Pesticidi su kemijski spojevi čija je primarna zadaća uništavati bolesti na biljkama. Međutim, neki pesticidi mogu također uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme u ljudi. Neki se učinci na zdravlje, kao posljedica izlaganja pesticidima, mogu pojaviti odmah za vrijeme izlaganja, dok se drugi ne mogu primijetiti godinama, kao što je primjerice sa zloćudnim tumorom, rakom.

Neki simptomi uzrokovani pesticidima, nestaju odmah po prestanku izlaganja njima. Drugima će trebati neko vrijeme da nestanu. Za osobe koje su učestalo izložene pesticidima, dugoročne zdravstvene posljedice predstavljaju ozbiljnu zabrinutost. Zbog toga, takve ljude treba podučavati, ohrabriti da odlaze na redovne, preventivne liječničke kontrole te da kažu svom liječniku s kojim pesticidima rade ili su izloženi.

Kako pesticidi ulaze u naš organizam?

Općenito, postoje tri moguća načina njihovog ulaska: kroz kožu, kroz pluća, kroz usta. U većini radnih situacija, apsorpcija kroz kožu je najčešći put. Čovjek može biti poprskan za vrijeme miješanja, punjenja aplikatora i same primjene pesticida. Udisanje proizvoda može se dogoditi za vrijeme rada u blizini praškastog oblika preparata, kapljica u zraku ili u isparinama. Premda je gutanje rijeđi način izlaganja, on ipak može rezultirati najozbiljnijim otrovanjima. Postoje brojni izvještaji o ljudima koji su popili pesticid, koji je bio uliven u neoznačenu bocu ili neku čašu. Radnici koji rukuju s pesticidom, mogu također nenamjerno progutati kemijsku supstancu ili doći u kontakt s pesticidom jer su neopranih ruku pušili.

Općenito, rizik od oboljenja raste s koncentracijom (jakosti) pesticida i dužinom izlaganja tom kemijskom spoju. U nekim slučajevima, čovjek može postati i alergičan na neki pesticid. Premda su takvi slučajevi rijetki, važno je biti svjestan mogućnosti da pesticidi mogu kod nekih ljudi izazvati i po život opasne reakcije.

Mogu li pesticidi uzrokovati rak? Prije nego se puste na tržište, pesticidi prolaze stroge zdravstvene procjene, kako bi se isključili štetni učinci. Međutim, pored same aktivne tvari, u preparatu se nalaze i mnogi drugi sastavni kemijski dijelovi. Zbog toga, pesticide treba koristiti i skladištiti na način kako je propisano. Redovite kontrole kod liječnika povećat će mogućnost ranog otkrivanja pojave neke zloćudne bolesti.

Globalni problem

Trovanja pesticidima postala su globalni javnozdravstveni problem. Svake godine se u svijetu registrira oko 300.000 smrtnih slučajeva od trovanja. Najvažnije pravilo kad se primjenjuju pesticidi je pročitati i slijediti instrukcije i mjere opreza, što je sve navedeno na naljepnici na pakiranju preparata. Svi koji rade s pesticidima moraju imati pri ruci pripremljena sredstva za pružanje prve pomoći. Učinci neopreznog izlaganja pesticidima mogu se podijeliti u tri kategorije: alergijski, akutni i kronični.

Pružanje prve pomoći kod akutnog trovanja

Razumljivo, posebne preporuke za prvu pomoć razlikuju se ovisno o vrsti pesticida. Međutim, postoje i temeljni i opći principi.

U slučaju kontaminacije bitno je sljedeće: sva kontaminirana odjeća mora biti odstranjena te treba isprati izloženu kožu s puno vode i sapuna. Ako je izložen dišni sustav: žrtvu odmah iznijeti na svježi zrak. Ako je disanje zaustavljeno treba odmah primijeniti umjetno disanje i to nastavljati dok pacijent sam ne počne disati ili dok se ne dođe do bolnice. U slučaju prskanja očiju pesticidom – važno je isprati oči vodom što brže i nježnije.

Gutanje pesticida zahtijeva trenutnu medicinsku pomoć. Ako je proizvod još uvijek u ustima, isprati taj sadržaj sa što više vode. Odmah pročitati postupak prve pomoći, koji piše na naljepnici, koja je na pakiranju proizvoda. Valja provjeriti da li je indicirano provocirati povraćanje. Međutim, to možemo obaviti samo ako osoba nije u bezsvjesnom stanju.

Prevencija je ključ rukovanja s pesticidima, a čitanje i slijeđenje uputa koje su na naljepnici je najbolji način u pripremi rukovanja s pesticidima.

Prethodni članakProljetna zaštita bobičastog voća
Sljedeći članakZagrebački hotel Antunović domaćin WINE EnoGASTRO Vip Eventa
Ivo Belan, dr. med.
Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Kao liječnik radio je u Pakracu, Engleskoj i Libiji. Velik dio svog vremena posvećuje medicinskoj publicistici. Njegovi napisi, pisani pristupačnim stilom, naišli su na veoma dobar prijem kod čitatelja. Zdravstvene teme o kojima piše uvijek su zanimljive i poučne. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Veliki je ljubitelj i promotor rekreativnog trčanja, a izdao je i knjigu ''Jogging'', u kojoj je obradio rekreativno trčanje sa svih aspekata. Bio je sudionik čitavog niza svjetski poznatih maratona.