Ocat ima stalno mjesto u ljudskoj kulturi tisućama godina. Koristio se već u starom Egiptu kako bi hrana bila ukusnija i dugotrajnija. Zbog octene kiseline koju sadrži, on djeluje protiv bakterija i gljivica, može spriječiti njihovo razmnožavanje te tako zaštititi od bolesti.

Posebno oduševljava svojim ugodnim okusom, a poznat je po nizu pozitivnih učinaka na zdravlje ljudi i domaćih životinja. To je provjeren i svima dostupan stari kućni lijek, bogat vitaminima, mineralima, elementima u tragovima, organskim kiselinama i enzimima. Pomaže probavu, jača imunološki sustav i pospješuje metabolizam.

Davanje u vodu za piće

Tijekom posljednjih desetak godina provedena su brojna znanstvena istraživanja o zdravstvenoj dobrobiti jabučnog octa koji se dodavao brojlerima i nesilicama u vodu za piće. Utvrđeno je da njegova kiselost djeluje kao blagi antiseptik i antibiotik. Također je dokazano da jabučni ocat doprinosi znatno većoj razini korisnih antioksidansa u stanicama i značajno smanjuje razinu štetnih, toksičnih stresora. U skupini koja je dobivala jabučni ocat nisu primijećeni znakovi kokcidioze, dok se u drugoj skupini koja ga nije dobivala s vremenom povećao broj kokcidija u izmetu i pokazivala je kliničke znakove kokcidioze. U drugim studijama uporaba jabučnog octa opisana je kao učinkovita protiv bakterija kao što su Salmonella, Campylobacter i Escherichia coli. Eliminacijom ovih bakterija poboljšan je i imunitet peradi.

Znanstveno je dokazano da jabučni ocat smanjuje rizik od zaraze patogenim klicama i jača imunološki sustav životinja.

Slijedom svega iznesenog jabučni ocat se može preporučiti svim uzgajateljima domaće peradi i golubova kako bi održali svoje životinje u dobrom zdravlju. U svježu vodu za piće treba dodati 2 % octa, odnosno 20 ml po litri. Pilićima treba razrijediti 5 ml (0,5 %) u litri vode. Takav napitak će pridonijeti bržem rastu, operjavanju i boljem radu dišnog sustava. Radi zdravstvene dobrobiti preporuča se sedmodnevna kura jednom mjesečno. Treba koristiti prirodni nepasterizirani jabučni ocat. To je onda enzimski vrlo aktivan i živ proizvod s brojnim spomenutim zdravstvenim prednostima.

Ako se takav proizvod skladišti dulje vrijeme, može doći do zamućenja ili stvaranja taloga, ali to ne utječe na kvalitetu proizvoda. Prirodne organske kiseline osiguravaju, između ostalog, zdravu crijevnu floru, a organizam ih može metabolizirati i koristiti za stvaranje energije. Stoga može, baš kao i limun, osigurati acidobaznu ravnotežu, unatoč kiselom okusu. Premda njegove zdravstvene dobrobiti podupiru brojne studije, fiziološki aktivne tvari u njemu još nisu potpuno istražene. Pri kupnji pripazite da bude odgovarajuće kvalitete i proizveden od lokalno uzgojenih jabuka. Nemojte stavljati jabučni ocat u metalne pojilice jer on može razgraditi metal i izazvati kemijsku reakciju koja je otrovna za životinje.

Jabučni ocat dodaje se 7 dana u mjesecu u vodu za piće – ne u metalne posude

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje