Na području grada Preloga, na poljoprivrednoj površini prije mjesta Čehovec, početkom listopada, nakon stanke uzrokovane pandemijom COVID-19, održano je 18. natjecanje u oranju Republike Hrvatske. Natjecanje su organizirali Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO), grad Prelog i Ministarstvo poljoprivrede te Turistička zajednica grada Preloga kao suorganizator. Otvorio ga je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Ukupno se natjecalo 27 orača iz 14 županija u dvije kategorije: 14 natjecatelja u kategoriji plugova ravnjaka i 13 natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka. Brojni sponzori ovog natjecanja: Agrimatco, AgroChem MAKS, AGROLAND d.o.o., BASF Croatia d.o.o., Bayer d.o.o. Hrvatska, Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., Chromos Agro d.o.o., Cipro d.o.o., Corteva Agriscience Croatia d.o.o., Gospodarski list d.d., Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec, Poljoprivredni Institut Osijek, RWA Hrvatska d.o.o., Syngenta Hrvatska i Zeleni hit d.o.o. pripremili su nagrade za sudionike.

Natjecanje u oranju odvijalo se sukladno pravilima Svjetske oračke organizacije-World Ploughing Organization (WPO). Ocjenjuju ga certificirani suci. Elementi koji čine konačnu ocjenu su: otvaranje prve brazde, naor, zaoravanje biljnih ostataka, sjetveni sloj, ulazi i izlazi na natjecateljskoj parceli, razor, pravac, a kod plugova premetnjaka i spojna brazda. Ore se na zadanu dubinu, a samo oranje potrebno je završiti u zadanom vremenu.

Na 18. državnom natjecanju u oranju najuspješniji orači ostvarili su sljedeći poredak:

Plug ravnjak

  1. Saša Višak, Koprivničko-križevačka županija
  2. Mihael Sklizović, Osječko-baranjska županija
  3. Željko Goldašić, Karlovačka županija

Plug premetnjak

  1. Zoran Piskač, Bjelovarsko-bilogorska županija
  2. Josip Martinović, Koprivničko-križevačka županija 
  3. Matej Vuksanović, Brodsko-posavska županija

Ekipno:

  1. Koprivničko-križevačka županija
  2. Karlovačka županija
  3. Osječko-baranjska županija

Ove godine i izbor najsimpatičnijeg orača

Osim najbolje plasiranim oračima, nagrade su na ovogodišnjem natjecanju dodijeljene najmlađem oraču, Davidu Aleksi iz Vukovarsko-srijemske i najstarijem oraču Željku Šebalju iz Virovitičko-podravske županije. Nagradu za najsimpatičnijeg natjecatelja po izboru ženskog dijela organizacijskog tima primio je Mihael Sklizović iz Osječko-baranjske županije. Pobjednici ovogodišnjeg državnog natjecanja u oranju, Saša Višak i Zoran Piskač ostvaruju pravo da predstavljaju Republiku Hrvatsku sljedeće godine na 68. svjetskom natjecanju gdje će odmjeriti vještinu, spretnost i znanje u oštroj konkurenciji najboljih svjetskih natjecatelja orača iz 30-ak država. Podsjetimo, i Saša i Zoran već su se tri puta nadmetali među najvještijim oračima svijeta: Saša Višak (plug ravnjak) iz Koprivničko-križevačke županije predstavljao je Republiku Hrvatsku na svjetskim natjecanjima.

2016. godine u Engleskoj na 63. svjetskom natjecanju, zatim 2017. godine u dalekoj Keniji, na 64. svjetskom natjecanju orača gdje je u oštroj konkurenciji između 23 najbolja svjetska orača u kategoriji oranja plugom ravnjakom izborio plasman na 10. mjesto i time polučio izniman rezultat te 2019. godine na 66. svjetskom natjecanju u Sjedinjenim Američkim Državama, u Minnesoti. Zoran Piskač (plug premetnjak) iz Bjelovarsko-bilogorske županije prvi je puta predstavljao Republiku Hrvatsku 2014. godine u Francuskoj na 61. svjetskom natjecanju orača. Zatim 2017. godine u Keniji te 2018. godine u Njemačkoj na 65. svjetskom natjecanju orača.

Premetnjaci-prva tri plasirana (fotografija – Agroklub)
Plug ravnjak-prva tri plasirana (fotografija: T. Međimurec)

Prvo natjecanje u oranju u svijetu organizirala je Svjetska oračka organizacija 1953. godine. Otada se svake godine bilježi sve veći interes za sudjelovanje, posebice u poljoprivredno razvijenim državama. Svjetsko natjecanje orača održava se svake godine u drugoj državi – članici WPO-a. Ove je godine 67. svjetsko natjecanje u oranju održano  u Irskoj, 21.-22. rujna. Predstavljali su nas natjecatelji Fran-Andrej Jalušić iz Međimurske županije (plug ravnjak) i Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije (plug premetnjak). S njima su bili članovi hrvatskog tima Siniša Hrgović – trener i sudac i Ivica Prpić – član odbora u WPO i sudac.

Susjedi na visokom 3. mjestu

Ovogodišnje, 18. natjecanje orača Republike Hrvatske u Prelogu pratili su kolege iz slovenske oračke udruge. Njihov je predstavnik Igor Pate ove godine u Irskoj na 67. svjetskom natjecanju osvojio treće mjesto.

Igor Pate iz Slovenije brončani je natjecatelj Svjetskog prvenstva 2022. g. (fotografija: Agroklub)

Najbolji plasman hrvatskih orača na svjetskim natjecanjima u oranju do sada je postigao Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije. On se na 59. svjetskom natjecanju u oranju održanom u Hrvatskoj, u Biogradu na Moru, plasirao na 8. mjesto. Prije ovogodišnjeg, 18. državnog natjecanja orača posljednji su puta ponajbolji hrvatski orači pokazali vještinu oranja na državnom natjecanju u Sunji, 2019. godine.

Zato su članovi Udruga natjecatelja orača iz četiri županije sjeverozapadne Hrvatske (Međimurska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka i Varaždinska županija), željni natjecanja i druženja. Oni su prošle godine odlučili organizirati revijalno natjecanje orača sjeverozapadne Hrvatske, upravo u Međimurskoj županiji, u Prelogu. Organizirali su ga članovi Udruge orača Međimurske županije i grad Prelog pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Drugo revijalno natjecanje orača sjeverozapadne Hrvatske ove se godine održalo 29. listopada, na parceli Zorin dol (k.o. Križevci) na poljoprivrednoj površini Srednje gospodarske škole Križevci u smjeru Ratarna – Široko Brezje a domaćin je bila Koprivničko-križevačka županija.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članak300 milijuna kuna za komasaciju poljoprivrednog zemljišta
Sljedeći članak3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva 27. i 28. listopada u Puli
Avatar
Zaposlena u Savjetodavnoj službi na radnom mjestu više koordinatorice za ratarstvo s mjestom rada u Koprivnici. Rođena u Bjelovaru, a srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru gdje je i magistrirala 2011. godine. Rođena je 1966. godine u Bjelovaru. Srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila je u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru, obranivši temu diplomskog rada naslova: “Izbor sorte i gnojidba uljane repice za područje Đelekovca”. Poslijediplomski studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (područje Biotehničkih znanosti, znanstveno polje Agronomija, znanstvena grana Genetika) završava 2011. godine obranivši magistarski rad naslova: “Agronomska svojstva kultivara virdžinijskog duhana kod različite opskrbljenosti tla dušikom” izrađen pod vodstvom prof. dr. sc. Vinka Kozumplika. Od 1989. godine radi u "Podravki" d.d. prehrambenoj industriji u Koprivnici, na poslovima glavnog tehnologa-istraživača u cjelini Istraživanja i razvoj - Razvoj poljoprivrede, na pokušalištu “Danica”. Tijekom devet godina radi na ispitivanju adaptabilnosti kultivara povrća namijenjenog industrijskoj preradi, na agro-okolišne uvjete sjeverozapadne Hrvatske. Od 1998. godine zaposlena je u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu na poslovima savjetnika za ratarstvo, u Područnom odsjeku Koprivničko-križevačke županije (danas Savjetodavna služba). Certificirani je sudac za natjecateljsko oranje, te je sudjelovala u organizaciji 59. svjetskog natjecanja u oranju u Biogradu na Moru 2012. godine. Suradnica je u Gospodarskom listu i Mljekarskom listu, kao i u lokalnom tisku.