Bliži se kraj ljeta, žetva žitarica i uljarica je ove godine uranila zbog suše i visokih temperatura. Berba u vinogradima je također se pomaknula dva tjedna ranije, u voćnjacima jabuke se veće naveliko beru. Svi su se požurili da u se radovi na otvorenom završe u što skorijem vremenu.

Visoke temperature ovoga ljeta su i druge životinje potjerale u potrazi za hranom i hladom prema gospodarskim zgradama, štalama, silosima, ambarima, garažama i kućama.

Glodavci traže skrovište

Toplo i bezkišno razdoblje pogodovalo je razmnožavanju glodavaca. Žetvom usjeva s polja njihova smočnica i skrovište od prirodnih neprijatelja je nestala. Sada traže skrovište koje će biti toplo, sigurno i s obiljem hrane.

Naravno, naši poljoprivrednici na svojim OPG-ima svoju ljetinu brižno spremaju i čuvaju. Žele je sačuvati za svoje blago i da je mogu prodati i zaraditi. Glodavci onečiste i zagade 9 puta više hrane nego što konzumiraju. U konačnici to ispada oko 5 % ukupno proizvedene hrane na gospodarstvu.

Nikome nije drago vidjeti nagriženu hranu, izmet i dlake glodavaca te miris urina. Naravno ne treba zanemariti da glodavci prenose i druge ugroze poput buha, grinja i nekih zaraznih bolesti. Nije za zanemariti i svakako je svima u cilju da i blago i ljudi ostanu zdravi. Glodavci miševi i štakori prenose virusne i bakterijske bolesti poput leptospiroze, salmonele, Haantove i Lassaove groznice te kolokvijalne „mišje groznice“ ili hemoralgijske groznice. Svaki od farmera, poljoprivrednika može puno toga napraviti kako bi smanjio pritisak štetočina na svoje objekte i zaštitio svoje blago, ljetinu i dom.

Sve pokošeno i uređeno

Uvijek je preporuka da se krene od vanjskog kruga gospodarstva prema unutarnjem dijelu do gospodarskih objekata i kuće. Travnjak i vrt oko kuće se preporuča držati pokošenim i uređenim. Budući da svu potrebnu tehniku i mehanizaciju farmeri imaju u dovoljnom broju to neće biti problem. Kako svi OPG-i imaju veći broj objekata, preporuča se da se uz njih ne slažu i ne naslanjaju ostaci građevinskog materijala i strojeva. Ako se spremaju, neka budu na gredama ili povišenom i odvojeno od zgrada. Razlozi toga su vrlo praktične prirode.

Održavana okućnica, travnjak te prostor oko gospodarskih zgrada i štala omogućava predatorima lakši i uspješniji lov na glodavce. Neuređeni okoliš i sve naslagano na zgrade učinit će da glodavcima omogući zaklon te mačke, psi, lasice, sove, zmije i vjetruše neće moći doći do glodavaca. Osim toga preporuča se provjeriti da se sva vrata na objektima zatvaraju i naliježu dobro. Budući da je počela nova školska godina posudite od svoga školarca olovku, ona će biti mjerilo. Jer, gdje god prolazi olovka tu će proći i miš. Na otvorena prozorska okna postavljanjem pocinčane željezne žice s promjerom oka do 5 mm ili žičanog tkanja s okama do 5 mm, bit će barijera koja neće biti laka za prijeći glodavcima.

Posebno obratite pozornost na sve razvode električnih instalacija i mjestima gdje su uklopni satovi i osigurači. Njih zabrtvite PU pjenom nisko ekspandirajućom da se smanji mogućnosti kvarova i da ne dođe do iskrenja i požara. Unutar objekata pogotovo u kotlovnici, garaži ili radionici preporuka je postaviti deratizacijsku kutiju da se zaštite uređaji, alati i vozila od potencijalnih kvarova. Svuda gdje ima vlage i vode preporuča se postavljanje zatrovanih mamaka rodenticida u PVC deratizacijske kutije. Kao dobar način u cjelovitom suzbijanju glodavaca na gospodarstvima preporuča se postavljanje stupa visine 3m do 3,5 m s prečkom na vrhu da na njega mogu sljetati ptice grabljivice. Preko dana će se izmjenjivati kobci, vjetruše, a navečer će sove i ćukovi preuzeti smjenu.

Kemijske metode kontrole glodavaca

Svi kao najrašireniju metodu kontrole glodavaca na gospodarstvima i domovima koriste kemijsku metodu, izlaganjem pesticida zatrovanih mamaka. Kako sam spomenuo, počinjemo od vanjskog kruga prema gospodarskim zgradama i domovima. Vani uz ograde gdje pronađemo aktivne rupe možemo svakako izložiti parafinski blok i natisnuti zemljom otvor. To radimo da taj mamak bude dostupan samo ciljanim životinjama i da nema kolateralne štete na domaćim životinjama ili kućnim ljubimcima. Na vanjske strane gospodarskih objekata, prvenstveno s vanjskih strana, kod ulaza preporuka je postaviti deratizacjske kutije. Na njih će se postaviti parafinski blok ili vrećice s zatrovanim mamkom.

Osim kod ulaza, sa stražnje strane objekta preporuča se postaviti nekoliko kutija uz zid objekta. Uvijek se deratizacijske kutije postavljaju uz zid da glodavci koji se kreću uvijek dođu na ad libitum hranu (da po potrebi i volji pronađu hranu). Da bi u što kraćem vremenu privukli glodavce da konzumiraju zatrovane mamke možemo ih premazati s malo kikiriki maslaca ili flips koji ima kikirikija namrviti po mamku da ih privučemo. Jer uz obilje zrnja žitarica i uljarica mi želimo da što prije konzumiraju mamak.

Svugdje gdje izlaganje zatrovanih mamaka nije opcija, preporuča se izlaganje deratizacijskog ljepila. Najčešća greška koja se radi kod izlaganja deratizacijskog ljepila je što ga se nanese na materijal koji upija. Preporuča se da se ljepilo nanese na neporozan materijal, plastični jednokratni tanjur, poklopac kante za boju, na ostatke keramičkih pločica. Da se ljepilo jednakomjerno aplicira uvijek krenite nanositi ljepilo od vanjskog ruba kružno prema unutarnjem dijelu. Da bi se deratizacijsko ljepilo pokazalo uspješnim u svojoj funkciji, ljepila postavljate uz rubove. Također, na sredinu postavite malo čokolade, lješnjaka ili oraha, flips s kikirikijem ili malo kikiriki maslaca. Deratizacijsko ljepilo s vremena na vrijeme provjerite da se nije zasušilo. Ako je uspješno u svojoj funkciji, zamijenite s novim ili izložite dodatne.

Deratizacijska ljepila koja se razliju po podu se mogu skinuti na način da se papirnatim ubrusom natopljenim suncokretovim uljem obriše i mehanički ukloni. Potom se opere nekim od industrijskih čistača.

Za suzbijanje glodavaca nema jednoobraznog i sve primjenjivog rješenja. Koristimo kombinacije dozvoljenih sredstava, metoda i postupaka u cilju smanjenja gospodarskih i ekonomskih šteta, sprječavanja zaraza i smanjenjem troška proizvodnje.

Za sve proizvođače koji prerađuju zrnate žitarice, mahunarke, mliječne i mesne proizvode ili tove životinje, preporuča se da u svom poslovanju odaberu i ugovore izvođača D.D.D. mjera koji ovisno o procjeni situacije izrađuje plan i program izvođenja mjera, monitoring i savjetovanje prilagođeno proizvodnji kojom se bave. Prilikom izlaganja zatrovanih mamaka i rada s deratizacijskim ljepilom preporuča se koristiti jednokratne nitrilne rukavice u zaštiti ljudskog zdravlja. Sve ove mjere mogu biti korisne da se s mirom može prionuti na pripremu jesenske sjetve, održavanju stočnog fonda i radovima u podrumu ili preradi.