Nakon što je prošle godine izostala, tradicionalna međunarodna pčelarska manifestacija DALMATINA 2021. SPLIT, ove je godine ponovno održana, 13. i 14. studenog u hotelu Zagreb u Splitu, u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije.

Mora se priznati da je organizator uložio velike napore, kako bi manifestacija uspjela pored brojnih problema koje su imali. Zaista, vrlo uspješno su realizirali stručni skup, prodajni sajam opreme i svečanu podjelu priznanja za najbolje ocjenjene uzorke meda.

Stručni skup, za razliku od mnogih do sada bio je odlično posjećen, a prvo izlaganje imao dr. sc. Zdravko Barač s temom o perspektivama i razvoju pčelarske proizvodnje, brendiranju autohtonih sorti meda i davanje nacionalnog znaka izvornosti „Dalmatinskom medu“. Ovaj med ima u svom sastavu sastavnice meda od drače, kadulje, vriska, vrijesa, mandarine, cvjetnom i bjelogoričnom medu i medunu od maklena, čije se biljne vrste nalaze u sve četiri dalmatinske županije. Kako je istaknuo gospodin Barač, pokrenut je postupak za priznanje autohtonosti i na Evropskoj razini.

Ostali dio stručnog skupa obilovao je vrlo kvalitetnim temama, kao što su održivo pčelarenje u priobalju, tehnologija pčelarenja sa velikim brojem košnica, pčelarenje s kosim podnicama u svrhu sakupljanja peluda, o gubicima pčelinjih zajednica, najnovijim načinima i saznanjima o liječenju pčelinjih bolesti i još mnogo drugih vrlo interesantnih tema. Interesantno je bilo zapaziti, da na ovom stručnom skupu nije bilo pauza između predavanja. Posjetitelji su, nakon svakog izlaganja imali mnogo pitanja i komentara, na koja su predavači odgovarali.

Istina, na izložbenom dijelu sajma, pojavilo se ove godine nešto manje izlagača nego je to bilo ranijih godina. Na svu sreću, oni koji su došli imali su bogat i širok asortiman proizvoda, tako da zainteresirani nisu bili zakinuti za nabavku planirane opreme.

I ova pčelarska manifestacija Dalmatina realizirana je zahvaljujući potpori Splitsko-dalmatinske županije, brojnih proizvođača i trgovaca s opremom. Posebno priznanje zaslužuju dvojica neimara bivši predsjednik Saveza i utemeljitelj manifestacije Ivan Mravak i njegov nasljednik sadašnji predsjednik Saveza Mirko Ljubičić, sa svojim prijateljima i suradnicima.

Ipak najinteresantniji događaj bio je iščekivanje brojnih pčelara koji su strpljivo čekali rezultate ocjenjivanja medova. Predsjednik ocjenjivačke komisije, prof. dr. Dragan Bubalo, svoje je izlaganje  počeo sa pojašnjenjima ocjenjenih uzoraka meda. Na natjecanje je prijavljeno nešto manje uzoraka nego prijašnjih godina, samo 45. Uglavnom je to bio cvjetni med, medun, kadulja, vrisak, vrijesak, drača, planika, mandarina pajasen i krkovina.

Ovogodišnja tema za pojašnjenje izvornosti autohtonog meda, prof. Bubalo, posvetio je medu od planike. U svom je dugom i detaljnom izlaganju istakao kako je kod nas u Dalmaciji, med od planike vrlo rijedak. Stabla planike uglavnom se mogu naći na poluotoku Pelješcu, u okolici Vrgorca i na otoku Braču.

-Med od planike je svjetlo do tamne jantarne boje i brzo se kristalizira. Umjerenog je muškatnog mirisa i arome, po bršljanu i kavi. Gorkastog je okusa, a kada dođe do senzora u usnoj šupljini osjeća se trpkost koja steže usta. Kod ocjenjivanja ovog meda pojavljuje se uvijek isti problem. To je povećana količina vlage. Razlog tome su jesenje atmosferske prilike, povećana vlaga, a mali broj pčela, koje moraju odraditi ventilaciju. Mnogi ovaj med smatraju najkvalitetnijim medom Mediterana, stoga je u mnogim zemljama i najskuplji, posebno u Italiji. Na otoku Sardiniji, smatraju da njegova kvaliteta dolazi od posebnog flavonoida – homogenitizinske  kiseline, med kojeg smo ocjenjivali (naknadno smo saznali da se radi o medu sa otoka Brača, pčelara Sinaja Bulimbašića) po uniflornosti i količini peluda, ne zaostaje za najboljim uzorcima meda od planike.

I na kraju, uz zvuke fanfara i zvuke melodije pobjednika, podijeljene su diplome, brončana, srebrna i zlatna priznanja.Uručili su im priznati profesori Kezić i Bubalo. Šampionom manifestacije, sa najbolje ocjenjenim medom,  proglašen je pčelar JOSIP MATIĆ iz Livna sa svojim cvjetnim medom.

Dobro druženje i slavlje je nastavljeno na svečanoj večeri, naravno do kasno u noć.