U Cerniku je početkom ožujka održana, sada već tradicionalna manifestacija, razmjena plemki i sjemenja starih sorti „Sačuvajmo stare sorte Cernik 2023” . I ove godine se odazvao veliki broj zaljubljenika u stare sorte. Manifestacija je i ove godine održana u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Cernik, Općine Cernik, Ministarstva poljoprivrede RH, Brodsko posavske županije, LAG-a Zapadna Slavonija, Udruge „Živa zemlja” i OPG-a Hudolin.

Začetnici razmjene sjemenja starih sorti povrća bili su članovi novogradiške udruge Živa zemlja. Počeli su u Novoj Gradiški. Okupljanje čuvara starih sorti nastavili su u Cerniku gdje je ta manifestacija naišla na vrlo plodno plodno tlo. O tomu svjedoči veliko zanimanje za ovogodišnju razmjenu plemki i sjemenja starih sorti voća i povrća. Uz čuvare starih sorti iz Hrvatske, ove godine su im se pridružili i prijatelji iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Također, ono što posebno veseli, pridružili su se i učenici Poljoprivredne škole iz Slavonskog Broda i Požege.

Organizatori nisu krili zadovoljstvo što je i ove godine održana sada već tradicionalna razmjena plemki starih sorti voća i šumskih voćkarica te sjemenja starih sorti povrća, ljekovitog i začinskog bilja:

Organizirali smo razmjenu i ove godine da to bude prihvatljivo svim sudionicima, ali i nama organizatorima. Željeli smo nastaviti okupljanje i druženje istinskih zaljubljenika u stare sorte koji su pripremili mnoštvo plemki i sjemenja starih sorti voća i povrća. Ova manifestacija postala je tradicionalna u Cerniku. To je nastavak jedne dobre inicijative koja se događala u Novoj Gradiški, razmjena sjemenki starih sorti povrća i cvijeća. Mi smo nastavili nešto što je bilo prije, i uz pomoć Vjeke Hudolina ubacili smo plemke starih sorti voća i voćkarica i to je zaživjelo u Cerniku.

Svake godine imamo sve više izlagača, ljubitelja starih sorti i posjetitelja. Sretni smo i ponosni što smo i ove godine u Cerniku uspjeli okupiti veliki broj zaljubljenika u stare sorte, ali i brojnih drugih posjetitelja. Sve ovo je, na neki način i promocija našeg mjesta u turističkom dijelu. Ova je manifestacija postala prepoznatljivi simbol Cernika. Prilika je to za stjecanje novih iskustava i saznanja iz područja poljoprivrede, ističe načelnik Općine Cernik i tajnik Udruge voćara i vinogradara Cernik Vitomir Žakić.

Jedan od zaslužnih organizatora ove manifestacije je  Vjeko Hudolin, novinar, čuvar starih sorti voća. Vjeko je ujedno i administrator Facebook grupe „Sačuvajmo stare sorte jabuka”

Mislim da ovo postaje jedan dobar trend da širimo površine. Spašavamo neke sorte koje su već mogle propasti i da ih razmnožavamo. Ovaj skup u Cerniku je postao jedna velika darovaonica, mjesto razmjene, darovanja i ugodnih i korisnih razgovora. Raduje nas što je za razmjenu zainteresirano i puno novih lica, među kojima i dosta mladih, rekao je Hudolin.

Izvor: https:radiong.hr

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakGospodarska važnost bijele lupine
Sljedeći članakNovi sustav sveobuhvatnog nadzora i sustav upozorenja za poljoprivrednike
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.