Vrgorac je poznat po Tinu Ujeviću, vrhunskom pršutu i kvalitetnom vinu, ali i brendu – vrgoračka jagoda, koja se ističe upravo svojom bojom, mirisom i okusom.

Dan vrgoračkih jagoda održan je u Vrgorcu krajem travnja, a gastro doživljaj nije mogao proći bez Udruge vrgoračkih jagoda i svježih, upravo ubranih jagoda, koje su se mogle kušati i kupiti. Osim toga, posjetitelje su oduševili deserti i slastice s jagodama po posebnim recepturama.

Održan je i panel o suvremenim trendovima u proizvodnji jagoda na kojem su sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, profesor Boris Duralija s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, agronom Danko Tolić, te predsjednik Udruge vrgoračkih jagoda, Milan Franić. Udruga Vrgoračke jagode okuplja proizvođače jagoda iz tri vrgoračka polja, Rastoka, Jezera i Bunine, s ciljem zaštite interesa proizvođača ovog važnog proizvoda za vrgorački kraj.

Ministrica Vučković je tijekom panela istaknula kvalitetu i prepoznatljivost vrgoračkih jagoda čija je berba u punom jeku te iznijela procjenu kako će milijun sadnica jagoda na području Vrgorca ove godine donijeti prinos od 500 tona visokokvalitetne jagode. Naglasila je i pozitivne rezultate u proizvodnji jagoda na razini RH – prema privremenim podacima DZS-a, u 2022. godini proizvedeno je 3 204 tona jagoda, što je u odnosu na prosječnu proizvodnju u desetogodišnjem razdoblju povećanje od 16,5 posto, dok se u odnosu na 2021. godinu proizvodnja povećala za čak 64 %.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakŠampionska maslinova ulja
Sljedeći članakAkcijski plan o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.