Činjenica je da se jaja pojedinih vrsta ptica jako razlikuju po veličini i sadržaju bjelanjka i žumanjka, a nije jednako niti vrijeme inkubacije. Tako se težina jaja kreće od minijaturnih kod kolibrija do ogromnih kod noja.

Inkubacija može trajati od 11 do 80 dana. Sadržaj žumanjka u jajetu može se kretati od 14 do 67 posto. Na koji način se postiže ta postojanost?

Jaja u gnijezdu

U ptičjem svijetu postoje jaja koja su slična po veličini i debljini ljuske, ali se trajanje inkubacije jako razlikuje. Moglo se pretpostaviti da je daleko veći gubitak vode iz jaja s dužim trajanjem inkubacije, ali nije tako. Regulira se to brojem pora u ljusci. Jaja kod ptica koja imaju dužu inkubaciju, imaju manji broj pora u ljusci i obratno. Ptice koje živi na većim visinama gdje su znatniji guci vode uslijed niskog atmosferskog tlaka nose jaja koja imaju manje pora od onih koje žive u razini mora. Regulacija gubitka vode u vrijeme inkubacije ovisi također i o vlažnosti gnijezda.

Pokusi su pokazali da je relativna vlažnost gnijezda uvijek veća od okoliša i da je prosječno jednaka u posve različitih vrsta ptica. To znači da ptice imaju svojevrsni higrometar (sprava za mjerenje vlažnosti zraka) i sposobne su ventilirati gnijezdo kako bi u njemu održavale potrebnu mikroklimu, bez obzira na vanjsku temperaturu i vlažnost.

Izvor: Gospodarski list

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje