođači koji će biti nagrađeni za uspjeh i kvalitetu rakija, likera i ginova.

Prošle je godine, unatoč specifičnoj epidemiološkoj situaciji, ocijenjeno je više od stotinu rakija, likera i ginova pristiglih iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Natjecanje je obilježila do sad nikad veća kvaliteta pristiglih uzoraka gdje je preko 60 pristiglih uzoraka dobilo je ocjenu 18 i više (zlata i velika zlata). Zanimljivo je kako je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20, po prvi puta otkad je međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera u Zagrebu. Dokaz je to sve kvalitetnije proizvodnje rakija, likera, ali i ginova na ovi prostorima.

Danas se na tržištu mogu pronaći rakije i likeri od skoro svih voćnih vrsta. Osim povećanja različitosti, povećava se i tehničko/tehnološka razina proizvodnje, no i dalje veliki problem predstavlja promocija rakija koja se ne može javno reklamirati, a i kupnja i konzumacija su restriktivni.

Rakije, likeri i ginovi se zato mogu promovirati organiziranjem natjecanja proizvođača gdje se rakije ne samo približavaju kupcima nego je natjecanje oblik usvajanja novih znanja i podizanje kakvoće vlastitih proizvoda.

Stoga nam je zadovoljstvo pozvati Vas na  4. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera.

1. korak: PRIJAVITE SE I POŠALJITE UZORKE

Za sudjelovanje je potrebno ispuniti PRIJAVU te dostaviti uzorak rakije/likera/gina u staklenim bocama (dvije boce minimalne zapremnine 0,75 litara računaju se kao 1 uzorak).

Uzorke je potrebno dostaviti do 17. 11. 2022. godine na adresu Gospodarskog lista (Ulica Majstora Radonje 12, Srednjaci, 10000 Zagreb, 5. kat).

Na svakom uzorku je potrebno napisati:

uzorak za Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera;

kategoriju jakog alkoholnog pića;

alkoholnu jakost i godinu proizvodnje;

ime i prezime proizvođača (ili naziv poduzeća) te vašu adresu.

2. korak: UPLATITE KOTIZACIJU NA IBAN RAČUN

Kotizacija za natjecatelje ovisi o broju prijavljenih uzoraka te je navedena u tablici ispod.

Kotizaciju je potrebno uplatiti na IBAN račun:

HR1223600001101284610

Adresa: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića 10

SWIFT/BIC (za strane natjecatelje): ZABAHR2X

opisu plaćanja navedite vaše ime i prezime i/ili naziv firme.

Cijena po uzorku izražena u kunama/eurima

Ocjenjivanje će se kao i prošle godine održati u novom Senzorskom laboratoriju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Svi sudionici dobiti će priznanja za svoja alkoholna pića, a lokaciju i termin dodjele nagrada za najuspješnije javit ćemo vam naknadno!

Nadamo se Vašem sudjelovanju i doprinosu ovoj međunarodnoj manifestaciji!

PRIJAVU ISPUNITE KLIKOM OVDJE

Kontakt e-mail: marin@gospodarski-list.hr

Kontakt broj: 091/ 384 3007

EVENT NA FACEBOOKU

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članak4. ocjenjivanje proizvoda prerade biljnog podrijetla
Sljedeći članak11. županijsko natjecanje u oranju Grada Zagreba 2022.
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.