Ovogodišnja izložba vina i vinarske opreme održala se početkom svibnja u dvorani Žatika. Okupila je više od 10 tisuća posjetitelja. Kušala su se vina istarskih vinskih veterana kao i mladih vinara koji su se predstavili na Vinistri.

Kao i proteklih godina najviše je bilo domaćih posjetitelja. Tradicionalni susret vinara, vinogradara, sommeliera i ljubitelja dobre kapljice privukao je i brojne strane goste. Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča, ističe da su ovogodišnju Vinistru posjetili i gosti iz prijateljskih gradova Grada Poreča – Praga, mađarskog Siofoka, njemačkog Poinga, talijanske Segrate i Massa Lombarde, kao i nekoliko hrvatskih gradova.

Trud pretočen u butelje

Uz domaće vinare, u natjecateljskom dijelu uspješno su sudjelovali i vinari iz Slovenije, Italije i Mađarske. Svoj trud i rad pretočen u butelje vina predstavilo je oko 80 vinara. S Vinistrom na kojoj sudjeluje od 2004. godine, jako je zadovoljan Goran Baćac, nasljednik obiteljske tradicije u Kukurinima, malog sela na istočnoj obali Istre. Predstavio se na porečkoj izložbi svojim nagrađenim vinima, u prvom planu malvazijom (90 bodova), okićenom zlatnom medaljom koju su posjetitelji najviše tražili. Samo su 22 svježe malvazije na Vinistri ocijenjene zlatnim. Na štandu je bio i merlot, cabernet sauvignon i calypsa nera, vina nagrađena zlatnim medaljama, te muškat žuti nagrađen srebrnom medaljom.

Sa samo 20 godina uspješno sam nastavio tradicionalni obiteljski posao proizvodnje vina. Mi imamo četiri hektara vlastitih vinograda i još toliko u zakupu, tako da godišnje preradimo oko 80 tona grožđa. Ova mi je godina jubilarna, jer je prošlo 20 godina od moje prve vinske etikete. Tada sam prvi put napravio dobro vino, a potom su uslijedile i medalje na više vinskih manifestacija i natjecanja, rekao je Baćac.

Baćac vina

O Vinistri samo najbolje

I Aleksandar Stefanov, vlasnik tvrtke MILENA, koja se bavi proizvodnjom i preradom bakalara o Vinistri govori samo najbolje.

Treba čestitati na izvrsnoj organizaciji Vinistre na kojoj smo se predstavili s bakalarom, po čemu smo najpoznatiji. Bakalar se dobro sljubi s vinom i mi redovito sudjelujemo na Vinistri, koja omogućava i vrlo dobre poslovne kontakte. Nove proizvode smo obogatili s tartufima, maslinama i napravili smo kreme od bakalara. Počeli smo raditi i distribuciju sa slanim i mariniranim inćunima, paprike punjene inćunom i paprike punjene tunom. Proizvode plasiramo na hrvatsko tržište u svim većim trgovačkim centrima te izvozimo u Italiju, Sloveniju i Austriju, istaknuo je Stefanov.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nazočila je Vinistri

Vinistra je velika manifestacija koja je nadrasla najprije regionalne, zatim hrvatske okvire i postala međunarodno prepoznata. Svega toga ne bi bilo bez vizije i ambicije da se bude najbolji, ali i bez ulaganja, ogromnog truda i kapitala kako financijskog, tako i onog najvrjednijeg, ljudskog. Ministarstvo poljoprivrede podupire rad vinara pa je u okviru Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, takozvane Vinske omotnice, vinskom sektoru kao potpora različitim projektima, najvećim dijelom onima koji se odnose na vinarije izdvojeno nešto više od 20 milijuna eura, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Iza Vinistre, udruge vinogradara i vinara vrlo je intenzivno razdoblje, to je potvrdio i njezin predsjednik Luka Rossi.

Uz dva eventa iz nove serije Vintage by Vinistra na kojima smo u Zagrebu promovirali odležane malvazije i terane, potom tradicionalni En Primeur, Vinistra je prvi put samostalno nastupila na Proweinu, najvećem svjetskom sajmu vina, a na tradicionalnom Vinistrinom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 14. Svijetu malvazija pali su svi rekordi, od najvećeg broja uzoraka do najvećeg broja sudaca. Perjanica ovog intenzivnog razdoblja održavanje je 29. Vinistrei Concours Mondial de Bruxellesa, rekao je Rossi. Također, pozvao je sve ljubitelje vina da posjete Poreč i Istru i uživaju u vrhunskim vinima i druženju s istarskim vinarima.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje