""Zakonom o strancima (NN 130/11 i 74/13) koji je u primjeni od 1. siječnja 2012. godine na sustavan se način pristupilo reguliranju problematike koja obuhvaća uvjete ulaska, kretanja, boravka i zapošljavanja stranih državljana na teritoriju Republike Hrvatske, time da se navedena Odluka po prvi puta odnosi samo na državljane trećih zemalja iz razloga što je pristupanjem Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, državljanima Europskog ekonomskog prostora i članovima njihove obitelji omogućeno, da u Republici Hrvatskoj mogu raditi i pružati usluge bez dozvole za boravak i rad, odnosno bez potvrde o prijavi rada čime su izjednačeni u pravima s državljanima Republike Hrvatske u okviru odredbi Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Godišnja kvota dozvola za novo zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj iznosi 256 dozvola i to kako slijedi:

1. POLJOPRIVREDA I ŠUMARSTVO 20 dozvola
2. TURIZAM I UGOSTITELJSTVO 100 dozvola
3. KULTURA 31 dozvola
4. PROMET 7 dozvola
5. ZDRAVSTVO 36 dozvola
6. ZNANOST I OBRAZOVANJE 30 dozvola
7. PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA 15 dozvola

""

Procedura donošenja Odluke o godišnjoj kvoti dozvola za rad i boravak radi zapošljavanja stranaca

Temeljem zakonskog uređenja pravnih instituta rada stranaca u Republici Hrvatskoj i uspostavljenog sustava kvota Vlada Republike Hrvatske svake godine utvrđuje kvotu dozvola za rad i boravak za zapošljavanje stranaca za iduću kalendarsku godinu.

U svezi utvrđivanja godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca u 2014. godini, provedeno su aktivnosti koje uključuju: 1) analizu broja dozvola izdanih strancima po djelatnostima i zanimanjima, 2) analizu broja nezaposlenih osoba u zanimanjima za koje su već izdane dozvole, te 3) detaljniju analizu zapošljivosti, odnosno realne mogućnosti da se zaposle osobe takvog zanimanja koja su prijavljene kao nezaposlene pri evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

""

Prethodni članakMilijun kuna iz IPARD -a za sortiranje, kalibriranje, pakiranje i označavanje voća
Sljedeći članakAgencija isplatila 2,87 milijuna kuna za još jedan završen IPARD projekt
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.