Početkom rujna, nakon skoro dvije godine, održan je sajam u Gudovcu. U sklopu sajma održana je 28. Državna izložba stoke koju je otvorio premijer Andrej Plenković.

Tom prigodom, predsjednik Vlade istaknuo je značaj poljoprivrede kao strateške gospodarske grane, ali i nacionalnog identiteta, što govori iz stih iz himne „Lijepa naša“, „dok nam sunce njivu grije…“

Poljoprivreda ima stratešku važnost za ovaj poljoprivredni kraj, ali i za cijelu Hrvatsku. O njoj ovisi kvaliteta naše hrane kao i oblikovanje pejzaža naše Hrvatske. Uz to, aktualna pandemija dodatno je naglasila važnost razvoja ruralnih krajeva bez kojih nema ni održivosti gradova, ma koliko tehnološki napredni bili, a dugoročno ni demografske revitalizacije Hrvatske. Bez sela nema hrane i zato hrvatsko selo drži ključ budućnosti Hrvatske. Stoga je jedan od glavnih ciljeva Vlade da osigura konkurentnu i održivu poljoprivredu. Jedino takva može dugoročno poljoprivrednicima osigurati dostojan dohodak, a Hrvatskoj prehrambenu neovisnost, kazao je Plenković.

Dodao je da je Vlada donijela niz programa potpore, između ostalih i sektoru stočarstva, ukupne vrijednosti gotovo 450 milijuna kuna. U izradi su i programi potpore za sektore peradarstva i mliječnog govedarstva.

Dodatnih 280 milijuna kuna za sektor stočarstva

Premijer Plenković naglasio je da je Europska komisija odobrila konačne promjene Programa ruralnog razvoja kojim će se sektoru stočarstva omogućiti dodatne potpore u iznosu od više od 200 milijuna kuna putem mjere Dobrobit životinja te dodatnih 80 milijuna kuna za novu potporu za korištenje stajskog gnoja na oranicama.
 
Ove će mjere pomoći hrvatskom stočarstvu, s obzirom na to da je ishođena mogućnost isplate potpora već za ovu proizvodnu godinu, rekao je Plenković.

Dodao je i da je u tijeku pronalaženje rješenja problema u kojoj se nalaze hrvatski stočari uslijed povećanja cijena stočne hrane do čega su doveli globalni poremećaji. Plenković je svečano otvorio sajam, te 28. Državnu izložbu stoke, na kojoj je 145 uzgajivača prikazalo 288 grla u 72 kolekcije 35 pasmina goveda, konja, svinja i ovaca. U natjecateljskom dijelu programa domaći i strani suci i stručna povjerenstva odabrali su tri najbolja grla u svakoj kolekciji te šampionska grla pojedinačnih izložbi.

Šampionska grla

Simentalska pasmina goveda: krava Roberta, uzgajivača Tomislava Bukala

Holstein pasmina: krava Stela, uzgajivača Mirka Bačanija

Lipicanska pasmina konja: mlađa kobila 458 Mima XXVIII, vlasnika Vinka Filipovića

Mladi nerast durok pasmine svinja, vlasnika Mladena Čižmešinkina

Ovan pasmine Ile De France, posjednika Mladena Matika

Ovan pasmine lička pramenka, posjednika Zdene Ramljaka

Na sajmu u Gudovcu sudjelovalo je oko 300 izlagača. Posjetitelji i sudionici izložbe iskoristili su lijepo vrijeme za druženje, kojeg su se mnogi zaželjeli. Tako je posebno zanimljivo bilo u staji gdje su svoja grla predstavili članovi konjogojske udruge Otok, a jedan od sudionika, Mata Bošnjak, rado je ugostio i počastio domaćim suhomesnatim proizvodima brojne prijatelje, među kojima i prvog biskupa Bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslava Huzjaka .

Priču s gudovačkog sajma zaključit ćemo s još citata „Lijepe naše“. Ovakva druženja pokazuju da „svoj narod Hrvat ljubi“, ali i da će se baviti poljoprivredom, „dok mu živo srce bije“.

 class=
Uzvanici na svečanom otvorenju

 class=
Direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj

 class=
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak
 class=
Župan Bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić

 class=
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i predsjednik Vlade Andrej Plenković
 class=
Mata Bošnjak s kobilom lipicanske pasmine
 class=
sajam u gudovcu
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=

Prethodni članakSektoru mljekarstva 20 milijuna kuna pomoći u koronakrizi
Sljedeći članakOdržan sastanak ministara poljoprivrede u Sloveniji
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.