Predsjednik HPK Mladen Jakopović krajem rujna u Briselu ponovno je izabran za potpredsjednika COPA organizacije. Jakopović će tako nastaviti svoj drugi potpredsjednički mandat na ovoj funkciji. U organizaciji Copa će u svojstvu potpredsjednika biti zadužen za predstavljanje COPA organizacije za područja ekološke poljoprivrede, trgovinskih standarda, informiranja potrošača, pametnu i preciznu poljoprivredu, bioekonomiju, digitalizaciju i mlade poljoprivrednike.

Poljoprivrednici EU, članovi Copa organizacije, prepoznali su još jednom dosadašnji rad Hrvatske poljoprivredne komore. Izuzetno sam ponosan što sam na izborima drugi put izabran na funkciju potpredsjednika Cope. Dokaz je to da je HPK u nekoliko godina koliko smo članica COPA-e napravila ogroman pomak u borbi za interes hrvatske poljoprivrede. Ovaj uspjeh pripisujem svim članovima HPK. Zatim našim Odborima koji se svakodnevno bore za interes hrvatske poljoprivrede u Hrvatskoj i u EU, izjavio je u petak predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Snažnije predstavljanje Hrvatske na EU razini

Jakopović ističe kako će zajedno s sadašnjom predsjednicom Copa organizacije Christiane Lambert, te ostalim novoizabranim potpredsjednicima iduće dvije godine još snažnije predstavljati naše poljoprivrednike na EU razini.

-Iduće dvije godine od izuzetne su važnosti za poljoprivredu EU obzirom na okolnosti. Donosi se nekoliko važnih strategija i provode snažne reforme koje će imati dugoročni značaj za poljoprivrede EU i Hrvatske. Isto tako EU poljoprivreda pod snažnim je utjecajem svih negativnih posljedica globalnih poremećaja na svjetskom tržištu hrane. Također i negativnog utjecaja rata u Ukrajini na svjetsku i europsku poljoprivredu. Zbog toga je važno donositi odluke na dobrobit europskih i hrvatskih poljoprivrednika, izjavio je nakon izbora predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Mladen Jakopović

COPA (Committee of Professional Agricultural Organisations) je europsko udruženje poljoprivrednika. Ono čini 60 organizacija iz zemalja EU i 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih zemalja. Ciljevi udruženja odnose se na zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora. Zatim i na preispitivanje svih relevantnih pitanja i sudjelovanje u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike EU.

Predsjedništvo se redovito sastaje s Povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj. Sastaju se kako bi razgovarali o općem razvoju Zajedničke poljoprivredne politike, situaciji na tržištu i konkretnim pitanjima od posebnog značaja. Npr. poput vanjskih trgovinskih odnosa Europske unije, itd.

HPK putem stručnih grupa Copa može aktivno sudjelovati u u radu 44 radnih grupa Copa i 14 grupa civilnog dijaloga EK.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakDrugi teleskopski utovarivač u Fendtovom asortimanu
Sljedeći članakŠtete od ljetnih suša u proizvodnji kukuruza i soje (2)
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.