Kako uzgojiti lijep travnjak?
Dobra priprema je pola odrađenog posla. I zaista, ako tlo ne pripremite kako treba, kasnije se može pojaviti čitav niz problema. Maknite svu vegetaciju s mjesta gdje namjeravate osnovati travnjak. Najvažnije je kvalitetno ukloniti sav korov iz tla. Najveći je problem što je korov već razvio jak korijenov sustav, pa ga je teško ukloniti. Ako ne uklonite sav korov, on se počne natjecati s travom i mladim vlatima ne dopušta normalan rast. Zbog dobro razvijenoga korijenova sustava, pokupi svu vodu i hranjiva i mlade vlati trave nemaju šanse preživjeti!
Uništite korove
Dobro se raspitajte za odgovarajući herbicid, jer je vrlo važno uništiti i nadzemni i podzemni dio. Na taj način uništit ćete i posljednje ostatke korova i spriječiti njegovo dalje širenje i obnavljanje. Svakako dobro pročitajte upute i poslušajte savjet agronoma u poljoljekarni. Ako pogriješite, može se dogoditi da posijete travu a herbicid se još nije u potpunosti razgradio. Što dakako znači da će i trava vrlo brzo povenuti.
Dodajte organski materijal
Dodavanjem organskog materijala možete znatno poboljšati samu kakvoću tla. Ako kompostirate organske ostatke, “mirisna” hrpica će vam dobro doći. Što rasipavanjem komposta konkretno možete postignuti? Prije svega, mikroorganizmi iz komposta prelaze u tlo i sudjeluju u biorazgradnji. Razgrađuju organsku tvar na sastojke koji biljke mogu preuzeti iz tla i koristiti za svoj rast i razvoj. Osim toga, poboljšava se i kapacitet za vodu te aeraciju. Osim toga, poželjno je dodati i sintetičko gnojivo te sve promiješati s površinskim slojem zemlje.
Zalijte suho tlo
Vlažno tlo, poput glinastog, treba se malo prosušiti prije same pripreme. Dakako, suviše suho tlo teško je obrađivati, stoga ga treba malo zaliti. No, glinasta tla zalijte tri dana prije pripreme. Na taj način ocijedit će se suvišna voda. Najbolje je ako tlo nije niti suviše vlažno niti suviše mokro.
Pripremite tlo
Kako? Cilj je čestice tla, barem onaj dio koji treba prihvatiti korijenov sustav trave, očistiti od kamenja i smrviti veće grumene zemlje. Čestice moraju biti sitne, no ne suviše, jer će se inače za prvih oborina stvoriti blato pa će voda isprati i tlo i sjeme.

(Pročitajte cijeli članak u novom broju časopisa!)

Prethodni članakNajnovije kvalitetne sorte trešanja
Sljedeći članakSuvremeni uzgoj lijeske (II.)
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.