Mlijeko je produkt mliječne žlijezde ženke sisavaca. Dobiva se potpunom, neprekidnom i redovitom mužnjom i služi kao prehrana mladunčadi u prvim danima (tjednima) života. Prvo mlijeko zove se kolostrum i ono sadrži visoke udjele imunoglobulina (antitijela) koji su zaslužni za stvaranje pasivnog imuniteta kod mladunčadi.

Glavni sastojci mlijeka su voda, mliječna mast (mm), proteini, laktoza te mineralne tvari, a njihovi omjeri variraju ovisno o vrsti i pasmini životinje. Najviše se konzumira kravlje mlijeko, iz jednostavnog razloga. Od jedne krave dobiju se najveće količine mlijeka u usporedbi s ostalim vrstama životinja čije mlijeko se može konzumirati. Najčešće se, uz kravlje mlijeko, konzumira kozje i ovčje mlijeko, mlijeko bivolice i magarice te kobilje mlijeko. Navedene vrste mlijeka su skuplje u odnosu na kravlje radi malih količina koje se dnevno mogu proizvesti od jedne jedinke.

Tablica 1. Sastav mlijeka različitih vrsta životinja

 Kravlje mlijekoKozje mlijekoOvčje mlijeko
Voda (%)87,58781,75
Mliječna mast (%)3,93,77,09
Proteini (%)3,43,55,72
Laktoza (%)4,84,54,61
Mineralne tvari (%)0,80,80,93

Hranidbena vrijednost

Mlijeko je bogato mineralima, vitaminima te proteinima, odnosno aminokiselinama esencijalnim za normalno funkcioniranje organizma. Potpuna je hrana i gotovo idealna namirnica jer sadrži idealan omjer nutrijenata koji se gotovo u potpunosti mogu iskoristiti u ljudskom organizmu. Šalica mlijeka (2 dcl) sadrži 30 % preporučenog dnevnog unosa kalcija, 25 % preporučenog dnevnog unosa vitamina D, 20 % vitamina B2, 13 % vitamina B12 i 16 % preporučenog dnevnog unosa proteina.

Mlijeko

Mlijeko u prahu i sastav

Mlijeko u prahu dobiva se izdvajanjem vode iz mlijeka. Taj proces zove se uparavanje, a može se obaviti na valjcima ili raspršivanjem u silo tornjevima uz strujanje vrućeg zraka. Razlog sušenja mlijeka i dobivanja mlijeka u prahu je koncentriranje vrijednih sastojaka mlijeka kao što su proteini, mliječna mast te vitamini i minerali. Također, mlijeko u prahu zauzima manji volumen u usporedbi s tekućim mlijekom, olakšan je transport, a trajnost mlijeka u prahu je minimalno 6 mjeseci.

S obzirom na to da je iz mlijeka izuzeta voda, suhi sastojci mlijeka su koncentrirani. Stoga mlijeko u prahu sadrži značajne količine vitamina B skupine i vitamina A, E, D i C. Osim vitamina, velika je zastupljenost i raznih minerala kao što su natrij, fosfor, kalij, željezo i kalcij koji je najznačajniji mineral u mlijeku. On je zaslužan za rast i razvoj kostiju kod djece i čvrstoću istih kod odraslih. Mlijeko u prahu sadrži i značajne količine proteina, odnosno kompletan skup aminokiselina najznačajnijih za ljudski organizam.

Dobrobiti mlijeka u prahu

Budući da mlijeko u prahu sadrži visoke koncentracije vitamina i minerala, ima pozitivno djelovanje na organizam potrošača. Kalcij iz mlijeka jača kosti i zube te nokte i kosu, dok vitamini B kompleksa poboljšavaju koncentraciju. Njegova konzumacija ima pozitivan učinak na živčani sustav, a proteini sudjeluju u izgradnji mišića.

Mlijeko u prahu je lakše probavljivo u odnosu na tekuće mlijeko. Međutim, kao i tekuće mlijeko, sadrži laktozu, stoga nije pogodna namirnica za osobe intolerantne na laktozu. Također, kravlje mlijeko u prahu nikako se ne preporuča osobama alergičnima na protein kravljeg mlijeka. Idealna zamjena za osobe s navedenim tegobama je kozje mlijeko, čiji sastav proteina je različit od kravljeg mlijeka. Jedan od glavnih nedostataka mlijeka u prahu je nešto manji udio hranjivih sastojaka, budući da se tijekom uparavanja dio sastojaka razgradio.

Iako konzumacija mlijeka u prahu ima više pozitivnih nego negativnih aspekata, važno je napomenuti kako u prekomjernim količinama djeluje negativno na zdravlje. Tako primjerice može doći do nakupljanja prevelikih količina kalcija u organizmu ili pak može doći do razvoja gastritisa uzrokovanog niskom razinom kiselosti u želucu. Kao i kod svake hrane, potrebno je obratiti pozornost na preporučene dnevne doze kako ne bi došlo do raznih probavnih smetnji.

Primjena

Mlijeko, prema kombiniranju mlijeka u prahu s vodom, može biti rekonstituirano ili rekombinirano. Rekonstituirano mlijeko čini kombinacija punomasnog i obranog mlijeka u prahu, a rekombinirano kombinacija različitih vrsta mlijeka u prahu s vodom. Također, postoji i modificirano mlijeko u prahu, gdje je mliječna mast zamijenjena biljnom. Glavno svojstvo mlijeka u prahu je njegova mogućnost otapanja u vodi, koja ne smije biti manja od 95 %. Osim toga, u otopljenom mlijeku u prahu ne smije biti grudica. Također, ne smije doći do pojave pogrešaka u okusu, kao što su zagorjeli ili ustajali okus.

Mlijeko u prahu ima velik značaj u prehrambenoj industriji. Koristi se u proizvodnji raznih fermentiranih mlijeka, poput voćnih jogurta, kefira, skyra i sl. Također, važan je sastojak u proizvodnji sladoleda, radi standardizacije udjela proteina i mliječne masti (suhe tvari) u sladolednoj smjesi koja je neophodna za dobivanje sladoleda odgovarajuće kvalitete. Osim navedenog, mlijeko u prahu koristi se u konditorskoj industriji – u proizvodnji čokolade i keksa. Važan je sastojak u pekarstvu i pečenju kolača. Koristi se i u industriji dječje hrane i hrane za dojenčad.

Fermentirani mliječni proizvodi

U umjerenim količinama, mlijeko u prahu nema štetni utjecaj na organizam potrošača koji nisu intolerantni na laktozu ili alergični na protein kravljeg mlijeka. S obzirom na to da mlijeko u prahu ima visoke koncentracije proteina, vitamina i minerala, samim time ima povoljno djelovanje na zdravlje i normalno funkcioniranje organizma potrošača. Također, njegova primjena je svestrana te možemo reći i nužna u proizvodnji određenih proizvoda.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje