""Ova mjera daje mogućnost razvoja proizvođačima pjenušavog vina, budući da je prihvatljivo ulaganje i nabava tehnologije za proizvodnju, skladištenje, punjenje i čuvanje pjenušavog vina. Posebna pozornost daje se razvoju novih proizvoda, procesa i tehnologija u proizvodnji vina gdje se prihvatljivi troškovi odnose na razvoj dizajna, proizvoda, procesa ili tehnologije.

Potpora se unutar mjere Investicija u vinarije i marketing vina može odobriti za materijalna i nematerijalna ulaganja u objekte za preradu, infrastrukturu vinarije i marketing vina s ciljem poboljšanja ukupne učinkovitosti, te za razvoj novih proizvoda, procesa i tehnologija. Restrukturiranje i konverzija vinograda podrazumijeva ulaganja u strukturne promjene postojećih površina zasađenih vinogradima. Za dodjelu bespovratnih sredstava mogu se prijaviti proizvođači (fizičke ili pravne osobe) koji su upisani u Vinogradarski registar.

Maksimalni intenzitet potpore iznosi do 50% prihvatljivih troškova, bez PDV-a koji nije prihvatljiv trošak. Maksimalni iznos potpore za mjeru restrukturiranje i konverzija vinograda kreće do 750.000. eura, a za mjeru investicije u vinarije i marketing vina do 1.500.000. eura.

Restrukturiranje i konverzija vinograda

Mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda možemo podjeliti na dvije veće aktivnosti ulaganja i to; 1) Ulaganja vezana uz zamjenu sorte i premještanje vinograda, a koje se odnose na krčenje zemljišta i uklanjanje ostataka, potom ulaganje u pripremu tla restrukturiranog vinograda koje zahtjeva analizu tla, čišćenje tla od kamenja, rigo- Potpore za vinograde i vinarije – od sadnice do butelje lanje, duboko oranje, oranje, tanjuranje i ripanje, usitnjavanje kamenitog sloja tla, ravnanje tla za vinograd, dezinfekcija, organska i mineralna gnojidba. Nakon toga slijede aktivnosti vezane za sadnju ili cijepljenje restrukturiranog vinograda poput planiranja sadnje, sadnja sadnica vinove loze uključujći rad, materijale i druge ulazne troškove, cijepljenje i nacjepljivanje, postavljanje i izmjena potpornih struktura restrukturiranog vinograda, kupnju materijala (oprema za fiksaciju, stupovi, cijepovi ili sadnice podloge vinove loze, čelične žice, željezne žice, kuke, zatezači i sl.). 2) Ulaganja prihvatljiva u okviru poboljšanja vinogradarskih tehnika upravljanja vinogradom uz promjenu sorte ili uz zadržavanje iste sorte odnose se na aktivnosti vezane uz promjenu gustoće sklopa vinograda, kao i aktivnosti vezane uz promjenu nagiba razine vinograda, potom aktivnosti vezane uz izgradnju antierozijskih sustava (drenaža) u vinogradu – kanali za odvodnju i/ili kolektori, podzemni odvodi, aktivnosti vezane za izgradnju terasa i zidova, aktivnosti povezane s tehničkim instalacijama u restrukturiranom vinogradu, aktivnosti vezane za uvođenje ili poboljšanje sustava natapanja.

Investicija u vinarije i marketing vina

Unutar ove mjere prihvatljiva ulaganja odnose se na Izgradnju infrastrukture podruma, laboratorija za kontrolu kvalitete proizvoda od grožđa i vina, izgradnja prezentacijskih i prodajnih objekata poput vinoteke, izložbenih i prodajnih prostora, kao i troškovi uspostave skladišta, logističkih centara i poslovnih ureda. Nakon građenja ili rekonstrukcije prostora, slijedi Kupnja novih strojeva i opreme namijenjenih za preradu grožđa; pokretna tehnička oprema za transport, prijem i preradu grožđa, oprema za mjerenje i analizu grožđa, muljača, drobilica, strojevi i oprema za sortiranje, preša, drener (egouttoir), pumpa za kominu, prijenosnik (conveyor), zatim nabava opreme za fermantaciju i kontrolu temperature. Uz navedeno, prihvatljiva je kupnja strojeva i opreme za kretanje vina i tretiranje vina u podrumu, bačve i tankovi za proizvodnju vina i njihovo skladištenje, kao i nabava opreme za punjenje, etiketiranje i pakiranje. Neprihvatljivim troškovima se smatraju jednostavne zamjene opreme koje predstavljaju zamjenu postojeće opreme bez poboljšanja tehnologije proizvodnje, troškovi redovitog održavanja opreme, zgrada i postrojenja. Kod općih troškova prihvatljivi izdaci odnose se na naknade za arhitekte i inženjere, konzultantske naknade, studije izvedivosti, stjecanje prava na patente i licence.

Sva pitanja zainteresirani mogu poslati na
e-mail: eufondovi@concessum.com

ili kontaktirati na mob: 099 2030 240

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakHranidba koza zimi
Sljedeći članakPreloški prilog
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.