Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu 3,02 milijuna kuna bespovratnih sredstava za subvencije u poljoprivredi i ruralnom razvitku u 2012. godini. Ujedno, raspisan je i natječaj za dodjelu 2,850.000 kn bespovratnih sredstava za potpore kapitalnim ulaganjima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Natječaj za subvencije otvoren je do 15. rujna, dok je natječaj za potpore kapitalnim ulaganjima otvoren do 31. listopada ove godine.

 

Korisnici županijske subvencije ili potpore su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj županiji, imaju prebivalište odnosno sjedište na području Zagrebačke županije, imaju poljoprivrednu proizvodnju za koju traže subvenciju na području županije tj. realiziraju projekt za koji traže potporu na području Zagrebačke županije itd.

 

Bespovratna sredstva

Uz navedenih 5,87 milijuna kuna, Zagrebačka županija je u ovoj godini osigurala za donacije u poljoprivredi 970.000 kuna, za lovstvo 1,1 milijun kuna, a za mjere ruralnog razvoja koje će se koristiti za izgradnju i adaptaciju infrastrukture na ruralnom prostoru 5,7 milijuna kuna. Tako ukupna bespovratna sredstva koja se planiraju dodijeliti u 2012. godini kroz Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije iznose 13,6 milijuna kuna. U 2012. godini Zagrebačka će županija u poljoprivredi subvencionirati premije osiguranja usjeva, sjemenskog i sadnog materijala, povrća, cvijeća, višegodišnjih nasada, staklenika, plastenika, rasplodne stoke i kokoši nesilica; unapređenje genetskog potencijala u stočarstvu; legalizaciju farmi; razvoj stočarske proizvodnje; uzgoj i držanje izvornih zaštićenih pasmina domaćih životinja (hrvatski posavac, hrvatski hladnokrvnjak, turopoljska svinja, zagorski puran, kokoš hrvatica). U ruralnom razvoju subvencionirat će se edukacija i stručno osposobljavanje za rad na poljoprivrednom gospodarstvu, proizvodnja i sabiranje kravljeg mlijeka s područja općina Žumberak i Krašića, nabava pokretnih laktofriza te proizvodnja i isporuka kozjeg mlijeka.

Potpore kapitalnim ulaganjima

Potpore kapitalnim ulaganjima dodjeljivat će se u sektorima povrćarstva (uključujući proizvodnju jagoda i gljiva), cvjećarstva (uključujući ljekovito i začinsko bilje), voćarstva, vinogradarstva i vinarstva, ekološke poljoprivrede te stočarstva. Konkretne mjere za koje će se dodjeljivati potpore nalaze se u tekstu natječaja. Potpore kapitalnim ulaganjima u ruralnom razvoju dodjeljivat će se za troškove izgradnje i opremanje novih smještajnih kapaciteta na poljoprivrednom gospodarstvu, troškove izgradnje, opremanja i adaptacije kapaciteta za prijem gostiju te troškovi adaptacije i opremanje objekata za prodaju vlastitih poljoprivredno prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na objavljene natječaje do 15. rujna, odnosno 31. listopada ove godine.

Prethodni članakPileća prsa s pršutom
Sljedeći članakUvijek prava kombinacija
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.