Treću godinu za redom uspješno je organiziran međunarodni znanstveno-stručni skup ,,Inovacije i agrobiznisʺ. Skup je organiziralo Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Krajem studenog održana je cjelodnevna hibridna konferencija. Započela je uvodnim predavanjima stručnjaka i znanstvenika čiji je uži znanstveni interes kružna ekonomija i održivost. Nakon toga su uslijedila predavanja i posteri sudionika skupa.

Na skupu je uživo i online sudjelovalo više od pedesetak sudionika, dok je na skupu izloženo 40 sažetaka. Skup Inovacije i agrobiznis sponzorirali su Erste banka, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima; Agroburza, Zagrebačka pivovara, Podravka, Od slatkoga slađe, Four wheel coffee roasters, Distributivni centar za voće i povrće i pekara Cedekap.

Uvodna predavanja započela je dr. sc. Biljana Kulišić s Energetskog instituta Hrvoje Požar s prezentacijom „Inovacije – bioekonomija – pregled i mogućnosti iz poljoprivrede“ u kojoj je  napomenula kako jedan od šest prioriteta Europske komisije, pod nazivom Europski zeleni plan (EZP) teži postizanju klimatske neutralnosti. Navedenom može doprinijeti provedba bioekonomije, što podrazumijeva prelazak s postojeće linearne na kružnu i održivu bioekonomiju. Europska unija, strategijom za bioekonomiju želi osigurati opskrbu hranom. Želi upravljati prirodnim resursima na održivi način, smanjiti ovisnost o neobnovljivim resursima te ublažiti i prilagoditi se klimatskim promjenama. Također i stvoriti radna mjesta i održati europsku konkurentnost.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je slika-1.-Kruzno-gospodarstvo2-1-1024x489.jpg

Doktorica Kulišić je temeljem provedenog istraživanja s ispitanicima poljoprivrednicima, zaključila kako poljoprivrednici nisu upoznati s  bioekonomijom i mogućnostima koje ista nudi te kako nisu zainteresirani za korištenje biomase. Neko ograničenje razvoju bioekonomije je slaba povezanost inovatora u sektoru bioekonomije s primarnim proizvođačima. Ističe kako poticajne mjere za uvođenje bioekonomije u poslovanje poljoprivrednika moraju biti jednostavne.

Ozon u zaštiti usjeva

Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr. izlagala je o ozonu kao inovaciji s temom predavanja „Ozon kao inovativno GreenTech rješenje u poljoprivrednoj proizvodnji“. Zbog pojave štetnika javlja se 40-70 % gubitka hrane, a kao problem navodi nedostatak dostupnih rješenja za zaštitu usjeva. Kao rješenje problema osmislili su ekološki prihvatljivu zamjenu za pesticide u proizvodnji i skladištenju hrane pod nazivom „Go Green Ozonator“. Cilj je pravovremena aplikacija ozona s ciljem zaštite usjeva. Iz dosad provedenih istraživanja primjene ozona u plastenicima i u skladišnim kapacitetima vidljiva je visoka učinkovitost primjene ozona s ciljem suzbijanja štetnika. Virić Gašparić je istaknula kako bi zadaća sveučilišnih profesora osim rada u znanosti, trebala biti i prepoznavanje ideja studenata te pomoći studentima, pokrenuti i sudjelovati u razvoju startupova.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je slika-2.-127-1024x813.jpg
Tim znanstvenika s Agronomskog fakulteta s projektom GGO3 jedan je od 4 pobjednika Startup Factory akceleracijskog programa ovogodišnje Zagreb Connect startup konferencije

Proizvodi usmjereni na zaštitu okoliša

Inovativni marketinški koncepti u smjeru kružne ekonomije – primjer iz Podravke podijelile su Ana Wölfling i Jasmina Ranilović. U predavanju je spomenuto kako je za potrošače koncept kružne ekonomije apstraktan. Potrošači ga ne razumiju u njegovom punom smislu. Na primjeru iz Podravke, prikazan je inovativan marketinški koncept lansiranja kategorije biljnih napitaka pod nazivom O’Plant, s ciljem ponude proizvoda, prirodno bez laktoze i dodanog šećera. Isto tako, samo pakiranje odnosno Tetra Pak je kvalitetnija verzija. Izrađena je od šećerne trske čime je, kako navode, ugljični otisak ovog pakiranja smanjen za 15 %.

Ponudom cjelokupnog proizvoda, biljnog napitka i poboljšanog pakiranja proizvoda, Podravka je usmjerena na zaštitu okoliša i brigu o planeti. Time želi doprinijeti manjem ugljičnom otisku.

Ostala predavanja sudionika skupa pokrila su razne teme kao što su upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom, turizam, marketing hrane i poljoprivredna politika. Predavanja i posteri sudionika zajedno s uvodnim predavanjima ukazala su na već postojanje inovacija u poljoprivredi i agrobiznisu. Također, i na važnost dodatnog uvođenja inovacija s ciljem promicanja bioekonomije. Zatim prilagodbe i ublažavanja klimatskih promjena te posljedično jačanja otpornosti poljoprivrednih gospodarstava.

Sudionici skupa Agrobiznis i inovacije
Prethodni članakFIERAGRICOLA 2022. – 115. međunarodni poljoprivredni sajam
Sljedeći članakLijeskova grinja
Tajana Čop, mag. ing. agr.
Asistentica na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu, Zavodu za menadžment i ruralno poduzetništvo. Rođena je 1992. godine u Zagrebu gdje završava osnovnu školu i opću gimnaziju. Na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu, 2011. godine upisuje smjer Agrarna ekonomika. Nakon završetka preddiplomskog studija, upisuje diplomski studij Agrobiznis i ruralni razvitak te ga završava 2016. godine. Od 2017. godine zaposlena je na Zavodu za menadžment i ruralno poduzetništvo Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta. Suradnica je na tri modula na preddiplomskim studijima i na sedam modula na diplomskim studijima na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu. Trenutno je upisana na doktorski studij Poljoprivredne znanosti Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta. Znanstveni interes usmjeren je na menadžment i poduzetništvo u poljoprivredi i upravljanje rizikom u poljoprivredi. Sudjelovala je na nekoliko domaćih i međunarodnih konferencija, te objavila nekoliko znanstvenih radova. Članica je Hrvatskog agroekonomskog društva i Europskog udruženja agrarnih ekonomista.