Pšenica

Prema ranim procjenama Državnog zavoda za statistiku u 2018. godini pšenice je u RH požnjeveno sa 145 tisuća hektara, što je značajno povećanje (25 posto više) u odnosu na prošlu godinu. Važno je istaći da je prošle godine zasijano najmanje pšenice od 2000. godine na ovamo, a požnjevene površine u 2018. godini su u uobičajenim okvirima. Prema određenim izvorima prosječni prinos pšenice u ovoj godini mogao bi biti od 5,5 do 6 tona po hektaru, odnosno očekuje se ukupni prinos pšenice više od 800 tisuća tona. Kako su hrvatske potrebe za pšenicom na razini od 600 tisuća tona određeni dio će se i izvesti. U trgovini pšenicom Hrvatska je u prva četiri mjeseca 2018. godine ostvarila pozitivnu bilancu, te je suficit iznosio 1,9 milijuna EUR. Najviše se, gotovo 67 posto ukupno izvezene pšenice, izvezlo u Italiju i to u vrijednosti od 5,1 milijuna EUR i ostvarena je prosječna izvozna cijena od 1,31 kn/kg. U isto vrijeme, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, uvozilo se po prosječno cijeni od 0,1517 €/kg odnosno 1,13 kn/kg i to najviše iz Mađarske, 70 posto ukupno uvezenih količina. Na području Hrvatske krajem srpnja ove godine prosječna otkupna cijena pšenice (min 74 kg-hl) iznosila je 1,06 kn/kg, a ovisno o klasi cijene su pšenice bile od 0,85 do 1,30 kn/kg. U odnosu na prošlogodišnje cijene, cijene pšenice u otkupu krajem srpnja 2018. g za oko dva posto su više. Prema pravilniku o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu pšenice roda 2018. godine pšenica se razvrstava u pet klasa: klasa premium i klase od 1 do 4. Parametri kvalitete su proteini, hektolitar, vlaga, primjese te ukupna primjesa.

Prema trendu cijena pšenice prošlih godina moguće je očekivati lagani rast cijena do kraja godine, posebice što se u posljednjih dvije tri godine sve više izvozi u Italiju. Unatrag dvije- tri godine sve više poljoprivrednih gospodarstava određene količine pšenice drže u silosima te ovisno o potrebama i stanju na tržištu i naravno njihovoj procjeni, prodaju pšenicu u njima najpovoljnijem trenutku. Kako bi se odredilo stanje na tržištu u budućnosti, koriste i informacije s burzi.

Kukuruz

Veleprodajna cijena kukuruza u RH u tjednu do 29. srpnja 2018. godine iznosila je 1,1 kn/kg i u rasponu je cijena od 1,05 do 1,11 kn/kg. U odnosu na prošlogodišnje cijene ovogodišnje cijene promatranog tjedna više su u prosjeku za 8,82 %. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u ovoj godini očekuje se žetva kukuruza na 248 tisuća hektara, što je gotovo identično prošlogodišnjoj žetvenoj površini, a ovisno o agroklimatskim uvjetima moguće je očekivati proizvodnju od 1,6 do 1,9 milijuna tona kukuruza. U 2017. godini proizvodnja kukuruza iznosila je 1,599 milijuna tona, što je u odnosu na godinu ranije smanjenje od 27 posto, a proizvodnja je ostvarena na dva posto manjoj površini. Smanjenje proizvodnje odrazilo se i na izvozne rezultate, pa je u razdoblju nakon žetve do svibnja ove godine izvezeno 52 posto manje kukuruza nego u istom razdoblju godinu ranije, no i dalje bilježimo pozitivne vanjsko trgovinske rezultate. U prva četiri mjeseca 2018. godine ostvaren je suficit u vanjsko trgovinskoj razmjeni kukuruzom u iznosu od 6,9 milijuna EUR. Do svibnja 2018. izvezeno je gotovo 98 tisuća tona kukuruza u vrijednosti od 21,542 milijuna EUR. Najviše se, gotovo 63 posto ukupnog izvoza, izvezlo u Italiju, a potom u Sloveniju i Austriju.

""

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje