Bučijada u Ivanić – Gradu, turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija koja je početkom listopada 18. put otvorila svoja vrata posjetiteljima, održana je početkom listopada. Više od 160 izlagača na 13 lokacija ponudilo je razne proizvode od buča i svoje usluge.

-Svake godine nam raste broj izlagača i posjetitelja, svake godine imamo nove sadržaje i širimo ponudu. Ovo je događanje u kojem želimo predstaviti naše proizvođače i dati naglasak na njihov trud i rad koji ulažu. Dostigli smo punoljetnost s našom Bučijadom. Zahvaljujem se svima na organizaciji naše najveće manifestacije. Svake godine sve je ljepša i veća, rekao je gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Bogat i širok program

Turistička zajednica Ivanić-Grada složila je iznimno bogat i širok program prilagođen svim uzrastima, s najboljim proizvodima i običajima koje ovaj dio Posavine i Moslavine nudi. U Zagrebačkoj županiji ima više od 300 turističko-gastronomskih manifestacija. Danas mogu reći da je ovo manifestacija broj 1 u županiji. U njezinim počecima nitko nije znao za buču i bučino ulje. Danas je postignut cilj – promicanje vrijednosti, kvalitete te poticanje proizvodnje. Naši turistički rezultati stižu rekordne godine, a Bučijada u tome svakako pomaže, kazao je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

Manifestacija je organizirana uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice, a posjetilo ju je nekoliko tisuća ljudi. Bučijada opet raste i vodeća je manifestacija ovakvog tipa u županiji. Od male manifestacije s nekoliko OPG-ova, narasla je do ovoga što danas imamo. Ovaj kraj je tradicionalno vezan uz poljoprivredu, bogat proizvodnjom buča. Drago mi je da je grad prepoznao poticanje udruživanja, promocije i podizanja kvalitete proizvoda, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

U Prezentacijskom centru na tržnici Maznica održana je izložba s bučama. Mogla se isprobati vožnja buča kočijom pored Vatrogasnog doma kao i posjetiti izložba i radionice u Muzeju Ivanić-Grada i Pučkom otvorenom učilištu. Iz Slovenije je pristigla divovska buča koja je težila čak 401 kg. Bila je izložena na livadi ispred gradske uprave. Održane su i razne predstave, natjecanja, igraonice i atraktivne dekoracije od buča po kojima je ova manifestacija prepoznatljiva.

Atraktivne dekoracije od buča

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNacrt Strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. na e-Savjetovanju
Sljedeći članakGolubinjak gospodarskih pasmina u Donjoj Voći
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.