Jeste li obavili sve pripreme za zimu na okućnici, a posebice na travnjaku? Ako jeste, preostaje vam da samo ustrajno skupljate već opalo lišće i druge bio ostatke od ljeta. Posluži li vas vrijeme i ako je potrebno, možete upravo sada busenovima “pokrpati” travnjak i prema potrebi ga posuti pijeskom i drugim organskim materijalom. No, izbjegavajte kasno u jesen i zimi gnojidbu dušičnim gnojivima. To je vrlo česta greška, pa vam skrećemo pozor. Ako do sad niste dospjeli, orežite drveće i grmlje te ispilite drvo koje će vam zimi dobro doći za loženje. Stihl vam nudi veliki izbor benzinskih, akumulatorskih i električnih pila te ih uvijek možete odabrati prema svojim afinitetima i potrebama.

""Svakako očistite terase, zidove, ograde i vrtne staze, po potrebi ih i operete kako bi ostali zdravi i kako se na nakupinama pri smrzavici ne bi stvarao opasan led. Stihl vam može biti odličan saveznik u tome poslu, jer njegovi visokotlačni perači s opremom i uz hladnu vodu osiguravaju blistavu čistoću kako dijelova okućnice tako ponajprije uređaja i opreme koji će tako u dobroj kondiciji dočekati zimu. Za lijepih dana također visokotlačnim peračima isperite i vrtni namještaj, koji, osobito ako je osjetljiv na padaline i niske temperature, bilo da je pleten, plastičan i drven, sklonite pod krov ili u zatvoreno.

Očistite i podmažite strojeve i alate te operite one koji su oblijepljeni sasušenim blatom, lišćem I sličnim “radnim” materijalom. Ako je nešto od alata i strojeva u kvaru ili oštećeno, pobrinite se da ih prije pospremanja popravite kako se u proljeće, kada vam ponovno zatrebaju, ne biste neugodno iznenadili.

""Na kraju, uživajte u jesenskom dekoru okućnice, a kad imate vremena, proučite novitete u ponudi strojeva za uređenje okućnice u specijaliziranim prodavaonicama. Predlažemo vam da upravo o takvim praktičnim darovima razmislite pri blagdanskom darivanju bliskih osoba, koje poput vas vole vrtlariti, piliti drva i uopće uređivati okućnicu. Zimu i vrijeme dok vaše zelenilo spava zimski san iskoristite za planiranje iduće svoje zelene sezone.

Prethodni članakDodavanje ljekovitog bilja u ocat
Sljedeći članakIzravna potpora poljoprivrednicima do 2020. godine – nova brošura za poljoprivrednike!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.