Europski stršljen (Vespa crabro Linnaeus, 1758) jedna je od najrasprostranjenijih vrsta stršljena u svijetu, te je ujedno i najpoznatija vrsta stršljena.

Raširen je po čitavoj Europi, te dijelom u Aziji i Sjevernoj Americi. Veličinom je nešto manji od azijskog stršljena, vrlo je sličan osi, no naravno veći od nje – odrasli može narasti 18 – 35 mm. Prsa su crno – crvene boje, dok je stražnji dio obojen crno, žuto i crveno, a glava je jednoliko žuta. Za razliku od azijskog, ovaj stršljen svoja gnijezda vrlo često pravi na raznim građenim objektima, odnosno u neposrednoj ljudskoj okolini. Izvrsna mjesta za pravljenje gnijezda predstavljaju potkrovlja, dimnjaci, šupljine u drveću, rupe u zidovima i ostalim građevinama.

Gnijezda ne preživljavaju zimu, nego prezimi nekoliko ženki koje na proljeće uspostavljaju nove kolonije (nikada se ne useljavaju u stara – prošlogodišnja gnijezda). Matica u početku gradi gnijezdo sama i podiže sama prvu generaciju radilica. Nakon toga izlegle radilice preuzimaju svu brigu o izgradnji gnijezda i podizanju sljedećih generacija. Gnijezda grade od prožvakanog drveta, to jest celuloze pomiješane sa svojom slinom. Kako kolonija raste razmjerno s time raste i gnijezdo  koje na vrhuncu svoje populacije može dosegnuti veličinu od 700 radnika što se obično događa u kasno ljeto. Promjer gnijezda iznosi 30 – 40 cm.

Iz oplođenih jajašaca razvijaju se ženke, dok se iz neoplođenih razvijaju mužjaci. Odrasli mužjaci ne sudjeluju u izgrađivanju gnijezda i njegovom održavanju, niti u hranjenju i brizi za ličinke. Sredinom jeseni oni napuštaju gnijezdo i pare se u poznatom „svadbenom letu“ te ubrzo nakon parenja ugibaju.

Iako izrazito bolan ubod, nije ništa otrovniji od onoga osinjeg. Bol je izraženija zbog dužeg i debljeg žalca koji može dublje prodrijeti u osjetljivije slojeve kože. Također, otrov sadrži više neurotransmitera acetilholina koji izaziva jak osjećaj pečenja. U pravilu nisu agresivni, te su čak manje agresivni od osa. Napast će tek kada je kolonija uznemirena i kada se osjećaju ugroženo. Ubod stršljena nije smrtonosan. Mogućom iznimkom moraju se smatrati osobe koje su alergične, kao uostalom i kod uboda ili ugriza svih drugih kukaca.

Hrvoje Filipović,

Entomološka grupa

Zavod za poljoprivrednu zoologiju

Agronomski fakultet u Zagrebu

Prethodni članakVažnost cinka u gnojidbi krumpira
Sljedeći članakŠampionska maslinova ulja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.