Vaše 40-te godine mogu biti jedne od najboljih godina u vašem životu, međutim stvarnost je – svidjelo se to vama ili ne sasvim drugačija. Kako postajete stariji, tijelo prolazi kroz neke promjene.

Naravno u tomu svemu važnu ulogu ima genetika, pa i način života. Dolazi do raznih poremetnji od slabljenja vida, usporavanja metabolizma, povećanih masnoća u krvi, debljanja, ćelavosti i slično. Rizik povišenja krvnog tlaka raste.

Zdravi stil života umanjit će promjene

U muškaraca svakako treba obratiti pažnju na žlijezdu prostatu. Pojavljuje se opasnost njezinog povećanja, koje može, nažalost biti zloćudnog karaktera. Postoje krvne pretrage pomoću kojih se može pouzdano isključiti takav razvoj. Odjednom može bljesnuti i problem s erektilnom disfunkcijom i ona je češća s dobi. Neki od uzroka mogu biti i određeni lijekovi koje osoba troši, srčane bolesti, pušenje itd.

Raste i rizik od srčanih oboljenja. S dobi raste i vjerojatnost određenih promjena na srčanim krvnim žilama (masne naslage na njihovim unutarnjim stijenkama). Zdravi stil života smanjit će opasnost od takvih problema.

Može se početi javljati i ćelavost ili vlasi počinju sijediti. Rast kose se usporava s dobi, a tomu može imati ključnu ulogu genetika, ali i neke bolesti organizma. Osim što kosa može sijediti kao posljedica genetike, tom procesu mogu pridonijeti stres i pušenje. Do pedesete godine, 50 posto ljudi ima pola skalpa sijedo.

Pokušati ograničiti stres neće pomoći samo kod kose, nego i kod srčanih oboljenja i drugih poteškoća u organizmu (dijabetes, hipertenzija, depresija i tjeskoba).

 San je važan i za mentalno zdravlje

Možda je prerano razmišljati o bolestima mozga, kao što su Alzheimerova bolest i demencija, ipak dobro je imati na umu da je tjelesno vježbanje jedan od najboljih načina u prevenciji takvih nervnih poremećaja. Osim toga, aktivnosti kao što su čitanje, rješavanje križaljki itd, mogu znatno pomoći u prevenciji pada kognitivnih sposobnosti.

Vaš će se metabolizam početi usporavati, a to će vjerojatno pridonijeti porastu i tjelesne težine. San je iznimno važan jer kako starite, osiguranje preporučene količine sna svake noći treba staviti na  prioritetnu listu. Imati dovoljno sna je od iznimne važnosti kad je riječ o zdravlju počevši od zdravlja srca pa do mentalnog zdravlja.

Naučite koji su upozoravajući simptomi dolazećeg srčanog infarkta. Nažalost, nekad mogu biti toliko blagi da su teško uočljivi (kratkoća daha, lupanje srca, znojenje). Ako su ovi simptomi udruženi s bolima u grudima, postoje dobri razlozi da se posjeti liječnika.

Redovna tjelovježba nije od vitalne važnosti samo za dobru srčano plućnu funkciju, nego je važna i za vaše kosti i zglobove. Upala zglobova (artritis) je u izravnoj vezi s nedostatkom fizičke aktivnosti i tjelovježbe. Kako starite sve to može pomoći u sprječavanju artritisa.

Jeste li znali?

Imunološki sustav slabi te i on prolazi kroz neke promjene. Taj pad u funkciji imunološkog, obrambenog sustava, može osobu stariju od 40 godina, učiniti više osjetljivom na bolesti i infekcije.

S vremenom sunčane zrake mogu oštetiti kožu. Neka liječnik povremeno pregleda vašu kožu, u potrazi za bilo kakvim promjenama na njoj. Svrha toga je „ uhvatiti“ na vrijeme najzloćudniji kožni tumor – melanom.

Zdrava prehrana i stil života mogu usporiti starenje

Vid se može pogoršati, međutim sve se te promjene mogu uočiti na vrijeme, redovnom kontrolom vida.

Imati povećan kolesterol u krvi u toj dobi, povećava šanse za bolesti srca, 40 posto sa svakim desetljećem, pa je važno držati optimalnu težinu tijela kao i raznovrsnu prehranu.

Osteoporoza, šupljikavost kostiju, gubi se gustoća koštane mase. U početku je česta bez simptoma, što znači da čovjeka može iznenaditi. Osteoporoza znači da se lomovi kostiju mogu dogoditi mnogo lakše. Vodite brigu da uzimate hranu koja će pomoći tijelu da izgradi jake kosti. Čovjek polagano počne više gubiti koštanu masu, nego što je stvara. Sredinom života, taj se gubitak obično ubrzava i kod muškaraca i kod žena. Vaš životni stil može usporiti učinke gubitka koštane mase.

  Smanjite rizike

Konzumirajte hranu bogatu voćem i povrćem, redovno tjelesno vježbajte i  osigurajte da unosite u organizam dovoljno vitamina D i kalcija. U dobi o kojoj ovdje govorimo, izloženi ste većem riziku dijabetesa tipa 2. Nikad nije prerano započeti s izborom hrane koja će smanjiti taj rizik. Razumljivo, pobrinut ćete se da uredno provodite navike zdravog stila života: zdrava prehrana, pušenje, tjelovježba i kontrola tlaka.

Dijabetes je usko povezan sa stresom i prehranom

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakEkonomske prednosti i nedostaci višegodišnjih nasada
Sljedeći članakSir škripavac
Ivo Belan, dr. med.
Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Kao liječnik radio je u Pakracu, Engleskoj i Libiji. Velik dio svog vremena posvećuje medicinskoj publicistici. Njegovi napisi, pisani pristupačnim stilom, naišli su na veoma dobar prijem kod čitatelja. Zdravstvene teme o kojima piše uvijek su zanimljive i poučne. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Veliki je ljubitelj i promotor rekreativnog trčanja, a izdao je i knjigu ''Jogging'', u kojoj je obradio rekreativno trčanje sa svih aspekata. Bio je sudionik čitavog niza svjetski poznatih maratona.