Sam naziv „crnogorica“ govori kako su to vrste tamnih iglica, najčešće potpuno jednolične boje kroz cijelu godinu. Ipak to nije slučaj sa svim vrstama crnogorice (četinjača). Mnoge vrste koje mijenjaju boju iglica čine to s dolaskom mrazova, a boja je najintenzivnija na osunčanim područjima. Također postoje vrste i kultivari posebne proljetne boje ili pak neobične boje češera što obično svima privuče pažnju.

Podokarpus, japanska tisa

ukrasna crnogorica
Podocarpus ‘Chocolate Box’  – zimska boja

Tri su najčešća kultivara u hortikulturi poznata po zanimljivim bojama listova u različito doba godine. Kultivar ‘Red Tip’ u proljeće razvija izboje oko 10-15cm duljine intenzivno crvene boje. Po proljetnoj, svijetlo plavoj boji mladih listova poznat je ‘Blue Gem’, dok listovi kultivara ‘Chocolate Box’ zimi poprimaju brončano smeđu boju.

Zlatna patisa

ukrasna crnogorica
Cephalotaxus harringtonia ‘Korean Gold’

Ova patisa cijenjena je zbog gustog, uspravnog rasta u obliku slova „V“ te iglica koje su mnogo dulje i šire nego one u tise (rod Taxus). To joj daje neobičan izgled, posebno u proljeće kad su mladi izboji duljine desetak centimetara posve svijetlo žute boje.

Korejska jela

ukrasna crnogorica
Abies koreana

Vrsta je dekorativna zbog kratkih iglica koje su sjajno zelene s gornje strane, a srebrne s donje. Također je sporijeg rasta i skladnog piramidalnog habitusa. No ono po čemu je posebna su češeri koji su plavo-ljubičaste boje koja je posebno intenzivna dok su češeri mladi.

Kultivar smreke „Pusch“

Picea abies ‘Pusch’

Kultivar ‘Pusch’ odlikuje se sporim, kompaktnim, gotovo kuglastim rastom. Mladi izboji su vrlo svijetlo zeleni, ponekad gotovo žuti, a kasnije postaju tamno zeleni. No pravo iznenađenje predstavljaju mladi češeri koji se razvijaju na vrhovima izboja, a upečatljive su ružičaste do crvenkaste boje.

Kriptomerija, „japanski cedar“

ukrasna crnogorica
Cryptomeria ‘Elegans’

Cryptomeria japonica ‘Elegans Viridis’ i ‘Vilmoriniana’ kultivari su svijetlo zelene boje iglica , a zimi poprimaju  ružičastu do bakrenu boju.

Kultivar ‘Elegans Viridis’ naziva se japanskim cedrom, iglice su mekane, a oblik rasta je usko piramidalan. Kultivar ‘Vilmoriana’ niskog je i sporog rasta. Doseže visinu do 1 metra, a iglice su čvrste i ušiljene te svijetlo zelene do žuto-zelene boje od proljeća do jeseni.

Polegle borovice

Juniperus horizontalis Blue Chip

Ove borovice poleglog habitusa najbrojnija su skupina čiji se kultivari koriste kao pokrivači tla ili za stabilizaciju kosina na sunčanim i ocjeditim položajima.

Kultivar ‘Lime Glow’ poseban je po svojoj izrazito žutoj boji izboja krajem proljeća te još dramatičnijom narančasto-crvenom bojom u zimskim mjesecima. Juniperus ‘Prince Of Wales’ i ‘Blue Chip’ skroz su niski, polegli kultivari tamno zelene i plavo-sive boje koji se sade za pokrivanje kosina i potpornih zidova, a često i u ukrasnim teglama. Zimi im vršni izboji poprimaju zagasito ružičastu boju.

Kultivar ‘Andorra Compacta’ također se sadi kao pokrivač tla, ali raste do 40 cm visine. Veći dio godine je tamno zelene boje, a s dolaskom vrlo niskih temperatura ispod poprima bakrenu do potpuno ružičastu boju.

Mikrobiota

Microbiota decussata – zimska boja

Jedna od prvih vrsta crnogorice koja se počela koristiti u hortikulturi upravo zbog sposobnosti brze promjene boje s dolaskom zime. Ova vrsta promijenit će boju iz zelene u crvenkasto smeđu i ako raste u sjeni.

Zlatni planinski bor

Pinus mugo ‘Wintergold’

Jedan od najpoznatijih kultivara grmolikog planinskog bora i to baš po tome što zimi poprima intenzivnu, zlatno-žutu boju iglica. Ova vrsta raste sporo i grmoliko te doseže visinu i širinu od ok 1,5m u razdoblju od 20-30 godina. Odgovaraju mu izrazito sunčani položaji, a podnosi sve tipove ocjeditih tala.

Močvarni čempres

Taxodium distichum

Ovo visoko i široko stablo izvrsno je za uzgoj uz vodene površine i na poplavnim terenima jer može podnijeti da mu je korijen konstantno u vodi. Također izvrsno podnosi sušna razdoblja i zagađenje zraka pa je izvrstan za sadnju u gradskim parkovima. Njegova posebnost nije samo u tome što je jedna od rijetkih vrsta četinjača koja zimi gubi list, već su mu listovi nježni i svijetlozeleni u proljeće, dok su u jesen intenzivno narančasto-crveni.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje