Početkom veljače održan je međunarodni pčelarski sajam u organizaciji Bjelovarskog sajma, Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije. Ove je godine okupio više od 170 izlagača iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Turske.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala je na svečanom otvorenju. Istaknula je potrebu da se uvedu potpore za održavanje pčelinjih zajednica, kao i sljedivost meda.

Moramo znati podrijetlo meda koji se nalazi u staklenci, a to ćemo učiniti tako da se označi zemlja podrijetla meda. Ako je riječ o mješavini, moraju biti označeni i omjeri u kojima med iz pojedine države dolazi. To mora vrijediti za sve države Europske unije kako bi se prijevarama stalo na kraj. Med jedan od proizvoda koji se najviše patvori, rekla je Petir.

Podsjetila da je upravo zbog toga Odbor tražio više inspekcijskih nadzora na terenu.

Na tržištu je puno patvorenog meda koji je nelojalna konkurencija našim domaćim proizvođačima. Takav je med opasan i za zdravlje potrošača, upozorila je Petir. Spomenula je kako je prema nalazu posljednje inspekcije čak 44 posto uzoraka meda patvoreno.

Svi mi znamo koliko je pčelarenje složena i zahtjevna djelatnost. Svjedoci smo da se klima bespovratno promijenila i da su posljednjih pet godina obilježile blage zime i hladna proljeća. Sve nas to sili da se prilagodimo i usvajamo nova znanja i metode. Moramo i pčele naviknuti na novu situaciju, istaknuo je predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Pranjić.

Dodao je, međutim, kako je protekla godina za pčelare bila izuzetno dobra. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek podsjetio je da je pčelarstvo sektorska politika u okviru Nacionalnog strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike. Za to je godišnje osigurano 60 posto više novca nego do sada.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) Dražen Kocet pohvalio je inicijativu pčelarskih organizacija iz susjednih zemalja za osnivanjem Europskog pčelarskog saveza. Kontinent je lani imao dobru bagremovu pašu, najbolju u posljednjih pet godina, no susreli smo se s velikim pomorom pčela uslijed trovanja, istaknuo je Kocet. Dodao je kako u Hrvatskoj imamo 460 tisuća pčelinjih zajednica, dok je u evidenciji pčelara i pčelinjaka upisano ukupno 9.253 pčelara. Kocet je upozorio kako je pašnog područja sve manje. Pčelari se nadaju se potpori Ministarstva poljoprivrede u zaštiti selećeg pčelarstva koje je prema Kocetu neophodno.

Prethodni članakDroneDays – nova perspektiva dronova u poljoprivredi i šumarstvu
Sljedeći članakJakopović zatražio veći proračun za investicije u poljoprivredi i potpore za hrvatsko svinjogojstvo
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.