U Zadru i na otoku Pašmanu krajem travnja održani su jubilarni 25. Međunarodni Dani masline, Zadar 2023.

Za ovogodišnju jubilarnu 25. međunarodnu manifestaciju Dani masline Zadar prikupljena su 243 uzorka maslinovih ulja, a međunarodnom karakteru manifestacije pridonijelo je 26 uzoraka maslinovih ulja koji su pristigli iz Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine te po prvi puta iz Španjolske.

Nakon odrađenih kemijskih i senzorskih analiza te zbrajanja bodova rezultati su pokazali da je 174 uzorka ocijenjeno kao ekstra djevičansko maslinovo ulje, što čini 94 % od ukupnog broja uzoraka. 15 uzoraka je ocijenjeno kao djevičansko maslinovo ulje, što čini 6% od ukupnog broja uzoraka, dok lampante tj. nejestivih uzoraka maslinovog ulja nije bilo na ovoj manifestaciji.

U kategoriji pakovina šampion je Dalma Oleum – Danijele Lalin iz Pakoštana, a u kategoriji otvorenih ulja šampion je Ivica Vlatković iz Novigrada.

Procvat maslinarstva uz vrhunska ulja

Obitelj Lalin iz Pakoštana kraj Biograda ima maslinike koji se nalaze na više parcela uz Vransko jezero, a to znači da imaju pogodniju mogućnost za navodnjavanje. Ukupno imaju oko 300-tinjak stabala od čega je 250 maslina u rodu. Zasadio ih je Vinko Lalin iz hobija prije tridesetak godina. Tijekom pandemije koronavirusa čitava obitelj se uključila u sadnju oko 50-tak maslina. Sorta oblica zastupljena je oko 80 posto, dok su radi oprašivanja zasadili oko 20 posto sorte levatinka, leccino i ascolana tenera. Vinko Lalin je krenuo od 1998 na prva natjecanja, na manifestacije Noćnjak i Maslinu Split.

Osvojio je mnogobrojne medalje za osobni trud kao i trud cijele obitelji. Šest godina obitelj Lalin osvaja medalje na natjecanju u Mašković Hanu dok su tri godine za redom bili šampioni. Na natjecanju u New Yorku osvojili su dvije godine za redom zlatne medalje. Vinko Lalin dobio je na Maslini Split povelju za razvoj maslinarstva u Dalmaciji – Dobroslav Elezović. Obitelj Lalin prvi je put na Maslini Zadar, osvojili su šampionsku titulu za pakovinu pod nazivom brend maslinovo ulje premium ( oblica, leccino, levantinka, ascolana tenera )

Šampionski pehar ne doživljavamo kao pobjedu ili nagradu već kao potvrdu kvalitete rada. Svoja iskustva rado dijelimo sa svima koji to žele. Po našem skromnom mišljenju vrhunsko ulje možete dobiti isključivo od maslina vrhunske kvalitete i izuzetno zdravog ploda, a u tome svemu je bitan i asortiman te omjer pojedinih vrsta ako se radi o višesortnom ulju. Bili smo uzbuđeni jer do sada nismo sudjelovali na Maslini Zadar i ugodno smo iznenađeni tolikim brojem sudionika. Navedeno je samo dokaz da je ova manifestacija izuzetno cijenjena i bitna za većinu što velikih što malih maslinara, a dokaz tome su maslinari iz Istre kojih je bilo jako puno, istaknula je Danijela Lalin.

U kategoriji otvorenih ulja šampion je već godinama proslavljeni maslinar dr. Ivica Vlatković iz Novigrada. Šampionsku titulu osvojio je za EDMU sorte coratina, dok je za EDMU sorata chemal, coratina i ascolana tenera bio drugi u Top 10 najboljih ulja.

Manifestacija je okupila brojne afirmirane maslinare Istre, Dalmacije, Slovenije, Crne gore, Bosne i Hercegovine. Organizacija je izvrsna. Zadar i Zadarska županija su doživjeli puni procvat maslinarstva i uljarstva i punu svjetsku afirmaciju svojih maslinara i uljara, naglasio je šampion, dr. Ivica Vlatković.

U Gradskoj loži godišnja priznanja dobili su maslinari i pojedinci zaslužni za promociju maslinarstva i uljarstva, a posebna priznanja dodijeljena su Nedjeljku Jusupu, Marijanu Tomcu, Renatu Kraljevu, Aniti Peraić i Filipu Ercegu, koji su proteklih godina pomagali pri organizaciji Dana masline Zadar. Sve je pomno nadgledao Benito Pucar, predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije i predsjednik Organizacijskog odbora 25. Međunarodnih dana masline Zadar 2023.

Uz natjecanje odnosno ocjenjivanje maslinovih ulja, manifestacija je imala razna popratna događanja, a kao dio edukativnog programa, održana su i tri okrugla stola s temama: Značaj maslinarskog katastra za male i velike proizvođače maslinovog ulja, zatim Klimatske promjene i prilagodba na njih, te Vodni bilans, obroci navodnjavanja i stres maslina.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje