Program potiče brži razvoj poljoprivredne proizvodnje, udruživanje poljoprivrednika radi bržeg kreditiranja, te organizaciju zajedničkog plasmana proizvoda. Prednosti okomitog uzgoja jagoda prema američkom modelu, u odnosu na druge tehnologije su višestruke. Ovaj model omogučava maksimalni prinos po jedinici površine uz desetostruku uštedu prostora, lakšu sadnju i berbu, uštedu vremena i radne snage, uza zadržavanje visoke kakvoće.
Cilj programa je osigurati proizvodnju najkvalitetnijih jagoda u Hrvatskoj i regiji, istaknuo je upravitelj Centra Marčik Branko Stefanović. – Jagoda je prvi proizvod koji je krenuo kroz operativni program. U pripremi su i druge kulture – u plastenicima – ljekovito, začinsko bilje i cvijeće, te u vanjskom uzgoju – brusnica, crni ribiz, kupina i malina – kazao je Stefanović. Predstavnik zadruge branitelja “Domovina” Nedeljko Bezmarević, pak je rekao kako su u operativni program uključene dvije braniteljske zadruge, a trenutno je u uzgoj jagoda krenulo 12 branitelja i nekoliko članova njihovih obitelji.
– Jadransko osiguranje na razne načine aktivno pomaže zajednici u kojoj djeluje. Ponosni smo što smo sudjelovali i pružili podršku najvećem ovogodišnjem razvojnom programu namijenjenom malom i srednjem poduzetništvu, kao nositeljima gospodarskog napretka – istaknula je predsjednica Uprave Jadranskog osiguranja d.d. Sanja Ćorić. Dodala je da u širokoj paleti svojih proizvoda Jadransko osiguranje već niz godina nudi i osiguranje usjeva i poljoprivrednih zemljišta, te uzgoja poljoprivrednih proizvoda.
U samo nekoliko mjeseci provođenja programa 23 poduzetnika u našoj je banci zatražilo podršku i krenulo u proizvodnju jagoda na američki način. Uvjereni smo kako će se taj broj povećati, osobito nakon što ovi prvi plastenici pokažu isplativost i opravdanost ulaska u posao – rekla je Rajka Valentina Miljković, član vodstva Poslovanja s pravnim osobama Hypo banke tijekom obilaska novootvorenih plastenika.
Prva dva potpuno kompjutorizirana plastenika, otvorena u Rovišću, nalaze se na imanju Ivana Tanjića, branitelja Domovinskog rata.

(Pročitajte cijeli članak u novom broju časopisa!)

Prethodni članakStop kapljicama na krovu plastenika
Sljedeći članakPotpora za kupnju mehanizacije
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.