Upala zgloba – artritis pogađa stotine milijuna ljudi. Zapravo, ako dovoljno dugo živimo, praktički svatko od nas doživjet će neku epizodu takvih tegoba. Ta je bolest najčešći uzrok bolova i ukočenosti osoba starijih od 50 godina, a pogađa i sportaše bilo koje dobi. U akutnijoj formi bolest djelomično imobilizira velik broj pacijenata, uključujući i mnogu djecu.

Usprkos učestalosti upale zglobova, nerazumijevanje oboljenja u javnosti je dosta rašireno. Mišljenjem da se ne može ništa učiniti, mnoge žrtve ignoriraju ili odgađaju djelotvorne kontramjere i zbog toga pogoršavaju problem i pridonose stalnom onesposobljavanju, to jest nemogućnošću obavljanja normalnih aktivnosti. Drugi se nepropisno liječe ili koriste šarlatanske preparate.

Preventiva je u redovitoj tjelovježbi

""

Premda lijekovi odigravaju svoju nezaobilaznu ulogu, ponašanje bolesnika je također vrlo značajno. Danas se zna da je tjelovježba jedno od najdjelotvornijih liječenja i preventiva onesposobljavajućih učinaka artritisa. Zglobovi su stvoreni tako da funkcioniraju pomoću stezanja i opuštanja mišića, koji su spojeni na kost uz pomoć tetiva i ligamenata. Kad je zglob upaljen, onda otok i oštećenja tkiva uzrokuju bol i kočenje. Kako bolest napreduje, opseg pokreta u zglobu se postupno smanjuje, tako da zglob postaje sve više ukočen. To dalje znači da obližnji mišići više ne rade, ne vježbaju, a kad se mišići ne koriste oni se skupljaju, smanjuju, postajući sve slabiji. Dodatna moguća nuspojava fizičke neaktivnosti je gubitak koštane mase i povećan rizik loma kosti (frakture).

Uzrok bolesti nije poznat

Najčešći oblici promjena na zglobovima su artroze i reumatoidni artritis. Artroza je degenerativna bolest zgloba, uzrok nije poznat, a smatra se da nastaje iz biomehaničkih razloga (starenje tkiva, prekomjerno ili nepravilno opterećenje, mikrotraumatizacija zgloba). Artrozu karakteriziraju bolovi i otežano gibanje zgloba. Najčešće pogađa koljena, kukove i kičmu. Budući da nema uzročnog liječenja, daju se lijekovi protiv bolova, nesteroidni preparati i u posebnim slučajevima i kortikosteroidi. Provodi se fizikalna terapija (ali ne nasilno gibanje zgloba, već jačanje pripadnih mišića), daju se ortopedska pomagala (ulošci, štap, štake), a operacijski se teško promijenjeni zglob može zamijeniti endoprotezom.

""

Presudna je fizikalna terapija

Reumatoidni artritis je znatno ozbiljnije oboljenje. To je kronična i progresivna sistemska upalna bolest vezivnog tkiva nepoznata uzroka. Najviše oštećuje periferne zglobove udova. Počinje jutarnjom zakočenošću zglobova (napose u šakama), nakon toga se javljaju bolovi u zglobovima, a onda otekline i deformacije zglobova. Zglobovi su uvijek zahvaćeni simetrično (to jest istoimeni zglob na oba ekstremiteta). Prognoza bolesti je nesigurna, no pretežno loša (samo oko 50 posto bolesnika dobro reagira na liječenje). U liječenju se primjenjuju različiti brojni lijekovi. Za održavanje funkcije presudna je fizikalna terapija. Katkad su potrebne operacije. Jasno, upute o specifičnim vježbama zglobova pacijentu će dati fizioterapeut. Pokreti moraju biti spori i nježni. Vježba zglobova treba biti uravnotežena s odmorima, kako bi se smanjila upala.

Najvažnija stvar je da bolesnik ne odustaje od borbe protiv artritisa. Poboljšanja mogu biti spora u nastojanju, ali redovni program vježbe može donijeti dramatične koristi. Razumije se, uz redovno uzimanje lijekova, na način kako je to propisao liječnik.

Prethodni članakKako uzgajati kaki?
Sljedeći članakNovi samohodni kombajn za krumpir
Ivo Belan, dr. med.
Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Dr. Ivo Belan je liječnik opće medicine. Živi u Zagrebu, gdje je i završio Medicinski fakultet. Kao liječnik radio je u Pakracu, Engleskoj i Libiji. Velik dio svog vremena posvećuje medicinskoj publicistici. Njegovi napisi, pisani pristupačnim stilom, naišli su na veoma dobar prijem kod čitatelja. Zdravstvene teme o kojima piše uvijek su zanimljive i poučne. Suradnik je u Gospodarskom listu već više od 20 godina. Veliki je ljubitelj i promotor rekreativnog trčanja, a izdao je i knjigu ''Jogging'', u kojoj je obradio rekreativno trčanje sa svih aspekata. Bio je sudionik čitavog niza svjetski poznatih maratona.