Poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj ove je godine obilježila petu godišnjicu postojanja. U trenutku osnivanja Zadruge ponajprije je bilo važno poljoprivrednicima objasniti važnost samog postojanja takvog oblika udruživanja.

Kormilo i pomalo nezahvalan zadatak tada je dobio Marijan Makar, koji je još i danas upravitelj zadruge “Ludbreški kraj”. S Marijanom smo u razgovoru doznali o planovima, novostima i problemima u toj zadruzi.

Zadruga svake godine raste

  • Kako danas gledate na cijelu situaciju i je li osnivanje poljoprivredne zadruge bio dobar potez?

-Prošlo je već 5 godina od osnivanja naše zadruge koja je u svakom pogledu ispunila svoja očekivanja. Sami počeci nisu bili lagani. Dapače, trebalo je ljudima, poljoprivrednicima objasniti i svakodnevno objašnjavati da im želimo pomoći i da ne postoji drugi skriveni razlog iza toga. Mi smo imali samo jedan cilj, okupiti poljoprivrednike u našem kraju, male poljoprivredne proizvođače, mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su poznata po proizvodnji i po radu u polju, ali nažalost i nedovoljno cijenjena za isti. Sve one koji mukotrpno rade da bi proizveli svjež i zdrav poljoprivredni proizvod bez kojeg mi danas ne možemo, a za koji su oni premalo ili uopće nisu plaćeni. Našu zadrugu osnovalo je 12 zadrugara, a danas zadruga ima 55 članova.

Osim članova, danas sa zadrugom surađuje i više od 20 kooperanata. Naime, mi ne prisiljavamo ljude da se učlane u zadrugu ako to ne žele. Unatoč tome mogu raditi s nama. U početku nismo imali ugovorene poslove, ali smo imali viziju da osiguramo siguran otkup proizvoda poljoprivrednika i poštenu cijenu za te proizvode. Dogovorili smo sastanak s najvećom prehrambenom tvrtkom u RH, koprivničkom Podravkom. Njezini su predstavnici pokazali interes za organizaciju kooperacije povrća na našem području te ugovorili proizvodnju krastavaca kornišona i rog paprike.

Te godine proizvedeno je ukupno 15 tona krastavaca kornišona i 25 tona crvene svježe paprike od strane 15 zadrugara. Prošle godine zadruga je isporučila 89,5 tona paprike, 47,1 tonu krastavaca kornišona, 58,3 tone patlidžana te 1,5 tonu ljutih i slatkih feferona – što znači gotovo 200 tona povrća. Uz otkup i prodaju voća svih ovih godina, nakon dugo vremena, a na zahtjev naših poljoprivrednika, prošle godine smo na ludbreškom području pokrenuli i proizvodnju heljde. Zadruga svake godine raste, svake godine u zadrugu se upisuju novi članovi. Ono najbitnije je da svaki član zadruge zna zbog čega radi i da će mu se trud isplatiti.

 class=
Zajednički rad PZ Ludbreški kraj

 class=
Marijan Makar, upravitelj PZ Ludbreški kraj
  • Spomenuli ste da je najvažniji kotačić u vašoj zadruzi suradnja s našom najvećom prehrambenom industrijom Podravkom d.d. iz Koprivnice?

Poljoprivredna zadruga je u kooperantskom odnosu s najvećom prehrambenom tvrtkom, Podravkom. Ona putem zadruge otkupljuje proizvedeno voće i povrće od zadrugara, ali i ostalih poljoprivrednih proizvođača ludbreškog kraja. Na sastanku s predstavnicima Podravke d.d. iz Koprivnice dogovoren je siguran otkup po unaprijed poznatim cijenama za 50 tona krastavaca, 150 tona paprike i 80 tona patlidžana.

Modernizacija i digitalizacija

  • Početkom prošle godine potaknuli ste poljoprivrednke da moderniziraju svoja poljoprivredna gospodarstva, krenu u digitalizaciju poljoprivrede?

Svi mi u zadruzi trudimo se pronaći rješenja kako bismo poljoprivrednicima olakšali proizvodnju, olakšali im vođenje poljoprivrednog gospodarstva, lakšu prodaju proizvoda i tome slično. Iz tog razloga smo krajem prošle godine krenuli u ispitivanje poljoprivrednika o interesu za uključivanje u digitalizaciju poljoprivrede. Na temelju njihovih pozitivnih mišljenja krenulo se u nabavu Agrivi softvera. Agrivi je zapravo aplikacija za poljoprivrednike i vlasnike poljoprivrednih gospodarstava. Ona omogućuje cjelokupno upravljanje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom, optimizaciju i organizaciju svih procesa.

Pomoću takvih naprednih aplikacije, između ostaloga možete saznati kolika je zarada od svake poljoprivredne sorte. Također, kad i kojim sredstvima tretirati nasade te dobiti upozorenje o pojavi tuče i čitav niz korisnih informacija. Omogućuju vam praćenje vremenske prognoze na razini trogodišnje povijesti. Alarmira se u slučaju pojave štetnika i bolesti kulture te izrađuje napredne izvještaje i analize. Uz pomoć njih ostvarujete više prinose, manje rizike i veći profit. Agrivi softver koristi se u više od 100 država svijeta. Da je proizvod stvarno dobar pokazuje i naših 30 poljoprivrednih gospodarstava koji su ga odlučili isprobati i koristiti i na taj način unaprijediti svoje poljoprivredno gospodarstvo.

Primjena ozona u poljoprivredi

  • Nedavno ste uspostavili suradnju s Agronomskim fakultetom iz Zagreba. O kakvoj suradnji je tu riječ?

Svi znamo da uporaba sredstava za zaštitu bilja osigurava učinkovitu zaštitu poljoprivrednih usjeva uz kvalitetan i visok prinos. Bez primjene pesticida štetočine bi uzrokovale gubitak od 70 posto prinosa. Ali isto tako znamo da uporaba različitih kemikalija u poljoprivredi ima brojne negativne posljedice na okoliš, sigurnost hrane te na zdravlje ljudi i životinja. Veliki problem dugogodišnje primjene kemijskih sredstva u zaštiti bilja je i razvoj rezistentnosti kod velikog broja ekonomski važnih štetnih organizama. Također i sve više zabrana primjene pojedinih djelatnih tvari zbog njihovih nepovoljnih toksikoloških svojstava. Proizvođači imaju sve manje učinkovitih kemijskih rješenja u zaštiti poljoprivrednih kultura od štetnih organizama.

Upravo iz tog razloga stupili smo u kontakt s timom s Agronomskog fakulteta, naziva GoGreenOzonator (GGO3). On se sastoji od tri člana. Asistentica i voditeljica tima Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr., doc. dr. sc. Darija Lemić (Zavod za poljoprivrednu zoologiju) i Pave Ninčević, univ. bacc. ing. agr., student MS studija fitomedicina, intenzivno rade na razvoju inovativnog i „zeleno“ prihvatljivog rješenja za pravovremeno i ciljano suzbijanje štetočina primjenom ozona, uz uporabu obnovljivih izvora energije i Machine Learning sustava.

Mogućnost primjene ozona (O3) u poljoprivredi istražuje se proteklih 20-ak godina. U količinama većima od 2 ppm dokazano učinkovito suzbija bakterije, viruse, gljive i brojne kukce. U plinovitom stanju se uspješno koristi kao alternativa metil bromidu u fumigaciji uskladištenih proizvoda, žitarica, hrane i tla. Otopljen u vodi ne pokazuje toksičnost za okoliš. U normalnim uvjetima raspada se na kisik za samo 30 minuta. Ne ostavlja rezidue i nisu zabilježeni štetni utjecaji na zdravlje čovjeka ili životinja. Zbog navedenih svojstava prikladan je za uporabu u integriranoj i ekološkoj proizvodnji. Navedeni tim radi na razvoju prototipa uređaja te su za važnost rješenja i inovativni pristup koji nude primili  mnogobrojne domaće, ali i međunarodne nagrade.

U dogovoru s njima omogućit će se našim poljoprivrednim proizvođačima da uređaj testiraju, da pomoću njega u svojim staklenicima i plastenicima pravovremeno i ciljano suzbiju štetočine te da ga ako se pokaže uspješan u budućnosti koristiti.

Razmišljamo o širenju

  • Kakvi su planovi u narednom razdoblju?

Prije svega, moram spomenuti da ničega bez toga ne bi bilo da nije bilo Grada Ludbrega. Ne samo da je inicirao osnivanje poljoprivredne zadruge prije 5 godine nego je i svaki dobar projekt u tom razdoblju podržao na sreću nas i naših poljoprivrednih proizvođača. Siguran sam da će se izvrsna suradnja između Grada Ludbrega i PZ Ludbreški kraj nastaviti i u budućnosti.

Ono što moram naglasiti, poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj je prerasla svoje trenutne okvire i moramo razmišljati o širenju. Skladište nam je premalo, zajedničke strojeve ne možemo kupiti jer ih nemamo gdje držati, otkupe moramo održavati na dvije lokacije, nedostaju nam radnici u sezoni, a želja nam je i zaposliti jednog agronoma koji će poljoprivrednicima biti na raspolaganju tijekom cijele godine. O svemu tome je bilo riječi na skupštini zadruge ove godine i svi mi smo svjesni toga.

Pozvao bih sve zainteresirane, poljoprivredne proizvođače koji žele surađivati sa zadrugom i putem zadruge, ali ne samo surađivati već i donositi odluke unutar zadruge i na taj način pomoći cjelokupnoj poljoprivredi u našem kraju da nam se slobodno jave, bilo sa pitanjem, bilo sa prijedlogom. Svima smo na raspolaganju i svima ćemo pokušati pomoći koliko možemo.

Poljoprivredna zadruga “Ludbreški kraj” prijavila je projekt “Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta ludbreškog kraja” na Natječaj Ruralnog programa, mjera 16.4.1.

Vrijednost prijavljenog projekta iznosi 736 tisuća kuna, a intenzitet bespovratnih sredstava iznosi 100 posto. Zadruga je formirala operativnu skupinu u koju su ušli poljoprivredni proizvođači s područja Grada Ludbrega i okolnih općina, koji nude i osiguravaju široku paletu poljoprivrednih proizvoda, od voća i povrća, do mesa i mesnih prerađevina, jaja, mlijeka, konzerviranog povrća i orašastih plodova, s ciljem da se navedeni proizvodi u kratkom lancu opskrbe dostave izravno iz mjesta proizvodnje do krajnjeg kupca odnosno potrošača. U sklopu projekta predviđena je i nabava dostavnog vozila, zapošljavanje jednog djelatnika, izrada web stranice za internetsku prodaju proizvoda, uređenje zelene točke na ludbreškoj tržnici te troškovi sudjelovanja na lokalnim sajmovima. Važnost i vrijednost projekta prepoznali su lokalni proizvođači koji su se odlučili uključiti u isti. Predviđeno trajanje projekta je 3 godine.

 class=
 class=
U zadruzi nemaju dovoljno mjesta za zajedničke strojeve strojeve, pa razmišljaju o širenju

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje