Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je sredinom veljače u Županji u nazočnosti predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mladena Jakopovića i predsjednika Uprave Hrvatske industrije šećera Željka Zadra sudjelovala na dodjeli nagrada Zlatna repa, nakon čega je održala sastanak s članovima Uprave Hrvatske industrije šećera na temu sjetve šećerne repe u 2023. godini te daljnjih mogućnosti potpore proizvođačima.

Nagrada Zlatna repa dodijeljena je najboljim proizvođačima kroz sedam kategorija po veličini površine, kao i u kategoriji najbolji mladi proizvođač i najbolji inozemni proizvođači, a dodijeljena su i priznanja za uspješnu suradnju.

U kategoriji do 10 hektara dobitnici priznanja su Mekiš d.o.o., OPG Renata Petrinec  i PG Habuš Zdravko, s površinom do 20 hektara najbolji proizvođači bili su Medić Borislav, OPG Nikola Bura  i OPG Knežević Adelita, dok su u kategoriji do 50 hektara priznanja dodijeljena OPG Marin Bešlić i PZ Jankovci. Priznanja u kategoriji do 100 hektara odnijeli su Poljoprivredno dobro d.o.o.  i Arator d.o.o., a u kategoriji do 500 hektara Hana Vuka d.o.o. i Anabbela d.o.o.

U kategoriji proizvođača s više od 500 hektara nagrada je uručena PIK Vinkovci plus d.o.o. i Vupik plus d.o.o., a dobitnici nagrade u kategoriji s više od 1000 hektara bili su Belje plus d.o.o.   i Novi agrar d.o.o. Najboljim mladim proizvođačem proglašen je OPG Papac Nikola, a inozemni dobitnici bili su Utod-agro kft. iz Mađarske i slovenski ZK Kristal. Priznanja za poslovnu suradnju dodijeljena su PSVZ Agrovladislavci i Inspecto d.o.o. 

Kako bismo zadržali proizvođače u proizvodnji šećerne repe, smanjili negativni trend u sektoru šećera i osigurali rad postojećih preradbenih kapaciteta, u okviru Programa potpore za proizvođače šećerne repe prošle godine odobrili smo 1,18 milijuna eura, uz osiguranih 4,6 milijuna eura potpore u okviru proizvodno vezanih plaćanja, koja se nastavljaju i u novom programskom razdoblju. Uz to, u dijalogu s proizvođačima trenutno izrađujemo program potpore koji će uključivati i sektor šećerne repe, za koji smo predvidjeli potporu u iznosu 1,3 milijuna eura, izjavila je ministrica Vučković.

Čestitala je dobitnicima priznanja i zahvalila na njihovom doprinosu očuvanju strateški važne proizvodnje te istaknula kako će ih Vlada nastaviti podupirati i činiti sve za opstanak industrije šećera u Hrvatskoj.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUz nove motore planiramo širenje i na sjever Europe!
Sljedeći članakŠto sijati ovog proljeća?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.