Iako je prosječna otkupna cijena odojaka u tjednu do 14. 6. o. g. i dalje najviša uspoređujući isti tjedan tijekom proteklih deset godina, cijene odojaka u navedenom tjednu značajno su pale. Prosječna otkupna cijena odojaka u navedenom tjednu iznosila je 20,57 kn/kg, što je 3,47 kn/kg niže nego prije dva tjedna. Na pojedinim stočnim sajmovima cijene odojaka bile su niže od 20 kn/kg, što je u prvih pet mjeseci ove godine bilo vrlo rijetko. Na značajan tjedni pad cijena uz uobičajeni sezonski trend zasigurno utječe manja potražnja kao i izrazito visoke cijene u prošlih nekoliko mjeseci. U prvih pet mjeseci ove godine cijene odojaka na domaćem tržištu bile su najviše u usporedbi sa cijenama u proteklih dvanaest godina. Najniže cijene u tjednu do 14. 6. o. g. zabilježili smo na području Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije – od 15 do 18 kn/kg. Pad cijena zabilježen je po svim županijama, a nastavak pada cijena očekujemo i u idućih mjesec dana.
RH – visoke otkupne cijene svinja
Ponuda svinja iz domaćeg uzgoja na području RH u ovoj godini je osrednja. Posljedica takvog stanja visoke su otkupne cijene, najviše u posljednjih dvanaest godina. Na području kontinentalne Hrvatske u tjednu do 14. 6. o. g. otkupne cijene svinja najčešće su bile od 10 do 12,50 kn/kg. Na pojedinim sajmovima cijene su bile i više, no, promet svinjama bio je vrlo slab. Prosječna cijena koja je u navedenom tjednu iznosila 12,31 kn/kg viša je +14 % u odnosu na lanjske cijene istog tjedna. Zbog visokih otkupnih cijena svinja na domaćem tržištu, kao i zbog smanjene ponude, moguć je rast uvoza svinjskog mesa. Na europskom tržištu otkupne cijene svinjskog mesa u prosjeku su 30 % niže od hrvatskih. Ukoliko gledamo po zemljama, cijene su ponegdje još i niže. Tako su u odnosu na otkupne cijene u Danskoj i Nizozemskoj cijene u Hrvatskoj u prosjeku 58 % više.
EU – cijene svinjskog mesa
Prosječna otkupna cijena svinjskih trupova E klase u EU-27 u tjednu do 7. 6. o. g. iznosila je 146,78 EUR?/100 kg. Blagi rastući trend cijena koji pratimo tijekom svibnja nastavljen je i početkom lipnja ove godine. Najniže cijene zabilježene su u Danskoj i Nizozemskoj, dok su najviše cijene bile na Malti – 182 EUR/100 kg i Bugarskoj 174,32 EUR/100 kg.
RH – blagi pad cijena teladi
U tjednu do 14. 6. o. g. na domaćem tržištu ponuda teladi uobičajeno je bila manja od potražnje. Gotovo sva ponuđena telad je i utržena. Prosječna otkupna cijena zatelad simentalske pasmine iznosila je 26,02 kn/kg i nešto je niža nego prije dva tjedna. Telad je na sajmovima malo pojeftinila, no, cijene su i dalje na najvišim razinama, najviše u posljednjih deset godina. Cijene su uglavnom od 23 do 27 kn/kg, ovisno o kvaliteti i potražnji.

Prethodni članakZašto propadaju marelice?
Sljedeći članakBolesti smokve
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.