Kad bi pronašli plodne trupce s bukovačom, odnijeli bi ih kući i stavljali na zasjenjeno mjesto, ispod voćaka i terasa, održavali vlažnost i gljive brali tijekom cijele godine.

Profesor Falk iz Njemačke prvi je uspio uzgojiti bukovaču na drvenim materijalima zasijanim micelijem 1916. godine. Tek 1940. usavršen je umjetni uzgoj bukovače na drvenom materijalu, i to na sljedećim vrstama drveta: bukvi, hrastu, grabu, jasenu, kanadskoj topoli, vrbi, dudu, lipi, brezi, orahu i panjevima voćaka. Za proizvodnju bukovače treba koristiti isključivo svježe drvo, jer ono sadrži najviše vlage. Možemo koristiti i drvo rezano prije 2 – 3 mjeseca, ali ga trebamo staviti u vodu ili ga nekoliko dana polijevati da upije potrebnu količinu vode. Prije zasijavanja trupce treba prepiliti na komade duge 50 cm.

Drvo koje želimo koristiti za zasijavanje micelijem mora imati koru (štiti od isušivanja). Za uzgoj možemo koristiti i cijele trupce, promjera većeg od 20 cm, što deblje to bolje, zbog duljeg rasta gljiva. Najbolje je koristiti micelij Pleurotus ostreatus (zimska bukovača), a možemo koristiti i druge sojeve Pleurotus hibrida i florida (hibridni i ljetni). Hibridna i ljetna bukovača voli toplije vrijeme pa ćemo ih imati za branje od ranog proljeća do kasne jeseni. Zimska bukovača donosi svoja plodna tijela tijekom kasne jeseni i zime, kad su temperature niže od 10 °C. Prorašćivanje zasijanoga tvrdog drveta traje dulje, 2 – 3 mjeseca, ali su i prirodi veći i dalje traju, 5 – 6 godina. Kod mekog drveta prorašćivanje je brže, 1 – 2 mjeseca, a prinosi su manji i traju 2 – 3 godine.


Postoji više metoda zasijavanja podloge.

Prethodni članakValenje peradi
Sljedeći članakSuvremeni uzgoj lijeske (I.)
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.