U srijedu i četvrtak, 10. i 11. studenog 2021. održano je 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Ocjenjivanje je treću godinu zaredom organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu. Zlatni sponzor ocjenjivanja je tvrtka Pa-vin, jedna od vodećih tvrtki u Republici Hrvatskoj specijaliziranih za vinogradarstvo, vinarstvo i podrumarstvo. Srebrni sponzori su IREKS AROMA doo i Poljocentar Križevci. Svojim sponzorstvom podržali su ovo natjecanje te pomogli i olakšali organizaciju istog!

Podsjetimo, stručna peteročlana međunarodna komisija ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Ocjenjivalo se po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji proglašen je najbolji šampionski uzorak.

Svoje uzorke na ocjenjivanje je prijavilo preko 70 proizvođača sa preko 100-tinu uzoraka pristiglih iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine prijavilo. Sve je iznenadila kvaliteta ovogodišnjih uzoraka.

Preko 60 pristiglih uzoraka dobilo je ocjenju 18 i više (zlata i velika zlata). Zanimljivo je kako je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20, po prvi puta otkad je međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera u Zagrebu. Dokaz je to sve kvalitetnije proizvodnje rakija, likera, ali i ginova na ovi prostorima.

Predsjednik ocjenjivačke komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu naglasio je iznimnu kvalitetu ovogodišnjih uzoraka, a dokaz toga su i samo dva odbačena uzorka. Unatoč kvalitetnim uzorcima, rekao je i kako ima još puno prostora za napredak i kako se proizvođači moraju nastaviti educirati. Više o proizvodnji voćnih rakija, likera i travarica uskoro će moći naučiti i u knjizi doc. dr. sc. Marina Mihaljevića Žulja „Voćne rakije, likeri i travarice“ koja se već može naručiti i putem Gospodarskog lista.

 class=
Doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj, predsjednik ocjenjivačke komisije

Prof. dr. Ninoslav Nikićević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, član komisije ocjenjivača, rekao je kako je šampionska šljivova prepečenica jedna od najboljih koje je osobno probao. Rekao je i kako su šljivove prepečenice na posebnoj cijeni te da pripadaju samom vrhu svjetskih pića uz francuski konjak i škotski viski. Smatra kako se za vrhunski proizvod prvo potrebno dobro educirati, a zatim krenuti u proizvodnju. Istaknuo je i izuzetnu kvalitetu likera koje je imao priliku ocjenjivati na ovome ocjenjivanju. Kako je rekao, s takvom kvalitetom likera se još nije susreo.

 class=
Prof. dr. Ninoslav Nikićević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu

Apsolutni šampion natjecanja i šampion u kategoriji rakija je Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luke Perića (Stari Vitez DOO, Srbija). Ona je osvojila maksimalnih 20 bodova.

stara šljivova prepečenica 2001. stari vitez
Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luka Perić (Stari Vitez DOO, Srbija).

Šampionsku titulu u kategoriji likera osvojila je Destilerija Patrik – Teranino liker iz 2021. proizvođača Patrika Sračića s osvojenih 18,8 bodova.

teranino destilerija patrik
Destilerija Patrik – Teranino liker, 2021.

Ovogodišnji pobjednik u kategoriji ginova je Destilerija Gavran – Raven’s london dry gin iz 2021. proizvođača Ivana Gavrana s osvojenih 18,5 bodova.

 class=
Destilerija Gavran – Raven’s london dry gin, 2021.

Nagrađene šampione, zlatne i velike zlatne za kvalitetu uzorka možete pogledajte na slikama ispod. Svi ostali koji su prijavili uzorke svoje će rezultate dobiti na email ostavljen u prijavi tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana.

 class=
Nagrađene rakije

 class=
Nagrađeni likeri
 class=
Nagrađeni ginovi

Dodjela nagrada za šampione i ostale koji osvojili velika zlata i zlata održat će se u petak, 17. 12. 2021. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Zlatni sponzor ocjenjivanja

 class=
http://www.pavin.hr/

Srebrni sponzori ocjenjivanja

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje