Udruga ruralnog turizma Hrvatske, u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, kreirala je web aplikaciju moj-seoski.hr. Na njoj se prikupljaju podaci o poljoprivrednim gospodarstvima koja se istovremeno bave i seoskim turizmom, odnosno pružanjem ugostiteljskih i turističkih usluga. Krajnji cilj je izrada Digitalnog kataloga seoskog turizma Republike Hrvatske.

U Hrvatskoj trenutno nema centralizirane evidencije o poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave i seoskim turizmom. Pretpostavka je da imamo više od tisuću objekata seoskoga turizma – vinarija, kušaonica, izletišta, farmi, etno-sela… Ovaj vid turizma doživljava zadnjih godina značajan rast. Zbog nepostojanja centralizirane evidencije izostaje njegovo adekvatno zakonsko uređenje i promocija od strane nadležnih institucija, govori Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica Udruge ruralnog turizma Hrvatske.

Kroz web aplikaciju moj-seoski.hr  prikupljaju se osnovni podaci o objektu, ugostiteljskim i turističkim kapacitetima i uslugama, poljoprivrednoj proizvodnji te vlastitim proizvodima i prerađevinama koje turisti mogu kupiti na gospodarstvu. Prikupljene podatke koristit će Ministarstvo turizma i sporta (koje i upravlja aplikacijom) prilikom kreiranja hrvatskoga modela seoskoga turizma.

Zakonodavne promjene proizaći će iz aplikacije

Ministarstvo je našom inicijativom osnovalo radnu grupu za razvoj seoskoga turizma. Grupi će prikupljeni podaci poslužiti kao podloga za zakonodavne promjene, pojašnjava Kuratko Pani.

Dodaje da aplikacija ima dvije funkcije. Uz prikupljanje podataka za Digitalni katalog seoskoga turizma, pružatelji usluga stječu i pravo promocije na web portalu Hrvatske turističke zajednice www.croatia.hr.

Brojna poljoprivredna gospodarstva odlučuju se za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga kako bi povećala svoje prihode. Pandemija kronavirusa pokazala je sve veći interes za dolazak u ruralni prostor. Većina istraživanja upućuje na želju gosta da njegov boravak na selu bude u skladu s principima održivosti i sigurnosti, uz konzumaciju domaće hrane i lokalnih proizvoda, kaže Kuratko Pani.

Organizirane edukativne radionice

Kako bi se poljoprivredna gospodarstva pobliže upoznala s izradom Digitalnog kataloga seoskog turizma Republike Hrvatske, Udruga ruralnog turizma organizira edukativne radionice.

digitalni katalog seoskog turizma

 class=
Edukativne radionice

Dosad su edukativne radionice kroz projekt “Stručno osposobljavanje za digitalnu promociju seoskog turizma RH na domaćem i inozemnim tržištima” održane u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Do kraja godine Udruga će ih organizirati u Istri, na Kvarneru, u Dalmaciji i Lici.

Pozivam sve pružatelje usluga seoskoga turizma da se odazovu radionicama. Na njima ćemo im pružiti svu potrebnu pomoć oko upisa u aplikaciju moj-seoski.hr. Želimo ih potaknuti da shvate važnost digitalne promocije – kaže Kuratko Pani.

Uz predstavljanje aplikacije moj-seoski.hr, teme radionice su “Zakonodavni okvir za djelovanje seoskog turizma”; “Integracija kulturnih sadržaja u promotivne aktivnosti”; “Važnost i alati digitalne promocije seoskog turizma”.

digitalni katalog seoskog turizma

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje